Construirea unui oras care sa foloseasca numai energie solara este o provocare pana si in insoritul stat american Florida. Si nu numai din motive tehnice.
La prima vedere, Babcock Ranch arata ca toate celelalte orasele din Florida. Cartiere ingrijite cu case in culori deschise, imbracate in lemn, verande spatioase si palmieri in gradini. Insa dincolo de aceste fatade se ascunde tehnologie inalta si sustenabilitate.
Pentru reducerea costurilor cu incalzirea sau racorirea caselor, acoperisurile sunt din metal. In garaje exista doze speciale pentru alimentarea masinilor electrice. Gazonul reprezinta doar 30% din suprafata gradinii. In rest sunt plante care necesita putina apa.
Pentru gradini oamenii folosesc apa de ploaie si apa din rigole directionata catre statia locala de epurare a apelor reziduale. Acest amalgam de traditional si modern i-a convins pe sotii Kinley sa se mute in oras.
Un oras aprovizionat numai cu energie solara
Richard si Robin Kinley sunt printre primii locuitori care, in ianuarie 2018, s-au mutat in Babcock Ranch. De atunci incoace orasul continua sa se extinda. Pe o suprafata de 7.200 de hectare ar urma sa locuiasca 50.000 de oameni in 19.500 de locuinte.
Pana la finele acestui an, vor mai fi vandute 250 de case. Dar a fost foarte greu sa se ajunga la actalul stadiu, afirma initiatorul proiectului, Syd Kitson. Fostul sportiv de cariera este acum dezvoltator imobiliar.
In ianuarie 2005 i-a venit ideea sa construisca un oras... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 10:14
Pentru majoritatea oamenilor, Apple este unul dintre cei mai mari producatori de smartphone-uri, calculatoare si ceasuri inteligente. De curand insa, compania din Cupertino a devenit si furnizor de energie.
In august, Apple a primit aprobarea pentru a vinde energie produsa la ferma sa solara din California, pe care a cumparat-o cu un an in urma, scrie BBC.
Compania a investit in energie regenerabila si inainte si spune ca isi doreste ca, in cele din urma, toate operatiunile sale sa fie alimentate integral cu energie verde.
Si nu este singura companie importanta care se extinde in domeniul energiei regenerabile. Compania americana de comert online Amazon tocmai a anuntat ca va construi o ferma eoliana de 253 MW in Texas. De asemenea, Google investeste in centrala solara Ivanpah Solar Electric Generating System, iar recent a inceput o colaborare cu SunPower pentru a construi panouri solare pentru locuinte.
De ce sunt companiile de tehnologie atat de interesate de energia ...citeste mai departe despre "Apple, furnizor de energie solara. Gigantii din Silicon Valley pariaza pe Soare" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 18:14
Cantitatea de energie generata de panourile solare va creste de cel putin 6 ori pana in 2030, in conditiile in care costurile de productie se vor reduce foarte mult in perioada urmatoare.
Datele provin dintr-o analiza realizata de Agentia Internationala pentru Energie Regenerabila (IRENA), informeaza Bloomberg.
Astfel, panourile solare vor genera intre 8 si 13% din cantitatea totala de energie produsa la nivel mondial in 2030.
Comparativ, anul trecut aceasta rata se afla la 1,2%.
Dar care este motivul pentru care energia solara va avea parte de un salt spectaculos in urmatorii ...citeste mai departe despre "Energia solara va avea parte de un avant urias in urmatorii ani - Care e motivul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iunie 2016, ora 17:59
Avionul Solar Impulse 2, care functioneaza cu energie solara, isi va relua zborul in jurul lumii peste cateva zile, odata ce conditiile meteorologice vor deveni favorabile, urmand sa decoleze din Hawaii, dupa o pauza de noua luni.
Ambitiosul proiect de a calatori in jurul lumii cu acest avion experimental revolutionar cu baterie solara, conceput in Elvetia, a fost intrerupt in luna iulie, dupa ce aparatul a parcurs jumatate din periplul sau de 35.000 de kilometri, potrivit AFP.
Record mondial doborat de un avion - Cat a zburat fara escala (Video)
Plecat din Abu Dhabi la 9 martie 2015, Solar Impulse 2 a parcurs pana in prezent aproape 18.000 de kilometri.
Aparatul a ramas la sol cateva luni ...citeste mai departe despre "Avionul care functioneaza cu energie solara, din nou in jurul lumii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 10:20
Primul aeroport din lume care se alimenteaza in exclusivitate cu energie solara se afla in India.
Constructia care a ajuns la aceasta performanta se gaseste in orasul Cochin, informeaza Mashable.
Premiera in Romania: Prima masina electrica alimentata de la panouri solare
Avionul Solar Impulse 2 a decolat in cadrul celei mai periculoase etape din inconjurul lumii
Aeroportul este dotat cu peste 46.000 de panouri solare, montate pe un teren de 45 de acri de langa cladire si vor acoperi necesarul energetic.
Cladirea a folosit pentru prima data aceasta tehnologie in 2013, cand a instalat panouri solare pe acoperisul unui terminal. Treptat, administratorii aeroportului au investit tot mai ...citeste mai departe despre "Primul aeroport din lume alimentat doar cu energie solara (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 11:54
O echipa de oameni de stiinta de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) si de la Universitatea Harvard au descoperit o modalitate de a stoca energie solara, sub forma de energie calorica, la nivel microscopic, in niste molecule ce ar putea fi apoi folosite pentru a incalzi locuinte, pentru a incalzi apa sau pentru a gati, conform unui material publicat de TheAtlantic.com.
Mai mult decat atat, aceste molecule pot stoca energia oricat de mult timp si pot fi refolosite la nesfarsit, fara a emite deloc gaze cu efect de sera.
