Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a pus in dezbatere publica proiectul ordinului presedintelui Ion Ghizdeanu de aprobare a normelor metodologice de alocare a granturilor Fondului National de Dezvoltare si Investitii (FNDI).
Normele confera presedintelui CNSP puterea de a decide care proiecte ale primariilor, altor unitati administrativ terioriale si, in anumite conditii, universitatilor, pot primi granturi, dar si imprumuturi FNDI.
Documentul vorbeste confuz de granturi, dar si de imprumuturi. Potrivit textului, beneficiarii "au obligatia de a restitui anual, pe o perioada fixa de 20 de ani, o suma reprezentand contributia proprie" la proiectele aprobate de CNSP.
"Valoarea grantului se stabileste de catre CNSP in conformitate cu normele si procedurile sale interne de acordare, in baza solicitarii beneficiarului- unitati/subdiviziuni administativ teritoriale, cu incadrarea in conditiile prevazute in ordonanta de urgenta si de prezentele norme", spune proiectul de ordin de pe site-ul CNSP.
Fondul National de Dezvoltare si Investitii a fost infiintat prin OUG 114/2018, mai cunoscuta ca "ordonanta lacomiei", si este prevazut sa finanteze proiecte ale administratiilor locale prin imprumuturi de la Trezoreria Statului.
Bugetul Fondului pe urmatorii 20 de ani ar urma sa fie de 10 miliarde de euro.
Primariile vor trimite proiecte, CNSP va analiza, iar presedintele institutiei care ar trebui sa se ocupe de strategiile de dezvoltare ale Romaniei le... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 11:24
Deputatii au votat favorabil miercuri proiectul de lege care prevede infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
Au fost 174 voturi, 98 impotriva si trei abtineri. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.
Potrivit proiectului, din FSDI vor face parte 33 de companii de stat, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.
Printre aceste companii se regasesc Societatea de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice - Electrica S.A., E.ON Energie Romania S.A., OMV Petrom S.A, Telekom Romania Communication S.A., Engie Romania S.A., Antibiotice S.A., Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti S.A., Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Instalatiilor de Ridiciat si Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Nationala Unifarm S.A., Compania Nationala Loteria Romana S.A. si IAR S.A.
Fata de forma adoptata de Senat, Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor a introdus in lista inca zece companii care nu produc profit, respectiv Compania Nationala de Cai Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicatii S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Posta Romana, Aeroportul Timisoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrica Midia S.A., Administratia Porturilor Dunarii Fluviale S.A. si Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile S.A.
PNL si USR sesizeaza CCR
Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, iar PNL si USR au anuntat ca va... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 13:46
Senatorii au adoptat, in plenul de miercuri, proiectul de lege care prevede infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
Initiativa legislativa a primit 72 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si o abtinere si urmeaza sa ajunga in Camerei Deputatilor, care este for decizional pe acest proiect de lege.
Proiectul a fost adoptat cu mai multe amendamente propuse de Guvern.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a afirmat, marti, ca amendamentele depuse la initiativa legislativa pentru infiintarea FSDI vin in urma unor subiecte discutate cu Comisia Europeana.
"Amendamentele vizeaza in special subiecte pe care le-am discutat la nivelul Comisiei Europene, cu cei de la Eurostat si asupra carora cei de la Eurostat au spus ca sunt acceptabile si vor face ca acest instrument sa fie considerat in afara bugetului, ceea ce este foarte important. Amendamentele vizeaza in special modul in care statul desemneaza in Consiliul de supraveghere reprezentantii sai. Aici s-a stabilit clar sa nu fie mai mult de doi reprezentanti din partea statului in Consiliul de supraveghere", a spus Teodorovici, citat de Mediafax.
El a mai precizat ca in acest fond vor fi numai companiile profitabile.
"Un alt element important este acela legat de faptul ca Fondul trebuie sa fie cel care sa decida vizavi de vanzarea unui pachet de actiuni la acele companii care sunt parte din Fond, si nu statul, ceea ce este o abordare normala si logica. Oricum, Fondul este... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:35
Deputatii au dat liber la numiri politice in managementul a zeci de mari companii de stat. Toate aceste societati fac parte din proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) pe care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a depus la Parlament.
