Reducerea CAS-ului: Cat "fura" statul de la stat - 4 mld euro

Joi, 19 Mai 2011, ora 16:10
2319 citiri
Reducerea CAS-ului: Cat "fura" statul de la stat - 4 mld euro

Potrivit analistilor, statul este principalul vinovat pentru restantele la CAS. "Companiile de stat trebuie sa-si plateasca datoriile la CAS, in caz contrar datoriile vor intra in deficitul bugetar si vor indeparta Romania de tinta euro din 2015, spun analistii. De asemenea, economistul Mircea Cosea a declarat pentru Bloombiz.ro ca neplata CAS-ului aduce o paguba n bugetul de stat de 4 miliarde de euro.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, CAS-ul pentru firme nu poate fi redus anul acesta. Acesta a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca CAS-ul ar putea fi redus imediat daca obligatiile la stat ar fi platite.

"Daca doriti un CAS mai mic, platiti-l si apoi va dam banii inapoi", a mai precizat Basescu.

Potrivit unor studii realizate, paguba pe care neplata CAS-ului o aduce la bugetul de stat este de pana la 4 miliarde de euro. In opinia analistilor, cea mai amre parte a restantelor care exista la CAS este cauzata de companiile de stat. Iata cum au comentat specialistii contactati de Bloombiz.ro, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii

- Declaratia e cinica; la o populatie saraca, care de cele mai multe ori nu are bani nici sa traiasca decent, este complet aiurea o asemenea afirmatie; presedintele nici macar nu stie ce inseamna acest sistem de asigurari sociale de stat.

- Exista agenti economici cu capital de stat care nu platesc; aici, statul se fura pe el insusi si ii fura pe cetateni; sunt companii mai mici, din sectorul privat care de multe ori fac analize si considera ca pot amana plata cu 6 luni a CAS-ului ca sa poata sa-si continue activitatea; lichiditatea necesara pentru a-si putea continua activitatea o pot obtine de aici pentru ca firmele nu mai au acces la credite bancare.

- Statul incurajeaza aceste firme sa nu-si plateasca CAS-ul ca sa poata sa supravietuiasca; de accea este nevoie ca statul roman sa-si coreleze politicile cu BNR ca sa poata sa dea drumul la creditare si nu sa se consume bani multi din rezerva BNR pe mentinerea artificiala a unui curs.

- De asemenea, sunt multi cetateni care prefera sa nu-si plateasca CAS-urile pentru ca se considera nedreptatiti cu aceste sume imense pe care trebuie sa le plateasca.

- Trebuie sa reducem CAS-urile pentru a avea cel putin 2 efecte pozitive: cresterea conformarii voluntare si incasari mai multe si mai substantiale la buget.

Dan Matei Agathon, vicepresedinte ACPR

- In primul rand, CAS-ul ar trebui platit de marile companii de stat pentru ca marile restante la CAS se datoreaza statului

- Sectorul privat, asa cum e el suprataxat, alergat, dupa ce a platit factura iesirii din recesiune si plateste in continuare factura de criza, de bine de rau isi plateste CAS-ul; in cazul in care o intreprindere mica si amarata nu-si plateste CAS-ul,  intr-o saptamana are inspectorii acasa.

- Daca Regia de Huila nu si-a platit CAS-ul de 5 ani, nu vine nimeni sa-i ia banii.

- Companiile de stat trebuie sa-si plateasca datoriile, iar pentru asta ele trebuie privatizate acolo unde se poate si apoi trebuie restituite contributiile din urma.

- 1.600.000 de romani munceau la negru; daca vrem sa starpim acest fenomen al muncii la negru trebuie sa umblam nu la efect ci la cauza, care o reprezinta costul enorm al fortei de munca, care este cel mai mare din UE.

- Companiile trebuie sa-si plateasca datoriile, altfel toate acestea vor intra in deficitul bugetar si ne vor indeparta de tinta euro 2015 dar si de acordul cu FMI.

- Cred ca vom asista la o reducere a CAS-ului intr-un an.

Mircea Cosea, presedinte Fundatia pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica

- Presedintele Basescu a mai spus ca putem mentine o reducere a CAS-ului cateva luni, dar apoi n-am mai putea pentru ca se creeaza un gol bugetar; daca am reduce CAS-ul acum, cu pana la 3 puncte procentuale, bugetul nu ar avea de suferit ci, din contra s-ar crea locuri de munca care ar mari sansa de impozitare; intr-o perioada de 6-8 luni ar creste veniturile bugetare.

- Nu trebuie sa asteptam sa avem venituri bugetare suplimentare ca sa micsoram CAS-ul, ci micsorarea CAS-ului este o forma a cresterii veniturilor bugetare.

- Presedintele asteapta ca Guvernul Boc sa ia o decizie, pentru ca obligatiile la stat apartin de societatile cu capital majoritar de stat, care au arierate foarte mari

- Paguba in bugetul de stat este de pana la 4 miliarde de euro.

- Scaderea CAS-ului s-ar putea face incepand de maine; exista studii facute de un grup de analisti, cu simulari la Comisia de Prognoza care arata ca e posibila reducerea CAS-ului chiar de maine.

- O grija pe care o am e ca se asteapta campania electorala pentru a se reduce CAS-ul, dar sunt si alte elemente.

- Daca pe 13 mai am iesit statistic din recesiune, nu inseamna ca am facut cine stie ce progrese, nu am reusit decat sa stopam caderea economiei.

- De acum inainte ar trebui sa existe elemente proactive care sa relanseze economia; in absenta acestor elemente, e mai primitiv si mai sigur pentru stat sa nu faca nici un fel de efort in relansarea economiei prin reducerea fiscalitatii.

- Pentru stat de multe ori a taia e mai usor decat a crea.

#arierate stat, #cas, #companii stat, #dan matei agathon, #declaratii traian basescu, #eugen nicolaescu, #mircea cosea, #paguba stat, #pata cas, #reducere cas, #reducere fiscalitate, #traian basescu , #stiri Dan Matei Agathon