Vosganian: Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor UE privind explorarea gazelor de sist

Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:17
1269 citiri
Vosganian: Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor UE privind explorarea gazelor de sist

Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor europene in privinta explorarii gazelor de sist, discutiile privind exploatarea lor urmand sa fie reluate dupa rezultatele etapelor de explorare, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.

"Am discutat cu mai multi colegi din Uniunea Europeana, cu state precum Polonia, Belgia. Toate au o pozitie unitara in privinta gazelor de sist, care se refera la posibilitatea explorarilor, pentru a sti care este miezul discutiilor. Si in Romania se discuta in acelasi mod.

Guvernul este dispus sa accepte explorarile. Dureaza o perioada. Este posibil ca in aceasta perioada tehnologiile sa se imbunatateasca pentru a evita mai tarziu efectele exploatarilor. Daca vorbim de explorare, cred ca este nevoie sa o facem, nu afecteaza nici mediul, nici viata. Este de datoria noastra sa stim daca continuam dezbaterea si in ce mod", a afirmat Varujan Vosganian.

Activitatea de prospectare a zacamintelor de gaze de sist va ocoli ariile protejate, se va derula la o distanta de cel putin un kilometru de tarmul Marii Negre si nu va avea loc in orase sau zone locuite, se mentioneaza intr-un document informativ pus, recent, la dispozitia AGERPRES de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).

Totodata, operatiunile de explorare ce urmeaza prospectiunilor nu vor implica utilizarea procedeului fracturarii hidraulice.

In plus, la initativa Guvernului se vor organiza dezbateri publice, in care vor fi incluse si autoritatile locale, grupurile parlamentare, societatea civila si organizatiile de mediu.

Agentia pentru Protectia Mediului Constanta a emis, recent, deciziile etapei de incadrare pentru Chevron Romania Exploration and Production SRL in cazul perimetrelor Costinesti si Vama Veche, care cuprinde lucrari de prospectiuni seismice in vederea identificarii resurselor.

Ministerul Mediului precizeaza ca, pentru aceasta etapa, nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, intrucat "explorarea se realizeaza prin metode clasice de explorare aplicate/sonde forate in Romania de zeci de ani".

Chevron detine concesiuni pentru a efectua lucrari de prospectiuni a gazelor de sist la trei blocuri din Romania cu o suprafata de 270.000 de hectare (Costinesti, Vama Veche si Barlad).

Potrivit estimarilor Agentiei americane de informatii privind energia, Romania, Ungaria si Bulgaria au, impreuna, rezerve de gaze de sist de 538 de miliarde de metri cubi, suficient pentru a acoperi necesarul Romaniei pentru aproape 40 de ani.

#explorare gaze sist Romania, #Varujan Vosganian explorare gaze sist, #explorare gaze sist UE , #Gaze naturale