Sef OMV: Am prezentat strategia Petrom, asteptam cadrul fiscal

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 17:06
2667 citiri
Sef OMV: Am prezentat strategia Petrom, asteptam cadrul fiscal

Presedintele OMV, Gerhard Roiss, a declarat joi, la Istanbul, ca i-a informat pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Emil Boc in legatura cu strategia grupului austriac privind activitatile din Romania si ca asteapta sa vada cadrul fiscal pe termen lung al Guvernului, conform Mediafax.

"I-am informat pe premierul Boc si pe presedintele Basescu despre planurile noastre de viitor, strategie pe care o vom avea in primele luni din 2012. Asteptam sa vedem care va fi planul Guvernului roman legat de cadrul fiscal. Inca nu am vorbit cu Guvernul despre redevente. (...) Restructurarea Petrom inceputa in 2005 este aproape de final, de acum ne gandim ce vom face in urmatorii zece ani", a afirmat Roiss.

Grupul OMV, care a privatizat Petrom in 2004, beneficiaza de redevente preferentiale pentru petrol si gaze pana in 2014.

OMV si-a prezentat miercuri noua strategie a grupului pana in 2021. Obiectivele grupului austriac sunt renuntartea la active de un miliard de euro din partea de rafinare si marketing si concentrarea pe productia de hidrocarburi si energie electrica.

Astfel, pana in 2021, activele de rafinare si marketing, care acum reprezinta 53% din activele grupului, vor fi reduse la 25%, in timp ce importanta segmentului de explorare si productie va creste de la 35% la 55%.

De asemenea, strategia OMV pana in 2021 vizeaza atat iesirea de pe unele piete, dar si consolidarea pe altele.

Roiss a adaugat ca planul de renuntare la active de un miliard de euro nu include si rafinaria Arpechim, care este inchisa.

Totodata, OMV a anuntat deja ca va reduce capacitate de rafinare a unitatii Petrobrazi.

"In Romania vom continua investitiile in rafinaria Petrobrazi si vrem sa ne pastram pozitia cheie pe care o avem pe piata distributiei de carburanti. (...) Avem cash-flow bun, care ne permite investitii anuale de 2,5 miliarde euro pe tot grupul OMV", a spus Roiss.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a precizat ca pe segmentul de explorare si productie compania vizeaza in Romania investitii de 600-800 milioane euro anual, iar daca va avea oportunitati, cifra ar putea creste.

Pe partea de explorare si productie, OMV are un parteneriat cu grupul american Exxon privind evaluarea potentialului de hidrocarburi din Marea Neagra, unde compania are concesionate doua perimetre.

Grupul austriac ia in calcul inclusiv posibilitatea ca unul dintre perimetrele pe care le are in Marea Neagra, respectiv blocul Neptun, sa fie furnizor de gaze pentru Nabucco. OMV are in derulare si o analiza privind gazele de sist in Romania, care ar putea fi finalizata in trei ani.

"Investitiile in Marea Neagra vor fi de trei cifre. Daca vom gasi ceva rezerve acolo, vor fi imense, dar probabilitatea este foarte mica. Ca sa investim in Marea Neagra trebuie sa stim care va fi cadrul legal pentrru urmatorii ani", a continuat Roiss.

Ian Fischer, seful subdiarei grupului american Exxon Mobil implicata in proiectul explorarilor din Marea Neagra alaturi de OMV Petrom, a declarat la finele lunii august ca pentru etapa de dezvoltare si productie a perimetrului petrolier Neptun din Marea Neagra costurile vor fi cuprinse intre 3 si 10 miliarde dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes.

Totodata, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a aprobat in august prelungirea cu trei ani ani a perioadei de explorare pentru anumite perimetre din cadrul acordurilor petroliere incheiate cu OMV Petrom, pana in septembrie 2014.

Compania a primit si dreptul de a explora perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre cu inca cinci ani.

Obiectivul Nabucco, proiect inceput in 2002, este construirea unui gazoduct care sa aduca in Europa gaze naturale din bazinul Marii Caspice si din Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, reducand astfel dependenta UE de gazele importate din Rusia.

Nabucco este dezvoltat de un consortiu la care participa companiile OMV, Transgaz Medias, MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania). Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeana. Investitia totala este evaluata la opt miliarde de euro.

Prin Nabucco se intentioneaza transportarea a 31 miliarde metri cubi de gaze pe an din regiunea Caspica la un hub din Austria. Startul lucrarilor de constructie a fost amanat de consortiul care dezvolta proiectul din 2012 in 2013, iar primele livrari de gaze au fost intarziate din 2015 pana in 2017.

#petrom, #omv petrom, #Gerhard Roiss, #petrol, #petrobrazi, #strategie petrom, #fiscal, #basescu , #stiri Petrom