La inceputul anului, parlamentari ai coalitiei de guvernamant cereau sa fie scutite de obligatia de a-si alege management corporativ doar societatile Rasirom si Romtehnica si Administratia Nationale de Meteorologie.
Puterea propunea atunci modificarea OUG 109/2011, astfel incat Guvernul sa poata decide discretionar, printr-o simpla hotarare, care dintre companiile cu actionariat de stat vor mai fi obligate sa aiba management ales prin concurs si care pot avea conducere numita politic de Guvern.
In lunile care au urmat senatorii au crescut considerabil numarul societatilor care pot avea conducere numita. Printre numele adaugate pe lista erau: Tarom, Monitorul Oficial si Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), IAR, Romaero, Avioane Craiova, Romarm, Santierul Naval Mangalia, IOR Bucuresti, dar si alte societati, potrivit Profit.ro.
Iar acum deputatii au extins din nou lista cu peste 68 de societati. Astfel, pe lista publicata tot de jurnalistii de la Profit.ro au mai ajuns, printre altele, companiile: Hidroelectrica, Romgaz, Romsilva, Nuclearlecetrica, aeroporturile din Bucuresti, Constanta si Timisoara, portul Constanta, CFR Calatori si CFR Marfa, Posta Romana, Cupru Min, Unifarm,... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 15:13
Proiectul de lege pentru infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a fost finalizat si lansat miercuri noapte in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, institutia care va supraveghea Fondul.
Acesta va cuprinde 27 de participatii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabila de circa 45 miliarde de lei (10 miliarde de euro).
Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) in legatura cu clasificarea Fondului (bugetar/in afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba intr-o sedinta din luna septembrie si transmite apoi Parlamentului.
Proiectul a fost elaborat impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei si Ministerului Muncii, precum si cu consultarea reprezentantilor din alte institutii publice, in cadrul unui grup de lucru si a unei comisii interministeriale aprobate de Guvern.
Citeste si Fondul Suveran in 5 linii directoare
Statul roman va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a FSDI.
Capitalul social al Fondului va fi format din aport in natura, reprezentat de pachetele de actiuni, si din aport in numerar de 1,85 miliarde de lei, din care o suma de 50 milioane de lei va fi varsata la constituire, in 2017.
Companiile incluse in fond sunt:
Engie Romania (la care statul roman detine 34% din actiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie Romania (31,82%), Biofarm... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 07:47
Listarea unitatilor de fond ale ETF Tradeville, administrare de SAI Vanguard Asset Management, vor fi listate in maxim 45 de zile lucratoare, in contextul in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis certificatul de inregistrare, potrivit unui comunicat de presa.
ETF BET Tradeville este primul fond deschis de investitii romanesc, care va fi tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Prin structura lui, ETF-ul combina avantajele unui fond deschis cu cele ale unui fond inchis tranzactionabil. Investitorii vor avea oportunitatea de a-si asuma expuneri diversificate pe piata locala la un pret scazut si la costuri mai reduse de tranzactionare.
Fondul administrat de Vanguard Aseet Management replica structura indicelui BET care este compus din cele mai lichide zece companii listate la BVB (Banca Transilvania, Transgaz, Transelectrica, BRD Groupe Societe General, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Biofarm, Bursa de Valori Bucuresti, Electromagnetica, SSIF Broker).
ETF BET Tradeville se adreseaza investitorilor individuali, dar si celor institutionali, care vor sa isi construiasca o expunere diversificata, pe piata locala de actiuni, cu reducerea efortului operational. Intr-o prima faza, Tradeville va subscrie blocurile de titluri de participare care vor face posibila listarea la BVB. Dupa listare, orice investitor fie de persoana fizica, fie persoana juridica, va putea tranzactiona prin bursa unitati de fond, pretul initial fiind de cinci lei.... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 18:12
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, luni, infiintarea primului ETF - Exchange Traded Fund, fond deschis de investitii care va fi listat la Bursa, la solicitarea societatii de administrare a investitiilor Vanguard Asset Management.
