Glas (TPA Horwath): trebuie o reducere "soc" a CAS

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 15:13
2008 citiri
Glas (TPA Horwath): trebuie o reducere "soc" a CAS

Reducerea CAS cu trei puncte procentuale (pp) ar fi un prim pas pentru a face Romania atractiva pentru investitorii straini, dar ea este nesmnificativa, fiind nevoie de o reducere "soc" a taxelor pe care la plateste angajatorul, a declarat miercuri managing partenerul TPA Horwath Romania, Jan Glas. 

"Masura (de diminuare a CAS, n.r.) trebue sa fie semnificativa pentru a avea efect. In cazul reducerii cu cateva procente a cheltuielilor pentru salariile angajatilor, investitorii ar spune ca trendul este pozitiv, dar mai asteptam. Un prim pas pentru mine ar fi ca nivelul cheltuielilor cu salariile sa fie de 150 de euro la fiecare 100 euro platiti angajatilor", a spus Jan Glas.

Reprezentatul companiei de consultanta financiara a spus ca Romania a mai luat masuri semnificative.

"Eu cred ca trebuie sa facem un pas semnificativ, cum am facut atunci cand am redus impozitul pe profit. Acela a fost un pas semnificativ.

Cand am crescut TVA de la 19% la 24% a fost cea mai mare crestere din Europa. Au mai fost alte tari care au crescut TVA, dar noi cind facem ceva o facem cu toata pofta.

Daca reducem CAS cu 3% nu esti competitiv comparativ cu alte tari", a precizat Jan Glas.

Oficialul TPA Horwath Romania a spus ca nivelul cheltuielilor cu salariile in Romania este ridicat, comparativ cu statele din zona.

"Pentru investitorii straini, dar si pentru investitorii din Romania, partea negativa este reprezentata de taxele aferente salariilor.

O intrebare tipica pentru un investitor care vine in Romania si se gandeste sa investeasca este: pentru fiecare 100 de euro data salariatilor cat ma costa? In Romania, 180 de euro costa o firma ca sa plateasca unui angajat 100 de euro.

Avem un dezavantaj structural in comparatie cu celelalte tari de langa noi si cu care suntem in competitie", a spus Jan Glas.

Acesta a mai declarat ca daca ar avea de ales, ar prefera reducerea contributiilor, fata de o revenire la cota anterioara de TVA.

TPA Horwath Romania este o companie de consultanta financiara activa pe piata locala din 1998. In 2010, TPA Horwath Romania a realizat o cifra de afaceri de 2,9 milioane de euro, in crestere cu 13% fata de 2009. 

#reducere cas, # investitori straini, # taxe platite de angajator , #Stiri Locuri de munca