Reducerea contributiei de asigurari sociale cu cinci puncte procentuale se aplica din 1 octombrie nu doar firmelor, ci si persoanelor fizice autorizate, ne-au declarat specialistii. In aceste conditii, o PFA va plati contributii mai mici decat pana acum, pentru asigurarea in sistemul public de pensii.
Din 1 octombrie, angajatorii beneficiaza de reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale, ca urmare a aplicarii dispozitiilor Legii nr. 123/2014. Astfel, pentru salariile de dupa 1 octombrie, angajatorii vor aplica cote reduse de CAS.
Citeste mai multe despre Reducerea CAS modifica si contributiile platite de PFA. Iata ce sume se vor achita de acum pe Avocatnet.ro. mai mult
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 16:40
Reducerea CAS cu 5% la angajator a intrat, miercuri, in vigoare, insa aceasta masura ar putea sa nu aiba masurile dorite de guvernanti.
In primul rand, patronii de firme se asteapta la noi cresteri de impozite in perioada urmatoare pentru ca reducerea contributiilor sociale va lasa un gol de 4,8 miliarde de lei la bugetul de stat, arata Digi 24.
In discursul tinut dupa aprobarea rectificarii bugetare, premierul Victor Ponta a sustinut ca suma necesara pentru ultimele luni din 2014 a fost acoperita. Totusi, nu a dat explicatii legate de situatia de anul viitor.
Exista doua scenarii in aceste conditii.
O posibilitate ar fi ca patronii sa creasca salariile, caz in care un angajat cu un salariu net de 2.000 de lei pe luna va castiga in plus 81 de lei.
Daca angajatorul nu vrea sa creasca remuneratia angajatului, atunci el va economisi 143 de lei pentru fiecare salariat de ...citeste mai departe despre "Reducerea CAS a intrat in vigoare: Ce efecte ar putea avea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 11:45
Proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori a fost aprobat ieri de Camera Deputatilor, prin vot final, si urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui. Seful statului nu mai are dreptul sa solicite reexaminarea proiectului de lege, pentru ca si-a exercitat deja acest drept, asa incat trebuie sa promulge documentul in cel mult 10 zile de la data la care il primeste. Odata intrata in vigoare, masura va produce o serie de efecte in randul firmelor si in plus va implica anumite riscuri, sustin specialistii.
Plenul Camerei Deputatilor a aprobat ieri prin vot final proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, care modifica Codul fiscal. Initiativa legislativa a primit 307 voturi "pentru", 7 "impotriva" si 5 abtineri, se precizeaza intr-un comunicat al deputatilor, remis ieri redactiei.
Citeste mai multe despre Reducerea CAS intra in linie dreapta. Care va fi impactul masurii? pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 14:20
Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, masura care urmeaza sa fie reexaminata astazi de Senat, va avea ca efect scaderea costurilor cu forta de munca, insa acest lucru va fi vizibil doar la nivelul anumitor firme, sustin specialistii. Acestia sunt sceptici in privinta stimularii angajarilor cu forme legale ca urmare a implementarii noii masuri si atrag atentia ca ar putea creste alte taxe si impozite.
Senatul urmeaza sa se reuneasca astazi, la ora 16:00, in sesiune extraordina pentru a reexamina proiectul de lege privind reducerea cotei contributiei de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajator, se mentioneaza in Decizia Senatului nr. 13/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 612 din 19 august 2014.
Initial, sedinta a fost programata pentru 18 august, insa Biroul permanent al Senatului a decis sa amane sedinta pentru 25 august.
Citeste mai multe despre Reducerea CAS va diminua costurile salariale ale angajatorilor, dar exista riscul cresterii altor taxe. Masura va fi intr-adevar benefica pentru firme? pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 09:45
Biroul Permanent al Senatului a decis ca sedinta extraordinara a plenului in care sa se discute despre proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale sa aiba loc luni, 25 august.
"Biroul Permanent a stabilit ca sedinta extraordinara sa aiba loc luni, 25 august. Discutiile care au avut loc in cadrul Biroului Permanent au aratat ca astazi era aproape imposibil sa facem datorita faptului ca trebuia sa trimitem materialele la Comisie (de buget-finante n.r.), sa fie convocat Ministerul de Finante. Luni la ora 14,00 vom avea Biroul Permanent, iar la ora 16,00 - Plen. Apoi o trimitem la Camera Deputatilor", a spus Ilie Sarbu, liderului grupului PSD din Senat, la finalul sedintei Biroului Permanent de luni.
Potrivit acestuia, Camera Deputatilor va avea sesiune in data de 26 august pentru acest proiect.
"La 1 octombrie va fi in vigoare (reducerea CAS n.r.) si pot beneficia firmele private de aceasta reducere. (...) Noi sustinem ce am trimis la promulgare. Ei (cei din opozitie n.r.) am inteles ca au anumite puncte de vedere care seamana acum cu cele ale domnului Basescu (Traian Basescu - presedintele Romaniei n.r.). Vor sa stie de unde se iau banii, ati vazut declaratiile pe care le fac. Agenda este aproape comuna cu a domnului Basescu", a explicat Sarbu. mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 15:52
Dupa ce in urma cu o saptamana, primul ministru si ministrul de finante nu au putut - sau nu au vrut - sa prezinte presedintelui cum cred ei ca se poate sustine reducerea CAS atat in anul 2014 cat mai ales in 2015, acum primul ministru a organizat o conferinta de presa unde a prezentat aceste cifre. Sincer, fara un document elaborat pe baza caruia sa poata (re)face si analistii independenti calculele necesare, sumele prezentate sunt de un politicianism pur.
