Gazele de sist raman o afacere tentanta pentru Romania

Marti, 26 Iunie 2012, ora 12:16
2064 citiri
Gazele de sist raman o afacere tentanta pentru Romania

Senatul Romaniei a respins, la 21 iunie, cu o larga majoritate, propunerea legislativa privind interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica, marcand astfel o schimbare radicala a Partidului Social Democrat (PSD) al premierului Victor Ponta, care a introdus proiectul de lege in luna martie.

Gazele de sist sunt un combustibil fosil "neconventional", care se gaseste in fisuri si fracturi naturale subterane. Pana recent, nu a existat nicio metoda de transport in siguranta al lor la suprafata.

Cu toate acestea, prin pomparea de apa, nisip si substante chimice in formatiuni de roca, la presiune inalta, printr-o tehnica cunoscuta sub numele de fracturare hidraulica sau "fracking", companiile energetice cred ca au gasit o parte din raspunsul la problemele de securitate energetica ale Europei.

Pro si contra gazelor de sist

Metoda ramane intens controversata, din cauza posibilelor riscuri legate de mediu, printre care o poluare a apelor subterane si emisii mai mari de gaze cu efect de sera comparativ cu gazele traditionale.

Pentru sustinatorii exploatarii, gazele de sist reprezinta o sursa pana acum neexploatata si binevenita de energie alternativa la combustibilii fosili traditionali. In prezent, continentul depinde de gazul importat din Rusia, iar disputele dintre Moscova si Ucraina au dus la intreruperi ale livrarilor in perioade de iarna, in ultimii ani.

In SUA, gazele de sist reprezinta deja 16% din productia de gaze naturale, iar unii analisti prezic ca procentul ar putea creste la 50% in termen de 20 de ani.

In lunile aprilie si mai au avut loc proteste la nivel national, inclusiv in sud-estul Romaniei unde urma sa inceapa explorarea de gaze de sist de catre compania energetica americana Chevron. Proteste similare, ce au avut loc de cealalta parte a frontierei, in Bulgaria, au rasturnat, de asemenea, planurile Chevron de a incepe forajul.

Ponta: USL va prezenta o pozitie oficiala privind gazele de sist dupa incheierea perioadei de moratoriu

Coalitia de stanga, USL, care este dominata de PSD, a castigat alegerile locale desfasurate la 10 iunie, in mare parte pe valul ecologist, potrivit EurActiv. Fostul cabinet al lui Mihai Razvan Ungureanu a sprijinit dezvoltarea gazelor de sist.

Intr-un interviu cu media de stiri romanesti din 22 iunie, Ponta a explicat pozitia adoptata de guvern, precizand ca exista un moratoriu privind gazele de sist pana in decembrie. El a adaugat ca executivul isi va face cunoscuta pozitia finala dupa incheierea perioadei de moratoriu, care are loc dupa alegerile parlamentare din toamna. Data alegerilor nu a fost inca stabilita, precizeaza EurActiv.

Ponta a fost citat spunand ca decizia finala va incerca sa echilibreze protectia mediului cu nevoile energetice. Premierul roman a remarcat faptul ca operatiunile de explorare, care au inceput anul trecut, nu vor fi finalizate pana in 2018. Potrivit declaratiilor sale facute jurnalistilor, in sase ani, tehnologia va evolua in Europa, iar o decizie va fi luata in conformitate cu noile descoperiri.

Ponta a insistat, de asemenea, ca Romania vrea sa se alinieze la legislatia UE, subliniind ca nu doreste nici sa fie singura tara care accepta exploatarea gazelor de sist, nici singura care se opune acesteia.

UE a refuzat pana in prezent sa comenteze cu privire la deciziile individuale luate de tarile membre de a interzice sau dezvolta gazele de sist. Conform unui studiu recent, publicat de Comisia Europeana, nu este nevoie de o legislatie specifica a UE privind gazele de sist, cel putin pentru moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze de sist, #Romania gaze de sist, #Senat Romania gaze sist, #Romania exploatare gaze sist , #Gaze naturale