Moneda nationala a inregistrat si in acest an variatii importante trecand de la 4,30 lei/euro in mai la 4,55 lei/ euro in luna iunie.
Luna iunie a fost considerata luna cu cele mai mari presiunile de depreciere asupra leului, avand in vedere variatia cursului de schimb pana la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel al cursului de schimb din primul semestru. La polul opus, cea mai redusa variatie a cursului de schimb s-a inregistrat pe 3 mai 2013, cand Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de refernta de 4,3072 lei/euro.
"In 2014 este posibil sa asistam la o apreciere notabila a cursului in linie cu cresterea economica durabila tintita", a spus Cristiana Barabula, membru AAFBR si analist credite BRD Groupe Societe Generale.
Evolutia cursului de schimb in 2013
Ianuarie 2013: Euro a inceput anul 2013 la un curs de 4,4153 lei/unitate in data de 3 ianuarie, urmand ca in primele doua decade ale lunii ianuarie, cursul de schimb leu/euro sa-si accelereze scaderea. Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor crescator, cursul mediu de schimb leu/euro consemnat in ianuarie a reprezentat minimul ultimelor noua luni, iar aprecierea lunara a leului in raport cu euro a fost cea mai ampla din iulie 2007.
Febrarie 2013: Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut in luna februarie intr-o banda ingusta de variatie (nivelul sau mediu urcand cu 0,1% fata de luna ianuarie). Perioada a fost marcata de o relativa amplificare a... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:00
Volumul creditelor acordate in luna iunie in Romania contureaza intentia populatia de a se imprumuta mai mult la institutiile de credit, si de asemenea, de a economisi mai mult, produsul preferat de majoritatea fiind contul de economii.
Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in luna iunie cu 0,20% fata de luna precedenta, pana la pana la 286,664 miliarde lei (64,5 miliarde euro). In mai 2013, creditele acordate de institutiile de credit totalizau 286,084 miliarde lei(64,4 miliarde euro).
Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, valoarea creditelor a crescut cu 1,04% avand in vedere ca imprumuturile acordate de institutiile de credit in iunie 2012 au totalizat 283,694 miliarde lei (63,9 miliarde euro).
Potrivit datelor publicate de BNR, majoritatea romanilor prefera sa se imprumute in euro datorita dobanzilor mult mai mici, chiar daca astfel se expun variatiilor cursului de schimb valutar.
Valoarea creditelor acordate in euro a crescut in luna iunie pana la valoarea de 168,660 miliarde lei (37,9 miliarde euro), comparativ cu luna precedenta cand creditele acordate insumau 168,543 miliarde lei (37,9 miliarde euro).
In acelasi timp, valoarea creditelor acordate in moneda nationala a crescut la 99,249 miliarde lei (22,35 miliarde euro) in iunie, de la 98,760 miliarde lei (22,24 miliarde euro) cat a inregistrat in luna mai.
Valoarea creditelor acordate pe sector de activitate
Sectorul serviciilor: este domeniul care... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 00:45
Restantele firmelor si populatiei la banci totalizau, la finele lunii martie 2013, 30,672 miliarde lei, in crestere cu 32,6% fata de nivelul inregistrat la finalul aceleiasi luni din 2012, potrivit datelor publicate, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In ceea ce priveste totalul creditelor in lei si valuta, acestea se ridicau la finele lunii trecute la peste 226 miliarde lei, in scadere cu 0,28% fata de nivelul din martie 2012. Din aceasta suma, creditele populatiei insumau 103,93 miliarde lei, iar cele ale agentilor economici peste 119,3 miliarde lei.
In ceea ce priveste creditele de consum ale populatiei, acestea se ridicau la circa 56,8 miliarde lei. Cele pentru locuinte pe acest segment se cifrau la peste 37,7 miliarde lei. Cele pentru alte scopuri se ridicau la 8,159 miliarde lei. mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:21
Sufocate de obligatii fiscale si lipsite de o politica de incurajare a statului, IMM-urile se confrunta cu o crestere vertiginoasa a insolventelor si cu un nivel ridicat de indatorare. Modificarile Codului Fiscal contribuie si ele la "ingroparea" IMM-urilor.
