Scade impozitul, vom avea mai multi bani? - Vezi ce sanse dau analistii

Vineri, 06 Mai 2011, ora 13:38
2422 citiri
Scade impozitul, vom avea mai multi bani? - Vezi ce sanse dau analistii

Dupa ce Senatul a adoptat o intiativa legislativa care prevede scaderea impozitului pe salarii si pensii cu 3 puncte procentuale, pana la 13%, privirile se indreapta catre Camera Deputatilor, camera decizionala, pentru aflarea raspunsului la intrebare "scade impozitul pe salarii?". Cei mai multi dintre analisti sunt siguri ca raspunsul va fi unul negativ. 

Analistul economic Daniel Daianu nici macar nu mai gaseste rostul unei discutii pe aceasta tema. "Nu va trece, pentru ca nici alte proiecte legislative nu au trecut", afirma cu tarie acesta.

Si oricum, reforma impozitului pe venit nu trebuie sa se faca sub forma unei reduceri uniforme, spune Liviu Voinea. Directorul executiv GEA este un partizan declarat al impozitarii diferentiate.

"Unii ar trebui sa aiba pana la 10% iar impozitul altora ar trebui sa sara de 25%. Asa este firesc, in orice tara civilizata: cei care au venituri mai mari platesc impozite mai mari", argumenteaza Voinea.

Orice decizie de reducere a impozitului si oricare ar fi forma sub care s-ar face aceasta miscare trebuie sa fie bine argumentata cu efectele asupra bugetului.

Lucian Croitoru nu vede, in acest moment, cum ar putea economia sa sprijine reducerea impozitului de venit global, fara sa aduca niste pierderi. Dar alegerea este acum in mana politicului. 

"Sarcina de a ramana cu un deficit de 4,4% din PIB si cu 3% in 2012, mai ales ca am hotarat ca euro va fi adoptat in 2015, este una obligatorie. Daca vrei sa reduci impozitul, foarte bine, fa-o, dar arata-mi de unde recuperezi venituri!", spune consilierul guvernatorului BNR.

Si daca, in ciuda asteptarilor, Camera Deputatilor da aviz favorabil?

" Acest lucru s-ar resimti prin consolidarea, si eventual cresterea cererii pentru consumul curent - alimente, imbracaminte, etc. - iar pentru oameni ar fi o acoperire in cresterea preturilor si inflatiei", este de parere omul de afaceri Marian Milut.

De altfel, spune seful Romerica International, nici macar Fondul Monetar International nu poate avea ceva impotriva, daca Ministerul Finantelor Publice expliciteaza cum compenseaza aceste scaderi de venituri.

Masura ar veni, totusi, cu doi ani prea tarziu, spune expertul Liviu Voinea.

"Cand suntem pe plus, noi taiem impozitele si cand trecem pe minus, le crestem. Este gresit. Noi trebuie sa stimulam economia, nu s-o agravam. Aceasta masura era buna in 2009, altfel se adauga la lista de masuri pro-ciclice".

Daniel Daianu gaseste adevarata problema si povara, atat pentru firme cat si pentru persoane fizice, in alta parte: contributiile la asigurarile sociale.

Total de acord este si Liviu Voinea, care subliniaza ca CAS-ul trebuie scazut "substantial".

"Este mai de dorit, din punct de vedere al competitivitii, sa ne uitam la impozitele care afecteaze statele de plata ale firmelor, mai ales la CAS", spune si Croitoru.

Din pacate, revine Daianu, aici este mai greu de umblat.

"Trebuie aratat ca ce se pierde din aceasta privinta poate fi colectat prin alte cai".

Marian Milut vede subiectul reducerii fiscalitatii putin diferit.

"Optim ar fi o ameliorare atat pentru firme cat si pentru persoanele fizice. Normal ar fi sa inceapa cu o relaxare a fiscalitatii la companii, care ar duce la o stabilitate a preturilor si o scadere a presiunii sociale", spune omul de afaceri.

Revenind la subiectul reducerii nivelului de impozitare a salariilor si pensiilor, Lucian Croitoru explica necesitatea unei analize draconice asupra efectelor masurii.

"Este foarte trist sa faci o miscare si apoi sa fii nevoit sa dai inapoi. Asta afecteaza predictibilitatea mediului fiscal, care este componenta mediului de afaceri si mai mult rau se face, in final", spune consilierul lui Isarescu.

Trebuie masurat de zece ori si taiat o singura data. De aceasta data, taietura ar putea fi una de 3%. Caz in care, vorba profesorului Daianu, "avem ce sa discutam".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cas, #contributii sociale, #impozit pe venit, #liviu voinea, #lucian croitoru, #marian milut, #pensii, #reducere cas, #salarii , #stiri Liviu Voinea