Statele care fac parte din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20) au alocat o suma fara precedent, de 11.000 de miliarde de dolari, pentru a accelera o redresare economica echitabila si durabila din criza provocata de noul coronavirus, potrivit unui raport publicat inaintea summitului liderilor G20 care va fi organizat de Arabia Saudita in aceasta saptamana, transmite CNBC.
"Membrii G20 au adoptat masuri imediate si exceptionale pentru a raspunde impoctului pandemiei, inclusiv prin implementarea unor masuri fiscale, monetare si de stabilitate financiara fara precedent", se arata intr-un comunicat.
Cheltuielile totale efectuate pana in prezent reprezinta mai mult de doua ori produsul intern brut al Japoniei. Natiunile G-20 au cheltuit, de asemenea, suma totala de 21 de miliarde de dolari pentru a spori pregatirea si raspunsul la pandemie, arata comunicatul.
Summitul organizat de Arabia Saudita, care se va desfasura mai ales online, se concentreaza pe restabilirea cresterii si protejarea redresarii economice globale, abordand in acelasi timp criza umanitara si de sanatate prelungita, la nivel global, creata de pandemie.
"Avem ocazia sa ne recuperam mai puternic si mai durabil din aceasta pandemie, cu o mai mare incluziune sociala si economica", a declarat ministrul de finante al Arabiei Saudite, Mohammed al-Jadaan, care joaca un rol cheie in conturarea agendei summitului care va avea loc pe 21 - 22 noiembrie.
Colectiv, membrii G20 reprezinta... mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 08:06
Angela Merkel si Emmanuel Macron indeamna tarile europene, mai ales "frugalii" sa ajunga la un acord, inca de la summitul din iulie, asupra relansarii economice a Uniunii Europene (UE), fragilizata de pandemia noului coronavirus, relateaza AFP.
"Ne confruntam cu provocari economice cu care nu ne-am ami confruntat vreodata de decenii si, fara indoiala, in intreaga istorie", a lansat cancelarul, care l-a primit pe presedintele francez la Meseberg, langa Berlin, inaintea presedintiei germane a UE, care se anunta decisiva.
"Speram sa gasim o solutie (la Consiliul European de la 17-18 iulie), chiar daca drumul este inca lung", a subliniat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu Macron.
Acesta urmeaza sa fie primul summit "fizic" de la impunerea masurilor de izolare in martie, impotriva pandemiei covid-19, care a aruncat economia Batranului Continent intr-o recesiune istorica.
Summitul este dedicat adoptarii planului de relansare economica in valoare de 750 de euro propus de catre Comsiai Euroeana (CE).
Aceasta propunere este inclusa in bugetul pe termen lung al UE (2021-2027), in valoare de 1.100 de miliarde de euro.
Cuplul germano-francez a promovat un plan in valoare de 500 de miliarde de euro, finantat prin datorii europene comune - un viraj la 180 de grade din partea lui Merkel, acuzata de intransigenta fata de o Grecie aproape de faliment in 2011.
Cancelarul ar putea astfel "sa se foloseasca de aceasta presedintie pentru a-si modela mostenirea",... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 12:33
Romania economica risca sa se prabuseasca precum un castel de nisip, in conditiile in care autoritatile intarzie sa ofere solutii concrete la criza fara precedent care se instaleaza odata cu pandemia de coronavirus, arata o analiza realizata de Frames si Agentia de Consultanta pentru Dezvoltarea Afacerilor (ACDA).
In ritmul in care efectele economice se amplifica, ne vom trezi rapid cu peste 2 milioane de oameni fara joburi si cu o recesiune severa din care ne va fi greu sa iesim. Romania risca sa piarda cursa pentru competitivitate in fata tarilor din regiune, precum Polonia, Ungaria si Bulgaria, care vin cu masuri concrete de sustinere a economiei, menite sa asigure continuarea business-ului dincolo de perioada starii de urgenta.
Romania economica arata precum un pacient ajuns la spital in coma, cu multiple traumatisme, caruia medicii, in loc sa il duca in sala de operatie, ii administreaza o aspirina si ii pun pansamente, pentru a-i acoperi ranile grave.
Fara tratamente medicale de specialitate, pacientul Romania risca sa moara, iar daca va fi totusi salvat printr-o minune, va ramane cu dizabilitati care nu ii vor mai permite sa duca o viata normala.
Asa arata, potrivit analistilor, radiografia economiei romanesti dupa o luna de,, coronacriza economica''.
Estimarile Frames, anuntate la inceputul crizei, privind numarul de peste 1 milion de persoane ce vor ajunge in somaj tehnic, considerate la vremea respectiva de politicieni ca fiind hazardate, au fost... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 18:29
Produsul Intern Brut al Frantei va inregistra o cadere de aproximativ 6% in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, afectat de pandemia de Covid-19 care a paralizat o mare parte a economiei si a aruncat a doua economie a zonei euro in recesiune, conform unei estimari publicate miercuri de Banca centrala a Frantei, transmite AFP.
Aceasta ar fi cea mai proasta performanta trimestriala inregistrata de economia franceza dupa 1945. PIB-ul Frantei s-a contractat deja cu 0,1% in trimestrul patru al anului trecut, conform datelor oficiale publicate de Institutul national de statistica (Insee), ceea ce inseamna ca Franta este, tehnic in recesiune.
"Ar trebui sa ne intoarcem la cel de al doilea trimestru din 1968, marcat de evenimentele din lume mai, pentru a gasi o scadere trimestriala a activitatii de asemenea amploare", a detaliat Banca Frantei. Atunci PIB-ul Frantei a inregistrat o cadere de 5,3% de la un trimestru la altul, din cauza protestelor studentilor si grevelor generale.
Potrivit unei anchete realizate de Banca centrala a Frantei in randul a 8.500 de companii, activitatea economica a fost cu aproximativ o treime (32%) sub nivelul normal in ultimele 15 zile din luna martie. In aceste conditii, fiecare doua saptamani in care Franta este in carantina ar putea reduce activitatea economica anuala cu 1,5 puncte procentuale, estimeaza Banca Frantei.
Cu toate acestea, Banca Frantei subliniaza ca aceasta cifra nu trebuie extrapolata abuziv,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:00
Franta va inregistra in 2020 cea mai grava recesiune economica de la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, a declarat luni ministrul Economiei, Bruno Le Maire, cu prilejul unei audieri de catre Comisia pentru Afaceri Economice din Senat.
"Cea mai proasta cifra de crestere pe care a cunoscut-o Franta dupa 1945 a fost in anul 2009, dupa marea criza financiara din 2008, cand economia a inregistrat o contractie de 2,2%. Probabil vom avea o contractie mai ampla in acest an. Aceasta arata amploarea magnitudinii socului economic cu care ne confruntam", a spus Bruno Le Maire in cursul audierii, transmite AFP.
Luna trecuta, Guvernul de la Paris a estimat ca economia se va contracta cu 1% in acest an, insa ulterior Bruno Le Maire a sugerat ca amploarea contractiei economice va fi mult mai importanta decat se preconiza initial.
La randul sau, Institutul national de statistica din Franta (Insee) a apreciat ca in prezent economia franceza functioneaza la 65% din capacitate din cauza coronavirusului, adaugand ca fiecare luna de carantina sterge trei puncte din cresterea anuala a PIB-ului Frantei.
Insee a adaugat ca evolutia PIB-ului este strans legata de scenariul de iesire din criza sanitara. ...citeste mai departe despre "Ministru: Franta va avea cea mai grava recesiune economica de dupa 1945" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 15:10