Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,48% din produsul intern brut dupa primele patru luni ale acestui an, la 26,82 miliarde de lei, iar peste jumatate este generat de sumele lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, informeaza Ministerul Finantelor.
"Cresterea deficitului bugetar aferent primelor patru luni ale anului curent, comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, este explicata in principal de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare in lunile martie si aprilie ca urmare a amanarii platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada starii de urgenta (11,1 miliarde de ei) si a restituirilor suplimentare de TVA de 3,11 miliarde de lei pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat cu un impact semnificativ in martie, in timp ce in luna aprilie dinamica veniturilor a revenit in teritoriul pozitiv.
De asemenea, pe partea de cheltuieli, fata de cresterea bugetara prin efectul legilor s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,15 miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 1,2 miliarde de lei", arata MFP.
Soldul negativ consemnat in primul trimestru a fost de 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB) in timp ce, anul trecut, bugetul general consolidat inchidea primele patru luni cu un deficit bugetar de 1,1% din PIB.... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 22:04
Pe parcursul acestui an, principalele organisme financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si Comisia Europeana si principalele agentii de rating, Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's, si-au inrautatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei si totodata au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra riscului cresterii deficitului bugetar ca urmare a politicii fiscale expansioniste.
FMI recomanda autoritatilor romane o politica fiscala mai stricta daca vor sa respecte tinta de deficit
La inceputul anului, directorul general al FMI, Christine Lagarde, aprecia ca in 2018 cresterea economiei mondiale va fi 'mai puternica si mai bine repartizata' intre statele lumii, continuand procesul inceput dupa criza economica din anii 2007-2008. In consecinta, la finele lunii ianuarie FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2018 si 2019, apreciind ca reducerile de taxe adoptate de administratia Trump in SUA ar urma sa duca la cresterea investitiilor in cea mai mare economie mondiala si vor ajuta, de asemenea, si principalii parteneri comerciali ai tarii. Potrivit FMI, economia mondiala va inregistra o crestere de 3,9% in acest an si anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat estima in toamna anului trecut.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie, FMI aprecia ca, fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:36
Ministerul Finantelor publice intentioneaza sa imprumute 2,5 miliarde de euro de pe pietele externe, prin lansarea a una sau doua serii noi de obligatiuni cu maturitatea de minimum 10 ani, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor publicat in Monitorul Oficial.
Emisiunea este administrata de catre BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank, Societe Generale si UniCredit Bank.
"Suma finala, precum si ceilalti termeni si celelalte conditii financiare urmeaza sa fie stabilite la momentul lansarii emisiunii, in functie de conditiile de piata", precizeaza sursa citata.
Banii vor fi utilizati pentru finantarea deficitului bugetar, precum si pentru refinantarea si rambursarea anticipata a datoriei publice guvernamentale.
In 2018, Romania a atras 3,2 miliarde de euro de pe pietele externe.
La inceputul lunii iunie a acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat ca Romania a atras de pe pietele internationale de capital 1,2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an, si a realizat, in premiera, o tranzactie de rascumparare anticipata a unor obligatiuni in dolari.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si din perspectiva tipurilor de investitori.
Anterior, in data de 1 februarie 2018, Finantele au mai imprumutat doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:01
Premierul Viorica Dancila se intoarce la Bruxelles, unde se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, cu un bilant rusinos: inflatie si deficit record, indepartarea de zona euro, absorbtie scazuta a fondurilor europene, legi antijustitie, pregatire slaba a presedintiei UE, afirma deputatul european Siegfried Muresan (PPE/PNL).
"Au trecut aproape 5 luni de la precedenta vizita oficiala la Bruxelles a prim-ministrului Dancila, din 20 - 21 februarie. In tot acest timp, seful Guvernului a adunat un bilant rusinos pentru orice lider european", afirma Siegfried Muresan intr-un comunicat remis, marti, Ziare.com.
In primul rand, spune europarlamentarul, "actualul prim-ministru a facut o prioritate din a slabi Justitia pentru a-i face pe plac presedintelui infractor al PSD, Liviu Dragnea.
A sprijinit cererea de revocare a procurorului-sef al DNA de catre ministrul Justitiei, desi Consiliul Superior al Magistraturii, institutie abilitata sa evalueze activitatea judecatorilor si procurorilor, a avizat negativ procedura de demitere. Guvernul condus de Dancila a sprijinit, totodata, modificarile la Codul Penal prin care este slabit actul justitiei, iar abuzul in functie este aproape dezincriminat".
Romania s-a indepartat de zona euro
Siegfried Muresan mai afirma ca, in cele aproape 6 luni de guvernare, rata inflatiei si deficitul bugetar au batut record dupa record.
"Avem cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 5,4%, si asistam la o crestere de... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 12:37
Situatia Romaniei din perspectiva Bruxelles-ului, dupa cum se prezinta in recomandarile facute in urma cu mai putin de o luna in cadrul asa-numitului Semestru european, este deja mai "albastra" decat steagul cu 12 stelute.
Noi ne ocupam de circ politic, iar purceaua economico-financiara isi da duhul in cotet.
1. Romania se afla sub supravegherea Comisiei Europene pana in primavara anului 2018, deoarece rambursarea imprumutului acordat de UE in cadrul acordului cu FMI din 2009 (urmare directa a deciziilor hazardate de crestere a veniturilor si in contextul crizei mondiale) este urmarita pana la rambursarea a 70% din suma de plata.
Va reamintim ca anul viitor, conform programului de rambursari de bani catre UE pentru stingerea consecintelor financiare ale masurilor luate in 2007 si 2008 de guvernul din acea vreme, vom avea un varf de plata de 1,4 miliarde de euro, ceea ce va insemna un efort bugetar de circa 0,73% din PIB in 2018.
