Reducem CAS sau dam drumul la pomeni electorale? - Interviu cu Lucian Croitoru

Luni, 01 August 2011, ora 19:35
2416 citiri
Reducem CAS sau dam drumul la pomeni electorale? - Interviu cu Lucian Croitoru

Guvernul ar putea fi nevoit sa aleaga intre cresterea salariilor bugetarilor, mai multi bani pentru investitii sau reducerea CAS-ului. Desi toate cele trei masuri au ca efect direct sau indirect cresterea economica, consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat pentru Bloombiz.ro ca reducerea CAS-ului reprezinta cea mai eficienta masura si cu "bataie pe termen lung" pentru economia romaneasca, sleita de criza. In opinia acestuia, CAS-ul ar trebui redus cu cel putin 3,5 %.

Ce efecte asupra economiei va avea eventuala crestere a salariilor bugetarilor? Merita functionarii statului mai multi bani acum?

Cresterea salariilor bugetarilor va un avea efect pozitiv asupra consumului, ceea ce se va rasfrange asupra cresterii economice.

Tot ce conteaza este sa mentina sarcina de deficit. Daca vor gasi resurse sa finanteze o crestere a salariilor compatibila cu tinta de deficit, atunci va fi bine.

Salariile bugetarilor s-au redus fiindca era nesustenabila anvelopa.

Factura salariilor in PIB si in buget sa ramana asa cum e planificata. Daca vor sa creasca salariile trebuie sa gaseasca resurse pentru asta.

Riscul ar fi sa se planifice o crestere de salarii si apoi sa nu se gaseasca masurile compensatorii astfel incat sa se mentina deficitul bugetar in sarcina pe care si-au asumat-o. Sa nu uitam ca in 2012 vrem sa atingem un deficit de 3%.

Austeritatea e o masura pentru a atinge un scop. Daca dupa ce ti-ai atins scopul austeritatea continua, devine contraproductiva.

Daca ar fi sa alegeti intre salariile bugetarilor si bani pentru investitii ce ati alege?

Stiti cum este la noi?! In fiecare an am planificat un nivel de cheltuieli de investitii si apoi l-am taiat pentru a face loc unor salarii mai mari sau unei ocupari mai mari in sectorul public.

Acest trade-off nu este bun, a fost intotdeauna facut pe ultima suta de metri.

Obiectivul de investitii trebuie atins pentru ca el creeaza locuri de munca si, in primul rand, trebuie sa cream infrastructura ca sa devenim moderni.

Fara infrastructura nu ai investitii straine. De ce ar veni cineva din strainatate in Romania?! Doar sa se impotmoleasca in trafic?!

Statul trebuie sa dea cresterea salariala pe care si-o permite, sa fie sustenabila si sa faca programul de investitii pe care il are. Nu trebuie sa alegem intre a creste salariile bugetarilor si a face investitii. Ambele sunt necesare.

Nu mai trebuie sa puna un nivel mare de cheltuieli de investitii, dupa care in cursul anului sa le reduca pentru a acoperi alte cheltuieli de consum.

Sunt voci care spun ca oricum salariile bugetarilor vor creste la anul, fiind vorba de un an electoral...

Un serviciu public de calitate nu poate fi facut daca nu este platit adecvat. Nu poate fi platit adecvat in Romania atata timp cat exista supraocupare in sectorul public.

De aici, consecintele sunt evidente.

Credeti ca banii asa-zisi de investitii vor ajunge in investitii sau vom constata ca s-au facut diverse achizitii pentru institutiile statului?

Experienta din ultimii 10 ani arata ca lucrurile asa au stat. Nu cred ca se vor mai planifica multe investitii ca mai apoi sa se deturneze cheltuielile de investitii.

Daca se va intampla acest lucru, probabil se va face intr-o proportie care nu va fi observata. Intotdeauna se intampla, insa nu cred ca va mai fi fenomenul de scara care a mai fost pana in 2008.

Daca ati pune in balanta salariile bugetarilor, investitiile si reducerea CAS, ce ati alege?

Atat reducerea CAS-ului cat si cresterea investitiilor au in natura acelasi lucru. Reducerea CAS-ului lasa mai mult profit firmelor.

Daca nu as avea bani pentru toate trei, reducerea CAS-ului ar fi probabil cea mai eficienta masura pe care as alege-o fiindca are legatura cu investitiile.

Ce efecte ar avea in economie o astfel de masura?

Daca statul gaseste resurse astfel incat deficitul bugetar sa ramana in tinta programata, o reducere a CAS-ului va avea cel mai mare impact din perspectiva investitiilor, cu bataie pe termen lung.

Cresterea salariilor are un impact imediat asupra consumului, iar daca Guvernul decide ca poate creste salariile cu un nivel pe care il poate acoperi din buget fara sa deterioreze tinta, este perfect.

Inainte de a face orice miscare, Guvernul trebuie sa se gandeasca daca este sau nu sustenabila pe termen lung. Sa nu fie nevoit peste un an sa o modifice.

Cand credeti ca este momentul pentru reducerea CAS: 2011 sau 2012?

Mai degraba ar trebui redus in 2012.

Reducerea CAS-ului nu trebuie facuta cu un 1,5 %, pentru ca nu ar avea efect.

Trebuie facuta cu un anumit dozaj, cel putin 3-3,5%.

Nu cred ca anul acesta bugetul a fost planificat cu aceasta reducere. E mai fezabil sa se reduca CAS-ul de la inceputul lui 2012.

Romania a luat masuri dure de austeritate, inaintea multora. Acum ar trebui sa vina randul firmelor sa fie in centrul atentiei...

Primul care a luat masuri de austeritate in Romania a fost sectorul privat.

In 2010 a urmat sectorul public prin taierea salariilor, impozitarea cu 5,5% a pensiilor si a asigurarilor sociale etc.

Cea mai buna masura pe care o poate lua statul este sa-si plateasca arieratele si sa nu mai faca altele.

Daca stam bine sa ne gandim, sectorul privat are datorii in valoare de 3,5% din PIB catre stat, in timp ce statul are datorii la privat de 0,2% din PIB.

In al doilea rand, statul ar trebui sa mentina stabilitatea sistemului fiscal, sa nu mai provoace distorsiuni, sa-l lase previzibil pentru ca oamenii sa isi poata face programe de investitii.

Ce masuri  trebuie luate in 2012 pentru firme?

Firmele isi produc singure banii.

Statul nu trebuie sa mai umble la impozite, sa le lase asa, iar firmele vor incepe sa produca pe masura ce se reia cresterea economica.

De asemenea, statul nu trebuie sa mai faca arierate, sa se abtina sa intervina foarte mult in sectorul privat ca nu ii face bine.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#crestere salarii bugetari, #fmi salarii bugetari, #investitii, #lucian croitoru, #reducere cas, #salarii , #stiri Lucian Croitoru