Oricum, asa cum bine stim cu totii, viitorul este greu de estimat, in special atunci cand vorbim despre venituri si evenimente corelate, efect de multiplicare in economie etc.
Pentru a putea fi aproape de 'realitatea viitoare' este nevoie sa ai la dispozitie modele econometrice - mai simple sau mai sofisticate - pe baza carora sa poti calcula impactul unei masuri economice asupra altor factori din economie, pe termen scurt si lung. Ma indoiesc profund ca exista la Ministerul de Finante un asemenea model; probabil ca la Banca Nationala, sau printre economistii vechi putem gasi unul care sa ne ofere baza pentru studii de impact relevante.
Pana atunci, politicianismul, populismul si o mare doza de optimism - pentru guvernanti - sau pesimism - pentru opozanti - se vor revarsa in analize si media, la nivel mai mult filozofic decat matematic... Dar pare evident pentru oricine ca reducerea evaziunii fiscale cu 10% si banii recuperati de la firmele in insolventa sunt mai degraba dorinte secrete ale guvernului, decat... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 08:43
Reducerea CAS poate fi acoperita prin incasari in plus din contributiile sociale aferente noilor locuri de munca create, incasari suplimentare din TVA ca urmare a noilor potentiale investitii, recuperarea datoriilor de la firme aflate in insolventa, reducerea evaziunii la CAS, afirma premierul Ponta.
Premierul a prezentat, la Guvern, un material in care se afirma ca reducerea contributiilor de asigurari sociale la angajator, care implica un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperita prin incasari in plus la CAS, CASS, contributii de somaj si impozit pe venit din crearea de noi locuri de munca (cu incasari estimate la 1,3 miliarde lei) si incasari in plus din TVA ca urmare a unor noi investitii pe care mizeaza seful Guvernului (1,25 miliarde lei).
La acestea s-ar adauga, in opinia premierului, alte surse, respectiv din recuperarea unor datorii de la firme in insolventa (calculul Guvernului fiind ca s-ar incasa astfel 4 miliarde lei doar daca sunt recuperate 10% din datorii), reducerea cu 10% din evaziunea fiscala estimata la CAS (1,9 miliarde lei), cresterea salariului minim in 2015 si venituri bugetare suplimentare din cresterea economica nominala mai mare din 2015, potrivit Mediafax.
Materialul include si 12 argumente pentru reducerea CAS de la 1 octombrie, si anume cresterea economica, deficitul bugetar, datoria publica, industrializarea, fondurile europene absorbite, investitiile in infrastructura, salariile marite, pensiile si masurile sociale,... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 08:15
Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu un punct procentual ar insemna un efort bugetar de un miliard de lei anual, a declarat marti Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, la o conferinta de specialitate.
"Estimarile pentru reducerea CAS cu un punct procentual sunt de un miliard de lei", a precizat Manolescu care a explicat ca reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS de la 1 iulie ar presupune un efort bugetar de maxim 2,5 miliarde de lei pentru acest an.
Dan Manolescu a mentionat, insa, ca decizia cu privire la reducerea CAS se va lua dupa discutiile din luna iunie cu reprezentantii institutiilor financiare internationale.
Intrebat care ar fi prioritatea, din punctul sau de vedere, intre reducerea CAS si reducerea TVA la toate alimentele, reprezentantul Finantelor a aratat ca, in actualul context, reducerea contributiilor sociale este mai importanta, avand in vedere ca Romania se afla pe o pozitie dezavantajoasa din punct de vedere al taxarii pe forta de munca.
"Este evident ca sarcina fiscala pe forta de munca este mare, dar zona produselor alimentare este recunoscuta ca o zona intrinseca de evaziune fiscala", a mai spus Dan Manolescu. El a precizat ca totul depinde, insa, de rezultatele concrete ale fiecarei masuri, dar in privinta reducerii TVA, efectele nu se vad "peste noapte".
Secretarul de stat din Finante s-a referit, in acest context, la rezultatele reducerii la 9% a TVA la paine si produse de... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 12:22
Reducerea CAS este o promisiune respectata a Guvernului Ponta, fiind o "masura-soc" ce va ajuta sectorul privat, va stimula crearea de noi locuri de munca si va contribui la cresterea incasarilor la buget, a declarat, marti, Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta.
"Masurile fiscale pe care Guvernul si le-a asumat pentru anul 2014 sunt extrem de importante si de necesare deoarece ele vizeaza continuarea cresterii economice, sustinerea mediului de afaceri si crearea de noi locuri de munca. In mod evident, masura-soc, cu un mare efect de multiplicare la nivelul economiei, este reducerea CAS, adica a impozitarii pe munca. Este un angajament pe care Guvernul Ponta l-a luat inca de la inceputul mandatului si iata ca, de la mijlocul anului 2014, acesta va deveni realitate", a precizat Socol.
Potrivit acestuia, de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale vor beneficia in mod direct cele 700.000 de firme private active din Romania, dar, indirect, masura se va rasfrange in mod pozitiv asupra pietei muncii si a incasarilor bugetare.
"Reducerea CAS stimuleaza crearea de locuri de munca, va creste gradul de conformare voluntara la plata contributiilor si, implicit, va reduce presiunea pe bugetele de asigurari sociale, sanatate, somaj etc", a spus Cristian Socol. mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 16:42