Comisia Europeana a adoptat miercuri o recomandare care permite exploatarea gazelor de sist in Europa cu conditia respectarii "principiilor comune" minime, in special a normelor sanitare si a celor pentru protectia mediului.
In pofida recomandarilor organizatiilor pentru protectia mediului si ale Parlamentului European, Comisia Europeana a refuzat sa impuna norme juridice constrangatoare privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.
"Gazele de sist suscita sperante in unele regiuni ale Europei, dar si preocupari. Comisia raspunde solicitarilor formuland principii minime pe care statele membre sunt invitate sa le urmeze in scopul de a tine cont de aspectele ecologice si sanitare si pentru a oferi companiilor de exploatare si investitorilor previzibilitatea necesara", a explicat comisarul UE pentru Mediu, Janez Potocnik.
Recomandarile Bruxellesului sunt "total insuficiente pentru protejarea locuitorilor si mediului de riscurile asociate extractiei acestor hidrocarburi", a reactionat organizatia Prientenii Pamantului, denuntand "lipsa de curaj" a Uniunii Europene, care "nu a luat masuri concrete in acest domeniu".
"O locatie pentru exploatarea gazelor de sist nu va putea fi selectata decat daca evaluarea riscurilor demonstreaza ca fracturarea hidraulica nu antreneaza eliberarea directa a substantelor poluante in panzele freatice", recomanda CE.
De asemenea, statele vor trebui sa se asigure ca instalatiile pentru exploatarea gazelor de sist sunt construite... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 17:46
Un numar de 11 tari europene au identificat zone potentiale cu gaze de sist, iar o parte dintre ele au demarat lucrari de explorare, printre acestea aflandu-se Austria, Bulgaria, Germania si Ungaria, noteaza portalul infogazedesist.eu, proiect lansat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in cadrul unei campanii de informare si dezbatere publica privind gazele de sist.
Potrivit informatiilor citate, in prezent, Austria are in derulare activitati de explorare a gazelor de sist, iar in acest sens compania OMV cerceteaza un bazin langa Viena.
In Bulgaria, exista interdictii prin moratoriu privind aplicarea metodei "fracking" (fracturare hidraulica, n.r.), insa explorarea este in plina desfasurare in zona Novi Pazar, concesiune Chevron, precum si in alte cinci perimetre.
Desi are un potential enorm, evaluat la 5,1 trilioane metri cubi gaze de sist, Franta nu a autorizat explorari din cauza presiunilor celor din Green Party care l-au determinat pe presedintele Hollande sa mentina interdictia, in pofida rezultatelor studiului guvernamental "Raportul Gallois" care avizeaza utilizarea fracturarii hidraulice.
Pe de alta parte, Germania a concesionat o suprafata de 3.000 kmp companiei Exxon Mobil in bazinul Saxoniei de Jos, unde sunt planificate sa fie executate zece sonde de explorare.
Datele publicate pe infogazedesist.eu arata faptul ca Ungaria a forat, in anul 2009, prima sonda in Bazinul Mako (Mako Trough), iar lucrarile au fost realizate de... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 12:09
Comisia Europeana are optiunea de a permite statelor membre sa isi adapteze legislatia pentru a incuraja explorarea si exploatarea gazelor de sist, cu respectarea standardelor de mediu., a declarat premierul Victor Ponta, dupa lucrarile Consiliului European privind sectorul energetic.
El a aratat ca, pentru securitatea energetica, in urma discutiilor de la Bruxelles, Romania poate nu doar sa identifice noi resurse de energie, dar si sa ia toate masurile necesare pentru a-si asigura independenta de importuri din Rusia si a deveni un exportator de energie in regiune.
Premierul a afirmat totodata ca Romania isi va balansa politica de subventionare a energiei regenerabile astfel incat costurile sa fie suportabile atat pentru industrie, cat si pentru populatie.
"S-a ajuns la o concluzie referitoare la energiile regenerabile; continuam investitiile, insa trebuie sa facem ca si aceste surse de energie regenerabile sa fie ?cost effectiveness?, deci sa aiba un beneficiu in asa fel incat subventiile sa fie cat mai scazute. Asta inseamna ca, pentru Romania, si am prezentat de altfel acest punct de vedere, pentru Romania, avem in vedere o balansare a politicii de subventionare a energiei regenerabile in asa fel incat costurile rezultate sa fie suportabile atat pentru zona de industrie, cat si pentru preturile pentru populatie.
