Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BRD si-a triplat profitul in primul trimestru, datorita scaderii provizioanelor

BRD si-a triplat profitul in primul trimestru, datorita scaderii provizioanelor


BRD Societe Generale, a doua banca din piata dupa valoarea activelor, a anuntat in primul trimestru un profit net de 37,48 milioane lei, de 2,8 ori mai mare decat rezultatul din martie 2013.

Rezultatele se datoreaza scaderii semnificative a costului net al riscului, de la 350 milioane lei la 246 milioane lei, care a compensat reducerea veniturilor din dobanzi, potrivit Mediafax.

Soldul creditelor brute acordate persoanelor fizice a crescut cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut (in comparatie cu -1,1% pentru intreaga piata) si a atins 17,2 miliarde lei, potrivit unui comunicat al BRD.

Gratie pozitiei de lider a bancii in cadrul programului "Prima Casa", soldul creditelor imobiliare a crescut cu 16,4% fata de martie 2013, semnificativ peste media pietei (+9,4%).

Activitatea de creditare a companiilor ramane la un nivel scazut

Activitatea de creditare a companiilor ramane la un nivel scazut, generand o reducere cu 8,8% (fata de martie 2013) a volumului creditelor brute, pana la 16,4 miliarde lei.

"Activitatea de finantare a companiilor ramane sub influenta unei cereri scazute, insa o crestere economica mai ampla in urmatoarele luni ale anului ar trebui sa constituie un factor de contrabalansare. In acest sens, vor conta, printre altele, apetitul investitorilor, existenti sau noi, pentru economia romaneasca si absorbti fondurilor europene pentru finantarea de noi proiecte in zona companiilor publice si private", se arata in comunicatul BRD.

Depozitele au crescut cu 6,9% in comparatie cu luna martie a anului 2013, sustinute de evolutiile la nivelul ambelor categorii de clientela. In acest context, raportul credite nete/depozite s-a imbunatatit, ajungand la 79,5%, fata de 94,6% la sfarsitul lunii martie 2013.

Venitul net bancar a scazut cu 12,3% in comparatie cu primul trimestru al anului 2013, evolutie determinata, in principal, de scaderea marjei nete de dobanda, generata de ponderea mai mica a creditelor nete in total active si de cresterea rezervei de lichiditate. Veniturile nete din dobanzi au scazut cu peste 13%, la 375 milioane lei.

Comisioanele nete au avut o evolutie pozitiva (+1,7%), sustinute de creditele sindicalizate, vanzarea de pachete de retail, serviciile de custodie si intermediere pe piata de capital.

BRD a continuat procesele de optimizare a costurilor

Banca a continuat procesele de optimizare a costurilor, fapt ce a condus la o reducere cu 2,8% a cheltuielilor operationale comparativ cu primul trimestru al anului 2013, de la 314 milioane lei la 305 milioane lei.

"Vom continua sa lucram la normalizarea costului riscului si vom continua eforturile de implementare a masurilor de optimizare a costurilor. Concomitent, rafinarea proceselor de acordare a creditelor va crea premisele cresterii activitatii de creditare atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii", a spus Philippe Lhotte, presedinte - director general al BRD, citat in comunicat.

Rata creditelor neperformante conform IFRS a ajuns la 24,9% la sfarsitul lunii martie 2014 (fata de 24,8% la 31 decembrie 2013), in timp ce rata creditelor neperformante conform definitiei Bancii Nationale (Pierdere 2), a fost de 21,8% la martie 2014, in linie cu media sistemului bancar.

Costul net al riscului a scazut cu 29,7% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2013, atingand 298 puncte de baza (fata de 393 puncte de baza la sfarsitul primului trimestru al anului 2013). Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante conform IFRS s-a imbunatatit, ajungand la 70,9% la martie 2014 (fata de 68,9% la finalul anului 2013).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1643 ori
Citeste mai multe despreprofit brd credite BRD depozite BRD