Considerate pe buna dreptate coloana vertebrala a economiei romanesti, in conditiile in care genereaza doua treimi din numarul locurilor de munca si reprezinta 54% din valoarea adaugata din economia nationala, IMM-urile se confrunta cu provocari, atat la nivel fiscal, cat si administrativ.
In Romania, 90% dintre companii sunt IMM-uri, acestea avand un impact semnificativ asupra stabilitatii sistemului financiar, asa cum mentioneaza un studiu Coface. Din soldul creditelor acordate companiilor, 70%, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre IMM-uri.
Perspectivele nu sunt deloc bune, avand in vedere ponderea scazuta a institutiilor de garantare, absenta unui program solid de garantare, incasarea tarzie a creantelor, perspectivele reduse de creditare suplimentara in perioada urmatoare, dar si nivelul scazut de absorbtie al fondurilor europene.
Dificultatile cu care se confrunta IMM-urile sunt agravate si de modificarea Codului Fiscal. Intreprinderile nu mai pot alege intre impozitul pe venit sau cel pe profit, ci sunt obligate sa plateasca un impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 Februarie 2013.
Prevederea a fost introdusa de la 1 februarie anul acesta, iar efectele nu au intarziat sa... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 09:05
Romanii au contractat mai putine credite credite imobiliare si de consum in luna ianuarie 2013, volumul acestora reducandu-se cu 0,62% si respectiv 1,53%, a anuntat BNR.
Astfel, volumul creditelor pentru locuinta s-a cifrat la 36,834 miliarde lei, dintre care peste 30,092 miliarde lei reprezinta volumul creditelor in euro pentru locuinte, peste 4,069 miliarde lei volumul creditelor in in alte valute si 1,861 miliarde lei in moneda nationala, scrie Agerpres.
In ceea ce priveste volumul creditelor pentru consum si alte scopuri, acesta a scazut, de asemenea, cu 1,53%, la aproximativ 66,360 miliarde lei in ianuarie, fata de nivelul inregistrat la finalul lunii decembrie 2012.
Dintre acestea, peste 32,348 miliarde lei erau in moneda nationala, 25,610 miliarde lei erau in cea europeana, iar peste 8,4 miliarde lei erau in alte valute. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 15:43
Vicepresedintele Volksbank, Lucian Cojocaru, sustine ca programul Prima Casa nu este profitabil pentru banci, pentru ca aduce doar volume. De asemenea, in opinia sa piata va incerca sa treaca la creditarea in lei, dar vor exista jucatori care nu vor renunta la valuta.
Oficialul Volksbank a mai precizat ca restructurarea bancilor va continua in 2013 si ca activitatea de creditare va stagna.
Prima Casa nu aduce profitabilitate pentru banci
In ceea ce priveste creditarea, responsbilul cu retailul din cadrul Volksbank estimeaza o stagnare a pietei per ansamblu, cu o crestere de 5% a creditelor acordate companiilor si o scadere similara la persoanele fizice, mai ales ca bancile vor incepe sa piarda din apetitul pentru volumele aduse de programul Prima Casa.
"Prima Casa este un program care aduce doar volume, nu profitabilitate pentru banci si ma astept ca bancile sa fie preocupate din ce in ce mai putin de volumul activelor, de cote de piata si mai mult de profitabilitate.
In ceea ce priveste segmentul de persoane fizice, comportamentul este in continuare foarte oportunist, in sensul ca nu se dezvolta o relatie cu o banca, ci se merge pe achizitionarea separata a produselor si serviciilor de care acestia au nevoie. Bancile au incercat sa compenseze cumva lipsa de profitabilitate a programului prin alte produse, dar nu cred ca a fost un succes", a declarat Cojocaru.