In al doilea rand, s-a discutat, cu sprijin important din partea Poloniei, din partea noastra, din partea Lituaniei, a altor tari care efectueaza... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 08:42
Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor europene in privinta explorarii gazelor de sist, discutiile privind exploatarea lor urmand sa fie reluate dupa rezultatele etapelor de explorare, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
"Am discutat cu mai multi colegi din Uniunea Europeana, cu state precum Polonia, Belgia. Toate au o pozitie unitara in privinta gazelor de sist, care se refera la posibilitatea explorarilor, pentru a sti care este miezul discutiilor. Si in Romania se discuta in acelasi mod.
Guvernul este dispus sa accepte explorarile. Dureaza o perioada. Este posibil ca in aceasta perioada tehnologiile sa se imbunatateasca pentru a evita mai tarziu efectele exploatarilor. Daca vorbim de explorare, cred ca este nevoie sa o facem, nu afecteaza nici mediul, nici viata. Este de datoria noastra sa stim daca continuam dezbaterea si in ce mod", a afirmat Varujan Vosganian.
Activitatea de prospectare a zacamintelor de gaze de sist va ocoli ariile protejate, se va derula la o distanta de cel putin un kilometru de tarmul Marii Negre si nu va avea loc in orase sau zone locuite, se mentioneaza intr-un document informativ pus, recent, la dispozitia AGERPRES de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Totodata, operatiunile de explorare ce urmeaza prospectiunilor nu vor implica utilizarea procedeului fracturarii hidraulice.
In plus, la initativa Guvernului se vor organiza dezbateri publice, in care... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:17
Guvernul a batut palma cu Chevron, dupa cum indica ultimele declaratii ale autoritatilor, dar si deciziile luate de Executiv. Ministerul Mediului a acordat companiei Chevron aviz pentru explorare in perimetrele pe care le detine in Dobrogea, iar primul ministru nu va reactualiza moratoriul de interzicere exloatarii, care a expirat la sfarsitul anului trecut.
Rovana Plumb, ministrul Mediului, a motivat acordarea avizului de mediu pentru explorarile din zona Dobrogea, prin faptul ca ele nu folosesc metoda fracturarii hidraulice.
"Explorarea gazelor de sist dureaza cam cinci ani, timp in care pot aparea tehnologii moderne, mai putin riscante in ceea ce priveste mediul, pe care bineinteles ca le putem utiliza. Dar pentru aceasta perioada de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului va asigur cu toata seriozitatea ca nu exista niciun fel de risc neuitilizandu-se acea tehnologie privind fracturarea hidraulica, ci tehnologiile normale care se utilizeaza si in cazul explorarii gazelor conventionale", a explicat ministrul Mediului.
O perspectiva asemanatoare in privinta exploatarii gazelor de sist impartaseste si primul ministru Victor Ponta, care a precizat ca moratoriul de interzicere a exploatarii gazelor de sist, care a expirat in decembrie, nu a mai fost reinnoit.
"Daca se vor gasi gaze de sist in Romania, sunt convins ca tehnologia de explorare va progresa suficient de mult in patru sau cinci ani, astfel incat sa poata primi toate avizele de mediu... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:15
Comisia Europeana (CE) organizeaza, pana la 20 martie 2013, o consultare publica privind dezvoltarea pe viitor, in Europa, a unor proiecte de exploatare a combustibililor fosili neconventionali cum ar fi gazele de sist, informeaza Reprezentanta CE in Romania.
Astfel, toate persoanele, organizatiile si autoritatile publice interesate sunt invitate sa isi exprime opiniile asupra posibilelor ocazii si provocari care ar putea decurge din dezvoltarea unor astfel de proiecte si asupra celor mai bune metode de abordare a provocarilor identificate pana in prezent.
Intrebarile din cadrul materialelor de consultare acopera aspecte precum oportunitati si provocari la scara larga, posibile masuri de reducere a riscurilor la adresa sanatatii si a mediului, masuri de crestere a transparentei operatiunilor si recomandari generale privind unele masuri la nivelul UE. Materialele de consultare sunt disponibile in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE.
Potrivit sursei citate, in trecut, explorarea si productia gazelor naturale si a petrolului in Europa se concentrau in principal asupra resurselor conventionale.
