Gazprom si-a majorat profitul net cu peste 30% in primul semestru. Cei mai multi bani vin din Europa

Joi, 29 August 2019, ora 16:56
2610 citiri
Gazprom si-a majorat profitul net cu peste 30% in primul semestru. Cei mai multi bani vin din Europa
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Grupul rus Gazprom a inregistrat o crestere de 32,4% a profitului net in primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, gratie unei majorari a veniturilor realizate din vanzarile de gaze naturale, informeaza AFP.

Conform rezultatelor publicate joi, grupul controlat de statul rus a inregistrat in primele sase luni ale acestui an un profit net de 878,6 miliarde ruble (11,9 miliarde euro la cursul de schimb actual), fata de 663,5 miliarde ruble in aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste cifra de afaceri, aceasta a crescut usor, cu 2,6% in ritm anual, pana la 4.976 miliarde ruble.

Gazprom furnizeaza o treime din gazele naturale consumate in Europa si chiar daca partea sa din piata europeana a avut tendinta sa creasca in ultimii ani, grupul rus trebuie sa faca fata concurentei venite din partea gazelor naturale lichefiate.

Cifrele comunicate joi de Gazprom arata ca vanzarile sale in Europa au scazut cu 8,2% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2018, insa aceasta a fost compensata de o majorare a pretului gazelor, in special in ruble.

In anul 2018, Gazprom si-a dublat profitul net pana la 20,2 miliarde euro, gratie unei cresteri record a volumelor si a pretului gazelor naturale vandute in Europa.

Anul trecut exporturile de gaze ale Gazprom spre tarile europene si Turcia au atins un nivel record de 202 miliarde metri cubi, chiar daca Comisia Europeana a cerut statelor membre UE sa isi reduca dependenta de Rusia.

Vanzarile de gaze spre Europa au fost responsabile pentru aproape 70% din veniturile realizate de Gazprom.

Cota Gazprom pe piata gazelor naturale din Europa a atins un nivel record de 36,7% anul trecut, de la un nivel de 34,7% in 2017.

Companiile romanesti nu au contracte de import incheiate direct cu Gazprom, ci cu doua firme intermediare: Imex Oil, o subsidiara a grupului rus Conef, si WIEE, un joint-venture intre Gazprom si nemtii de la Wintershall.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#vanzari gaze Gazprom, #profit Gazprom , #Profit