Deficitul bugetar raportat la PIB a scazut de patru ori in acest an

Marti, 27 Mai 2014, ora 08:35
1511 citiri
Deficitul bugetar raportat la PIB a scazut de patru ori in acest an

Deficitul bugetar s-a situat, dupa primele patru luni ale anului in curs, la 0,28% din PIB, fata de 1,19% din PIB aferent aceleiasi perioade din 2013, potrivit datelor publicate, luni, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Executia bugetara pe primele patru luni ale anului 2014 confirma continuarea procesului de reducere a deficitului bugetar, acesta fiind de 0,28% din PIB fata de 1,19% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent", afirma Ministerul Finantelor Publice.

La sfarsitul lunii aprilie, se inregistreaza un sold primar pozitiv 0,36% din PIB fata de un sold primar negativ de 0,49% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent (soldul primar al bugetului general consolidat reprezinta soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse platile de dobanzi aferente datoriei publice).

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 67,85 miliarde lei, reprezentand 10,2% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada din 2013. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din accize (cu 1,013 miliarde de lei), la impozitul pe profit (cu 647,8 milioane de lei), la contributiile de asigurari sociale (cu 582,4 milioane de lei) si la TVA (cu 428,6 milioane de lei).

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 5,6%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,1% si venituri nefiscale cu 4,5%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 69,73 miliarde lei, s-au redus in termeni nominali cu 3,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent si, respectiv, cu 1,0% puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au scazut cu (4,4%), ca urmare a faptului ca, in luna aprilie 2013, au fost acordate plati anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariati din sectorul public care ar fi trebuit platite in luna mai, dar ca urmare a sarbatorilor pascale au fost acordate in avans.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, majorarea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate, datorita platii arieratelor catre furnizorii de medicamente, ca urmare a implementarii Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus in legislatia romaneasca Directiva nr. 7/2011 privind combaterea intarzierilor in efectuarea platilor comerciale, precum si plata serviciilor medicale efectuate de spitale.

Increderea investitorilor salveaza bugetul

S-a inregistrat, de asemenea, o reducere semnificativa a cheltuielilor cu dobanzi, cu 3,1%, datorita scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 5,9 miliarde lei, respectiv de 0,9% din PIB.

Pentru 2014, autoritatile romane si Fondul Monetar International /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atat pe metodologia cash, cat si pe metodologia ESA a Uniunii Europene. Romania a incheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit bugetar, #buget general consolidat, #venituri buget general consolidat , #Deficitul bugetar