Pe masura ce oportunitatile pentru acest tip de extractie indigena devin tot mai limitate, avansul tehnologic ofera noi posibilitati pentru extractia de combustibili fosili neconventionali precum gazele de sist, gazele de roca si metanul din straturile de carbune ale formatiunilor geologice a caror exploatare era, in trecut, prea complicata sau prea costisitoare, se mai... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 16:31
Grupul energetic austriac OMV a abandonat planurile de a produce gaze de sist in Austria, deoarece cheltuielile implicate ar fi facut proiectul nefezabil din punct de vedere economic.
In schimb, OMV (actionarul majoritar al Petrom), a subliniat ca decizia sa nu va afecta posibilele planuri vizand explorarea de gaze de sist in alte tari.
Gazele de sist necesita utilizarea unei tehnici de forare neconventionale, denumita fractare hidraulica, criticata de organizatiile de protectia mediului pentru ca polueaza rezervele de apa.
Potrivit OMV, introducerea in Austria a unei legi care obliga companiile sa deruleze inspectii detaliate de mediu inaintea oricarui proiect are consecinte economice negative.
"In acest context, proiectul nu mai este viabil din punct de vedere economic", a declarat directorul de explorare si productie al OMV in Austria, Christopher Veit, pentru postul de radio ORF. "In prezent, nu exista noi planuri pentru dezvoltarea gazelor de sist in Austria", a adaugat Christopher Veit.
In luna decembrie a anului trecut, OMV a anuntat ca are de gand sa aloce 130 milioane de euro pentru a cauta gaze de sist in Austria, insa numai cu conditia solutionarii aspectelor de mediu. Studiile geologice au aratat ca rezervele potentiale de gaze de sist ar putea acoperi consumul intern al Austriei pentru o perioada de 30 de ani.
In Romania, zilele trecute, ministrul roman al mediului si padurilor, Rovana Plumb, a declarat ca asteapta decizia UE in ceea ce... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 14:30
Statele din Europa Centrala si de Est se orienteaza catre infiintarea societatilor mixte cu companii occidentale, pentru exploatarea gazelor de sist, in scopul de a-si reduce dependenta de gaze si petrol fata de Rusia.
Gigantul anglo-olandez Royal Dutch Shell, companiile Total din Franta si ConocoPhillips din SUA au obtinut drepturi de explorare in Polonia, unde rezervele actuale estimate de gaze de sist ar asigura 35 - 65 de ani din cererea de gaze naturale a tarii, potrivit Institutului Geologic Polonez, informeaza Agerpres.
In Ucraina, TNK-BP Holding, un joint-venture al BP PLC, si un grup de investitori rusi intentioneaza sa investeasca 1,8 miliarde dolari in proiecte privind gazul de sist in jumatate de duzina de situri din Ucraina.
In iunie, Eni SpA din Italia a platit o suma nedezvaluita pentru o participatie in LLC Westgasinvest cu sediul in Ucraina, care detine aproximativ 1.500 de kilometri patrati de teren cu potentiale rezerve de gaze de sist.
Si Chevron Corp, care a achizitionat peste 6.250 mile patrate de leasing potential de gaz de sist din Europa Centrala inca din 2009, a declarat ca lucreaza cu Ucraina pentru a negocia un contract de impartire a productiei (production sharing agreement).
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta KPMG si prezentat in mai, 69% din gazul consumat in Europa Centrala si de Est este importat aproape in totalitate din Rusia.
O serie de dispute privind taxele de tranzit intre Rusia si Ucraina,... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 16:40
Ministrul bulgar al economiei si energiei, Delian Dobrev, a declarat ca Romania nu va renunta la explorarea gazelor de sist, asa cum a facut Bulgaria si, partial, Franta.
Franta a interzis productia, nu explorarea, a subliniat Dobrev, citat de Focus News.
Saptamana trecuta, la reuniunea ministrilo energiei din UE, el a discutat cu omologul sau roman, care i-ar fi dat asigurari ca Bucurestiul nu va renunta cu niciun pret la dezvoltarea industriei gazelor de sist.
In aceste conditii, Dobrev a cerut Guvernului bulgar sa reanalizeze decizia de a suspenda explorarea si exploatarea gazelor de sist.
Eventualele riscuri pentru mediu nu sunt permisibile, a dat el asigurari. Insa aceste riscuri ar putea fi controlabile, a adaugat ministrul. mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 16:44