El sustine ca piata va incerca sa treaca la creditarea in lei, dar ca vor exista jucatori care... mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 11:08
Creditarea va inregistra o crestere de 2% in 2013, sub nivelul din acest an de circa 5%, iar depozitele vor inregistra o dinamica mai buna decat creditele, prognozeaza Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank.
"Activitatea de creditare posibil sa incetineasca in 2013, prognoza e de 2% pe medie, in special pe segmentul corporate si mai putin pe segmentul de persoane fizice. Depozitele vor creste mai repede decat creditele", potrivit lui Pascariu.
Reprezentantul UniCredit a declarat ca restructurarea in sistemul bancar va continua, fiind, de fapt, un "neverending story". UniCredit Tiriac Bank intentioneaza sa se orienteze catre zona digitala:
"Trecem de la call center traditional la sucursala virtuala - Contact center. Cred ca am inchis de anul trecut pana acum peste 20% din sucursalele noastre", potrivit lui Pascariu.
El a explicat ca intr-o astfel de formula, costurile scad cu 20%-30%. In plus, evolutia pietei va presupune disparitia creditelor de consum si a cardurilor de credit, in favoarea telefonului mobil, care va deveni un electronic wallet. mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 09:01
Ponderea creditelor neperformante va continua sa creasca si este posibila chiar atingerea pragului de 20%, in primul semestrul al anului viitor, avertizeaza specialistii financiari.
Silvia Dusa, consultant REI/Fundatia Paneuropa, sustine ca, pentru limitarea numarului de credit neperformante, este necesara o cunoastere mai buna a clientului, in asa fel incat riscul rambursarii creditelor sa fie cat mai aproape de realitate.
Consultantul considera ca nu trebuie ajustat procentul de calcul al provizioanelor, intrucat provizioanele pentru riscurile de nerambursare sunt obligatorii, conform acordurilor Basel si ca "nu se prevede o diminuare, in functie de garantiile obtinute".
Numarul garantiilor a fost atat de mare, incat valoarea acestora s-a micsorat, adauga Dusa. "Nu consideram necesara diminuarea provizioanelor, in cazul unor garantii reale, pentru ca acestea s-ar putea dovedi nereale", subliniaza aceasta. mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 12:06
Lipsa de lichiditate din sistemul financiar va continua sa ridice costul creditelor, dar va mentine dobanzi mari si la depozite inclusiv in 2013, estimeaza bancherii.
Chiar daca in ultimele saptamani, cateva banci locale, precum Volksbank, OTP Bank sau CEC Bank au anuntat promotii la imprumuturile pentru consum, pe termen lung, instabilitatea economica si politica va afecta clientii bancilor.
"Nu cred ca se va rezolva problema lichiditatii anul acesta. In cel mai bun caz, vom vedea imbunatatiri incepand cu cel de-al doilea semestru din 2013, daca vom demonstra ca suntem capabili sa crestem intr-un ritm mai rapid. Trebuie sa convingem pe plan extern ca ne-am facut temele si ca suntem seriosi, ca riscurile sunt compensate de randamentele platite", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef, Volksbank.
Reluarea finantarii externe
Lipsa de bani din sistemul financiar din Romania este cauzata in principal de posibilitatile tot mai reduse ale bancilor de a se imprumuta de pe plan extern.
Bancile grecesti se confrunta cu probleme de credibilitate, care au condus la retrageri masive de capital in Grecia. Astfel, valoarea depozitelor a ajuns, in aceasta vara, la cel mai redus nivel din ultimii sase ani. In aceste conditii, subsidiarele din Romania sunt nevoite sa isi gaseasca alte surse de finantare, decat in mod traditional.
De asemenea, banca centrala a Austriei a impus institutiilor financiare austriece, prezente inclusiv in Romania, sa... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:23