Cercetatorii inca nu au reusit sa construiasca inca un astfel de dispozitiv
Din pacate, cercetatorii nu au reusit sa construiasca inca un astfel de dispozitiv capabil sa fie folosit perpetuu pentru incalzire, dar au reusit sa demonstreze, in conditii de laborator, viabilitatea unui fenomen fizic denumit "fotocomutare".
'Unele molecule, cunoscute drept 'fotocomutatoare', pot prelua oricare din doua forme diferite, ca si cum ar avea un fel de balama la mijloc. Daca sunt expuse la lumina solara vor absorbi energie si vor trece de la o configuratie la cealalta, ramanand stabile pentru foarte lungi perioade de timp", conform studiului publicat in ultimul numar al revistei Nature Chemistry.
Pentru a elibera energia inmagazinata de aceste molecule este suficient sa le expui la o cantitate mica de lumina, caldura sau electricitate. 'Ele se comporta de fapt ca niste baterii termale reincarcabile: preiau energie de la Soare, o pastreaza pe... mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 10:05
Cu peste 550 MW acreditati final in domeniul fotovoltaic, de zece ori mai mult decat anul trecut, Romanian Solar Summit 2013 devine unul dintre evenimentele de referinta din domeniul energiei regenerabile.
Marti, 19 noiembrie, GOVNET impreuna cu Romanian Photovoltaic Industry Association ("RPIA") organizeaza a doua editie a "Romanian Solar Summit 2013 - Meet the PV market!", cel mai mare eveniment din tara dedicat sectorului fotovoltaic.
Cu participare exclusiva la nivel decizional, Summit-ul va reprezenta ocazia optima pentru industrie de a pune pe tapet realizarile din ultimul an si va lua in discutie oportunitatile si problemele actuale.
Summitul este un punct de intalnire al intreprinzatorilor in sectorul energiei solare si al companiilor furnizoare pentru acest domeniu, ce isi propune sa faciliteze noi parteneriate si posibilitati de dezvoltare ale pietei, pe baza informatiilor sustinute si prezentate de catre specialistii si autoritatile de stat din domeniu.
Pe parcursul Summitului vor fi dezbatute teme de actualitate referitoare la piata de energie fotovoltaica, precum:
-analiza pietei actuale de energie solara si perspective pentru 2014
-Tariful Fix dedicat proiectelor mai mici de 1 MW
-centralele fotovoltaice pe acoperisuri - urmatorul motor de dezvoltare pentru solar
-bariere legislative in dezvoltarea proiectelor fotovoltaice
-taxe si TVA: aspecte practice si provocari
-puncte cheie in dezvoltarea proiectelor fotovoltaice de succes
In... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 17:10
Emiratele Arabe Unite, bogata tara petroliera din Golf, au inaugurat, duminica, Shams-1, cea mai mare centrala din lume bazata pe energie solara concentrata, care va alimenta circa 20.000 de gospodarii cu electricitate si a carei realizare a costat 600 de milioane de dolari, relateaza AFP.
Avand o capacitate de 100 de megawati, aceasta este cea mai mare centrala din lume de acest gen, a declarat Sultan al-Jaber, directorul Masdar din Abu Dhabi, compania care implementeaza proiectul prin care EAU isi propun sa acopere din surse regenerabile 7% din necesarul de energie al tarii.
Shams-1 asigura, in prezent, 10% din productia mondiala de energie solara concentrata, a adaugat Jaber in cadrul ceremoniei de inaugurare.
Parcul solar, format din siruri lungi de oglinzi parabolice care concentreaza radiatia solara, acopera o suprafata echivalenta cu 285 de stadioane de fotbal aflata in desert, in apropiere de Madinat Zayed, o localitate la circa 120 km la sud-vest de Abu Dhabi, capitala federatiei Emiratelor Arabe Unite.
Masdar controleaza 60% din proiect, lansat in iulie 2010, iar companiile Total (Franta) si Abengoa Solar (Spania) impart egal restul de 40%. mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 16:00
Avionul Solar Impulse, care functioneaza pe baza de energie solara, va traversa Statele Unite ale Americii pe ruta San Francisco - Washington - New York, fara a utiliza combustibil fosil.
Aeronava a fost conceputa in Elvetia si este un monoplan fragil, cu o greutate de numai 1,6 tone si o anvergura a aripilor similara unui Airbus A340 (63,4 m), transmit Reuters, Yahoo si HuffingtonPost, conform Agerpres.
Solar Impulse a fost imbarcat joi, pe aeroportul militar din Payerne (Elvetia), la bordul unui cargo Boeing 747 cu destinatia SUA, dat fiind ca, deocamdata, nu este in masura sa efectueze zboruri transatlantice.
Cofondatorul proiectului, Andre Borschberg, inginer si pilot, nu a exclus ca in timpul zborului sa existe si opriri intermediare. In general, Solar Impulse ar trebui sa aterizeze pe aeroportul JFK din New York la inceputul lunii iulie, dupa ce va fi parcurs o distanta de peste 5.000 de kilometri.
"Teoretic, avionul poate parcurge aceasta distanta fara nicio oprire, dar este dificil pentru pilot, din cauza ca monoplanul nu este echipat cu pilot automat", a indicat Andre Borschberg.
Explicand alegerea teritoriului SUA pentru demonstrarea "capacitatilor" Solar Impulse, dezvoltat de Institutul Politehnic din Lausanne (Elvetia), cu sprijinul unor companii private si al Agentiei Spatiale Europene, acesta a spus ca a jucat un rol istoria aviatiei mondiale.
"Intre primul zbor al fratilor Wright in 1903 si prima traversare a Atlanticului de Charles A.... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 11:40