2. Pe data de 12 iulie 2016, Consiliul European a recomandat Romaniei sa limiteze devierea de la obiectivul de deficit bugetar si sa realizeze o ajustare fiscala de 0,5% din PIB, in afara cazului in care atingerea obiectivului pe termen mediu (-1% din PIB) se poate face cu un efort mai mic.
Noi am facut exact pe dos si ne-am dus cu deficitul bugetar de la -0,8% din PIB in 2015 la -3,0% din PIB in 2016, potrivit datelor oficiale ale Eurostat (noi anuntasem initial -2,4% din PIB).
3. In 22 mai 2017, am fost avertizati oficial in... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 21:49
Romania a inregistrat in 2012 un deficit bugetar de 3% din PIB (17,423 miliarde lei), in scadere fata de 5,6% din PIB in 2011 (30,901 miliarde lei), 6,8% din PIB in 2010 (35,552 miliarde lei) si 9% din PIB in 2009 (45,249 miliarde lei), arata datele revizuite publicate luni de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Romania a reusit sa-si reduca deficitul pana la plafonul de 3% din Produsul Intern Brut cerut de Uniunea Europeana.
Evolutia deficitului bugetar in Romania a urmat dinamica de la nivelul UE in perioada 2008-2011, sporind din 2008 pana la finalul lui 2009, dupa care a scazut treptat pana la sfarsitul anului trecut. Astfel, deficitul bugetar al UE a fost anul trecut de 4,4% din PIB, dupa ce in 2009 aproape s-a triplat fata de anul anterior (la 6,9% fata de 2,4% din PIB). In 2010, valoarea indicatorului a fost de 6,5% din PIB.
In 2012, cel mai scazut deficit bugetar se inregistra in Estonia si Suedia (ambele cu 0,2% din PIB), Luxemburg (0,6% din PIB) si Bulgaria (0,8% din PIB), in timp ce Germania (0,1%) a inregistrat excedent bugetar. 17 state membre ale UE au raportat deficit bugetar mai mare de 3% din PIB: Spania (10,6%), Grecia (9%), Irlanda (8,2%), Portugalia si Cipru (ambele cu 6,4%).
In total, 15 state membre au inregistrat o ameliorare a soldului lor public, exprimat in procentaj din PIB, in 2012 fata de anul anterior, 12 tari membre au raportat o inrautatire si o tara a ramas stabila.
In zona euro, deficitul bugetar a fost mai... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 14:11
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,2% din Produsul Intern Brut (7,5 miliarde de lei) dupa primele patru luni din acest an, dupa ce, primul trimestru din 2013 s-a incheiat cu un deficit bugetar de 0,67% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.
Sursa citata arata ca, in cursul lunii aprilie, ca urmare a platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie s-a inregistrat o crestere a deficitului, influenta de circa 0,2 pp, avand caracter sezonier care se va recupera in luna mai. Astfel, in absenta acestor plati anticipate, deficitul bugetar pe primele patru luni ar fi fost de 1% din PIB, fata de 0,85% din PIB in perioada similara a anului 2012.
In acest deficit este reflectata insa si reintregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, returnarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru pensionari, majorarea salariului minim, precum si reducerea arieratelor.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 65 miliarde lei, reprezentand 10,4% din PIB, au fost cu 4,3% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. Impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut (+11,0%, respectiv +5,9%), datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
Incasarile din TVA au crescut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 10:14
Executia bugetului general consolidat dupa primele opt luni s-a incheiat cu un deficit de 7,11 miliarde de lei, respectiv 1,17% din PIB, fata de un deficit de 2,24% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,15% din PIB la finele lunii iulie.
Comparativ cu primele opt luni din 2011, deficitul bugetar este in scadere cu 5,86 miliarde de lei.
Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011.
Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX la inceputul lunii septembrie ca bugetul general consolidat a incheiat luna august cu un deficit aproape zero. Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 607,3 miliarde lei, astfel ca Guvernul mai are la dispozitie pentru ultimele patru luni ale anului un spatiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de circa 6,2 miliarde lei pentru a se incadra in tinta de deficit.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 125,6 miliarde lei (20,7% din PIB) la finele lunii august, inregistrand o crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,6 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 10,4% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,4%), accize (+9,5%), impozit pe venit (+13,5%), impozit pe profit (+6,5%).
Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:46
Contul curent al balantei de plati a avut in primele patru luni un deficit de 1,23 miliarde euro, in scadere cu 23,7%, dupa majorarea excedentului transferurilor curente, transformarea deficitului balantei serviciilor in excedent si reducerea deficitului balantei veniturilor.
Excedentul transferurilor curente a urcat cu 24,1% fata de primele patru luni din 2011, iar deficitul balantei veniturilor s-a redus cu 4,6%.
"Deficitul contului curent in perioada ianuarie - aprilie 2012 a fost finantat in proportie de 36,3 la suta prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au totalizat 446 milioane euro (fata de 490 milioane euro in perioada ianuarie - aprilie 2011)", se arata intr-un comunicat al BNR.
Datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 77,349 miliarde euro la 30 aprilie 2012 (78,1% din total datorie externa), in crestere cu 2,3% fata de 31 decembrie 2011.
Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 aprilie 2012 nivelul de 21,638 miliarde euro (21,9% din total datorie externa), in scadere cu 5,2% fata de 31 decembrie 2011.
Contul curent al balantei de plati a inchis anul trecut cu un deficit de 5,68 miliarde euro, in crestere cu 3% comparativ cu 2010. mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 11:08