Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, se asteapta ca tendinta de crestere a cererii de gaze in Europa sa continue in urmatorii ani, astfel incat, pana in anul 2035, solicitarile pentru importuri suplimentare sa depaseasca tinta de 150 miliarde metri cubi, a declarat vineri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite Itar Tass.
"La Adunarea Generala anuala a Actionarilor din urma cu trei ani estimam ca pana in 2035 cererea Europei pentru importuri suplimentare de gaze ar putea ajunge la 150 de miliarde de metri cubi. In prezent vedem cum numai in ultimii trei ani importurile Europei au crescut deja cu 67 de miliarde metri cubi. Ne asteptam ca aceste tendinte sa continue astfel incat sa fie depasite prognozele", a spus Miller.
Seful Gazprom a adaugat ca principalii factori care stau la baza cererii de gaze a Europei sunt scaderea productiei interne, reducerea productiei de electricitate care provine de la centralele nucleare si scaderea rolului carbunelui in sectorul energiei. In acest context, Miller a subliniat ca productia interna de gaze naturale a tarilor europene asigura mai putin de 50% din consum.
"Cererea pentru gaze naturale importate este in crestere in Europa. Pe parcursul ultimilor sase ani, importurile de gaze au crescut, in medie, cu 4% pe an. Iar in 2018 tarile europene au importat 326 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 4,8% mai mult decat in 2017", a precizat Miller la Adunarea Generala anuala... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 16:50
Autoritatile de la Sofia au inceput constructia interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia, un proiect de 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari), menit sa reduca dependenta statului balcanic de gazele rusesti si sa ajute la diversificarea furnizarilor in sud-estul Europei, transmite Reuters.
In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.
Autoritatile de la Sofia vor ca lucrarile de constructie pentru aceasta conducta, cu o lungime de 182 kilometri si o capacitate anuala initiala de trei miliarde de metri cubi, sa avanseze rapid, pentru ca interconectorul sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan.
Premierul elen Alexis Tsipras si omologul sau bulgar, Boyko Borissov, au anuntat miercuri inceputul simbolic al al lucrarilor de constructie in apropierea satului Kirkovo, la 15 km de granita cu Grecia.
"Aceste proiect este de importanta strategica nu numai pentru cele doua tari, ci pentru intreaga Europa, inclusiv tarile din Balcanii de Vest, deoarece va duce la o diversificare reala a furnizarilor", a declarat Borissov.
Luna aceasta, firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnata contractorul pentru conceperea si constructia interconectorului de gaze care va face legatura intre orasul Stara... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 10:47
Finlanda ar putea primi in viitor gaze naturale din Norvegia, printr-o retea de gazoducte care ar urma sa treaca prin statele baltice si Polonia, ca parte a eforturilor de reducere a dependentei de livrarile din Rusia, transmite Reuters.
Helsinki si Tallinn construiesc un gazoduct catre Estonia, numit Conectorul baltic, care trece pe sub Golful Finic, cu o capacitate de transport de 7,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi.
"Planul este ca Finlanda sa fie deplin conectata la reteaua de gaze europeana si sa aiba acces si la alte surse, cum ar fi gazele naturale din Norvegia", a afirmat, pentru Reuters, Herkko Plit, directorul general al Baltic Connector Oy, unul dintre cei doi proprietari ai planificatului gazoduct.
Conectorul baltic va permite importul de gaze printr-o conducta care va lega Polonia si Lituania, numita GIPL, si care ar urma sa fie finalizata pana in decembrie 2021. Aceasta va fi legata de Conectorul baltic, care va uni Polonia cu Norvegia, prin Danemarca.
Decizia de investitii in proiectul Conectorului baltic, a carui valoare este estimata la 2,1 miliarde de euro, este asteptata de partenerii sai, operatorii retelelor de transport al gazelor naturale din Polonia si Danemarca, Gaz-System si Energinet, pana la finalul lui 2018.
In ultimii ani, Finlanda si tarile din Europa de Est au incercat sa-si reduca dependenta de gazele din Rusia, partial din cauza temerilor ca Moscova ar putea folosi monopolul gazelor pentru influenta politica, asa cum a... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 17:56
Sanctiunile Occidentului aplicate Rusiei intra in al doilea an, rubla inca se scalda in ape tulburi, iar gigantul energetic Gazprom inregistreaza o scadere a profitului. Cu toate ca relatiile politice intre cele doua parti trebuie redefinite, codependenta in domeniul energetic ramane aproape neschimbata.
Totusi, statele de pe Batranul Continent incearca sa isi diversifice sursele de alimentare, insa noile proiecte vor fi gata abia in cativa ani.
Oil Price aminteste ca Gazprom, cel mai mare producator de gaze din Rusia, a inregistrat o scadere a profitului de 70%, anul trecut, pana la 3,3 miliarde de dolari.
Gazprom incaseaza o lovitura dura din cauza Ucrainei
In primele trei trimestre din 2014, cantitatea de gaze livrata de gigantul rus a fost mai mica cu 3% fata de aceeasi perioada din 2013, insa lucrurile s-au inrautatit brusc in ultimele trei luni. Atunci, volumele au scazut cu 3% pentru Europa, cu 13% pentru fostele state sovietice si cu 8% pentru piata interna.
