Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Recomandarile UE si cum se joaca Romania cu focul: Purceaua economico-financiara isi da duhul in cotet

Recomandarile UE si cum se joaca Romania cu focul: Purceaua economico-financiara isi da duhul in cotet
Situatia Romaniei din perspectiva Bruxelles-ului, dupa cum se prezinta in recomandarile facute in urma cu mai putin de o luna in cadrul asa-numitului Semestru european, este deja mai "albastra" decat steagul cu 12 stelute.

Noi ne ocupam de circ politic, iar purceaua economico-financiara isi da duhul in cotet.

1. Romania se afla sub supravegherea Comisiei Europene pana in primavara anului 2018, deoarece rambursarea imprumutului acordat de UE in cadrul acordului cu FMI din 2009 (urmare directa a deciziilor hazardate de crestere a veniturilor si in contextul crizei mondiale) este urmarita pana la rambursarea a 70% din suma de plata.

Va reamintim ca anul viitor, conform programului de rambursari de bani catre UE pentru stingerea consecintelor financiare ale masurilor luate in 2007 si 2008 de guvernul din acea vreme, vom avea un varf de plata de 1,4 miliarde de euro, ceea ce va insemna un efort bugetar de circa 0,73% din PIB in 2018.

2. Pe data de 12 iulie 2016, Consiliul European a recomandat Romaniei sa limiteze devierea de la obiectivul de deficit bugetar si sa realizeze o ajustare fiscala de 0,5% din PIB, in afara cazului in care atingerea obiectivului pe termen mediu (-1% din PIB) se poate face cu un efort mai mic.

Noi am facut exact pe dos si ne-am dus cu deficitul bugetar de la -0,8% din PIB in 2015 la -3,0% din PIB in 2016, potrivit datelor oficiale ale Eurostat (noi anuntasem initial -2,4% din PIB).

3. In 22 mai 2017, am fost avertizati oficial in privinta deteriorarii rapide a deficitului bugetar (contrar tendintelor consemnate in majoritatea tarilor europene) si ni s-a cerut expres ca rata de crestere nominala a cheltuielilor guvernamentale sa nu treaca de 3,3% in anul 2017, ceea ce ar fi corespuns unei ajustari structurale de 0,5% din PIB.

Ce am facut noi, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finantelor pentru primele patru luni ale anului in curs? Am majorat cheltuielile cu 6,8%, adica mai mult decat dublu fata de ce ni s-a recomandat, cu majorari de 18,1% la salariile din sectorul bugetar si 10,1% la protectia sociala (unde, nota bene, nu a survenit inca majorarea de 9% a punctului de pensie, prevazuta pentru mijlocul anului).

Citeste si Riscurile concrete de miliarde de euro ale noii legi a salarizariiIohannis va lua saptamana viitoare o decizie cu privire la promulgarea Legii salarizarii
Citeste mai multe despre Recomandarile UE si cum se joaca Romania cu focul pe Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Recomandarile UE si cum se joaca Romania cu focul: Purceaua economico-financiara isi da duhul in cotet" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 600 ori