Ministerul Finantelor a imprumutat 20,2 miliarde lei pe piata locala in 2012

Joi, 08 Martie 2012, ora 15:44
1286 citiri
Ministerul Finantelor a imprumutat 20,2 miliarde lei pe piata locala in 2012

Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, de la inceputul anului, 20,2 miliarde de lei pe piata locala, in conditiile in care programul indicativ anuntat pe primul trimestru este de 14-16 miliarde de lei.

"Conditiile favorabile de piata au creat premisele unor imprumuturi mai mari decat cele programate, ca urmare a tendintei de scadere accentuata a randamentelor titlurilor de stat, pe fondul reducerii ratei de politica monetara de catre BNR si a lichiditatii existente pe piata interbancara.

Am decis sa profitam de conditiile bune de piata, pentru a realiza o parte mai mare a programului anual, inca de pe acum. Nu este vorba de necesitati urgente, intrucat avem asigurat in Trezorerie buffer-ul (fondul-tampon n.a.) de lichiditate, echivalent a cel putin patru luni de finantare, agreat cu Fondul Monetar International", a declarat joi, pentru AGERPRES, secretarul de stat in MFP Cristian Sporis.

In ceea ce priveste finantarile de pe piata interna, randamentul a scazut, in februarie, la cel mai mic nivel din istorie, 5,22%, in cazul emisiunii de certificate de trezorerie pe sase luni. In ianuarie, randamentul a fost 5,87%. In acelasi timp, obligatiunile la doi ani au fost vandute la un randament mediu de 6,36% in februarie, in coborare de la 6,87% in ianuarie.

In ianuarie 2012, MFP a imprumutat de la banci 9,94 de miliarde de lei, iar in februarie 8,32 de miliarde de lei.

De pe piata externa, MFP a imprumutat in ianuarie 1,5 miliarde de dolari, in prima emisiune pe piata din SUA din ultimii 16 ani, iar la sfarsitul lunii februarie inca 750 milioane de dolari.

La sfarsitul anului trecut, Ministerul Finantelor Publice a anuntat un volum indicativ de imprumuturi cuprins intre 14 si 16 miliarde lei in primul trimestru din 2012, reprezentand emisiuni de titluri de stat pe piata interna.

'In anul 2012 volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 50% de pe piata interna, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2012, care este in suma de 52,4 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat', a precizat MFP.

De asemenea, MFP anunta intentia de atragere de resurse financiare de pe pietele internationale de capital 'in functie de evolutiile si de oportunitatile oferite de aceste piete'. Finantarea din surse externe prin programul GMTN se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde euro.

In 2011, Trezoreria a imprumutat de la bancile locale aproximativ 51,5 miliarde lei. Romania trebuie sa gaseasca, in anul 2012, resurse financiare de 57 miliarde lei si 2,4 miliarde euro, pentru finantarea deficitului bugetar si a serviciului datoriei publice.

Autoritatile trebuie sa finanteze un deficit de bugetar de 11 miliarde de lei si sa 'rostogoleasca' emisiunile de titluri de stat care ajung la scadenta in 2012.

#imprumuturi ministerul Finatelor, #imprumuturi piata locala , #Guvernul Romaniei