De ...citeste mai departe despre "Inca nu exista o alternativa viabila la gazele rusesti pentru Europa - Situatia din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 08:26
Uniunea Europeana spera sa isi reduca dependenta de importurile de gaze din Rusia cu ajutorul asa-numitului Coridor Sudic, o posibila alaturare a Iranului la proiect dupa ridicarea santiunilor impuse de tarile din Vest fiind asteptata sa contribuie semnificativ la cresterea livrarilor catre Europa.
Coridorul Sudic, o initiativa a Comisiei Europene pentru importul gazelor naturale din Azerbaijan si tarile invecinate, inclusiv Iran, catre sudul Europei, va deveni operational cel mai probabil in 2019 si va avea o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi pe an.
Livrarile de gaze naturale din Iran, tara care pare a fi aproape de a ajunge la un acord cu Occidentul pentru ridicarea sanctiunilor economice impuse din cauza programului nuclear al Teheranului, ar creste capacitatea proiectului la 40 miliarde metri cubi pe an, a declarat un oficial UE pentru AFP.
Analistii sunt de parere ca Europa si Iranul au interese comune in privinta gazelor naturale, dar intrarea Iranului in ...citeste mai departe despre "UE spera sa-si reduca dependenta de gazele rusesti - iata ce carte vrea sa joace" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 18:52
Cat de departe va merge Moscova pentru a tine Europa dependenta de importul de gaze rusesti? NATO spune ca Rusia se afla in spatele activistilor care incearca sa stopeze proiectele de exploatare a gazelor de sist aparute in Europa, in incercarea de a diversifica sursele de combustibili.
"Avem aliati care ne-au spus ca Rusia, ca parte a operatiunilor ei de dezinformare, s-a angajat activ impreuna cu asa numitele organizatii nonguvernamentale, organizatii pentru protectia mediului, impotriva gazelor de sist, evident pentru a mentine dependenta Europei de gazul rusesc de import", a declarat saptamana aceasta Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit CNN.
Fostul premier danez a declarat ca Europa are nevoie sa dezvolte surse alternative, astfel incat "niciun producator unic de energie sa nu poata santaja nicio natiune".
Europa importa din Rusia 30% din necesarul de gaze naturale, la un cost de aproximativ 50 de miliarde de euro anual.
Jumatate din acesta este ...citeste mai departe despre "Incearca Rusia sa impiedice Europa sa nu exploateze gazele de sist?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Iunie 2014, ora 13:11
Interventia militara a Rusiei in Ucraina reprezinta un motiv in plus pentru relaxarea restrictiilor care sunt aplicate exporturilor de gaze naturale din Statele Unite, potrivit unui analist in energie.
Rusia, al doilea cel mai mare producator de gaze naturale din lume, dupa Statele Unite, a taiat de doua ori furnizarea resursei catre Ucraina, din 2006 pana in prezent, scrie Bloomberg.
In consecinta, daca resursele americane ar ajunge mai usor in Europa, atunci s-ar reduce dependenta statele batranului continent de importurile rusesti.
"E vorba de un instrument de presiune geopolitica care ar putea fi utilizat daca nu ar exista aceste restrictii protectioniste in sectorul energiei din SUA", a declarat Christopher Guith, vicepresedinte al Institutului pentru Energie in Secolul 21 din cadrul Camerei de ...citeste mai departe despre "Ce ar putea sa faca SUA pentru a reduce dependenta Europei de gazele rusesti" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 10:52
Conducta Nabucco West va transporta primele cantitati de gaze naturale la finele lui 2018 sau inceputul lui 2019 si va putea acoperi 50% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei, Romaniei, Austriei si Ungariei, a declarat miercuri director general executiv Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek, transmite APA.
Mitschek a precizat insa ca Nabucco West nu va putea sa inlocuiasca complet gazul
natural rusesc.
"Obiectivul nostru este sa imbunatatim competitivitatea si sa cream o oportunitate de selectie pentru consumatori. Proiectul Nabucco West va putea acoperi jumatate din cererea energetica pentru patru tari: Bulgariei, Romaniei, Austriei si Ungariei", a declarat Mitschek.
Consortiul azer Shah Deniz trebuie sa anunte in curand care este conducta aleasa pentru livrarile de gaze naturale de la Marea Caspica spre Europa. Singurele doua proiecte de conducte ramase in cursa sunt Nabucco si TAP (Trans Adriatic Pipeline).
Potrivit lui Reinhard Mitschek, daca proiectul Nabucco West va fi selectat de consortiul Shahdeniz, faza pregatitoare pentru constructia conductei va incepe in 2014.
"Primele cantitati de gaze naturale vor fi pompate prin conducta la finele lui 2018 sau inceputul lui 2019", a declarat Mitschek.
Acesta a adaugat ca decizia finala de investitie ar urma sa fie adoptata in luna septembrie a acestui an in timp ce decizia finala de investitie in cazul Shahdeniz va fi luata in octombrie. Mitschek s-a declarat increzator ca... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 17:56