"Suntem in proces de obtinere a avizului CNVM necesar pentru listarea fondului. Conform dispunerii CNVM, este prevazut un termen de maximum 45 de zile de la obtinerea acestei aprobari, pana la care fondul trebuie listat la BVB", a declarat pentru Mediafax, Victor Stanila, purtatorul de cuvant al firmei de brokeraj Tradeville, care detine societatea de admnistrare a investitiilor.
Fondul deschis de investitii ETF BET Tradeville va investi in cele mai lichide zece actiuni listate la BVB si care sunt cuprinse in indicele BET si va replica structura acestui indice.
Mihaela Biciu, presedinte CA si directorul general al Tradeville, a anuntat in aprilie ca Vanguard Asset Management urmeaza sa lanseze primul ETF romanesc listat la BVB.
Titlurile fondului tranzactionabil pot fi rascumparate de la societatea de administrare doar de brokerii care au incheiat un acord cu aceasta, nu direct de catre clientii acestora. Clientii brokerilor pot doar sa cumpere sau sa vanda unitatile de fond ale ETF-ului pe bursa.
Bursa de la Bucuresti a anuntat ca vrea sa stimuleze rulajele in acest an suspendand tarifele de procesare si admitere la tranzactionare pentru toate instrumentele financiare ale pietei reglementate la vedere,... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 16:45
Fondul de investitii constituit de Guvern va fi alimentat de Fondul National de Garantare a Creditelor IMM, Fondul Roman de Contragarantare si Eximbank, pentru finantarea IMM-urilor profitabile, dar temporar in criza de lichiditati, si va promova un sistem de finantare a firmelor mici necotate la bursa, conform Mediafax.
Masurile pregatite cu scopul imbunatatirii mediului de afaceri au fost incluse de Guvern in Programul National de Reforma pentru perioada 2011-2013, document obtinut de MEDIAFAX.
"In conformitate cu strategiile de dezvoltare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM si Fondului Roman de Contragarantare, se va infiinta un fond de investitii cu capital de risc, constituit prin participarea la formarea capitalului social a acestor doua institutii si a Eximbank, dar deschis si altor banci /institutii financiare interesate. Scopul acestui fond este operationalizarea capitalului de risc pentru start-up-uri si pentru finantarea IMM-urilor profitabile aflate in criza de lichiditate conjuncturala", se arata in document.
O alta masura avuta in vedere de Guvern este atragerea de micro-capital non-bancar (operatiune denumita "Angel capital" in Marea Britanie) catre afacerile de mica dimensiune.
Denumita in document retea de tip "business angels" sub forma unui ONG-asociatie, viitorul sistem de finantare este prezentat drept o alternativa, la nivel micro, a Bursei de Valori, care sa atraga capital dinspre investitorii individuali sau retele... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 15:08
Ideea implicarii CEC si BNR in Fondul Roman de Investitii este o "nastrusnicie" si nu apartine Ministerului Economiei, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Adriean Videanu."Vreau sa clarific informatiile legate de Fondul Roman de Investitii. Ideea implicarii CEC si BNR nu ne apartine, este o nastrusnicie care circula in anumite medii. Noi vrem ca acest cont sa fie alimentat cu active bune si cu participatii la companiile nationale", a afirmat Videanu intr-o conferinta de presa.
Fondul pregatit de Guvern pentru finantarea proiectelor majore de investitii va fi constituit din actiunile minoritare ale statului la companii, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank si, cel mai probabil, din banii obtinuti anterior din privatizari si plasati de trezorerie in conturile BNR, conform proiectului de lege privind infiintarea si functionarea Fondului, obtinut de MEDIAFAX.
Noul instrument de investitii al statului va fi denumit "Fondul Roman de Investitii" si va prelua in portofoliu, in maximum doua luni de la constituire, participatiile minoritare ale statului.
Proiectul reprezinta o varianta de lucru aflata in discutie la nivelul Guvernului si transmisa spre consultare ministerelor implicate, iar forma finala va fi remisa Comisiei Europene inainte de aprobarea de catre Executiv. mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 15:37