Guvernul Ponta discuta vineri bugetul pe 2013

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:05
1668 citiri
Guvernul Ponta discuta vineri bugetul pe 2013

Guvernul condus de Victor Ponta discuta vineri bugetul pe anul in curs, bazat pe o crestere economica de 2% si pe un un deficit bugetar de 1,7% din PIB, fata de 2,2% din PIB anul anterior.

Prezentarea bugetului reprezinta primul pas al Executivului, inaintea negocierii lui cu delegatia FMI, care ajunge in Romania saptamana viitoare.

"Vreau sa fie cel mai transparent mod si cel mai transparent proces de alocare si de cheltuire a banilor publici si sa reflecte viziunea pe care o avem si perspectiva pe urmatorii patru ani. Pentru prima data o sa vreau sa avem in buget, reglementat, publicat, estimarile noastre si modul in care gandim finantarea, in special a proiectelor de infrastructura, pe urmatorii patru ani", a declarat, la inceputul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta.

Primul ministru s-a aratat optimist si a declarat ca pana la sfarsitul acestei luni vom avea bugetul dezbatut si aprobat. Mai ales ca delegatia FMI trebuie sa ajunga in tara in perioada 15 - 29 ianuarie, pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by cu Romania.

"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere economica, insa trebuie sa vedem daca actualizam sau nu, pentru ca nu are rost sa fim mai optimisti decat e cazul. Mai bine sa fim pesimisti si sa fie mai bine. Va fi in jur de 2. Deficitul trebuie scazut in continuare pana la 1,8 - 1,7", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Bugetarii incarca factura Guvernului

Cheltuielile bugetare raman o problema pentru Guvernul Ponta, in contextul in care acesta a aprobat majorarea salariilor bugetarilor cu 15% si a pensiilor cu 4%. La acest efort financiar se adauga datoria fata de FMI, de aproximativ un miliard euro.

Constrangerile bugetare sunt cu atat mai mari cu cat Ponta a anuntat, joi seara, o eroare de calcul a INS-ului, care determina reducerea cheltuielilor bugetare cu aproape 1 miliard de lei, pentru anul viitor. In caz contrar, Romania nu se va mai incadra in tinta de deficit stabilita. Tinta de deficit bugetar pentru anul in curs este de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.

Victor Ponta: INS a gresit calculele privind PIB-ul Romaniei in ultimii doi ani

Guvernul ar putea aproba scaderea taxelor sau a contributiilor sociale

Guvernul anunta, in campania electorala ca va introduce impozitul progresiv si ca va diminua contributiile sociale. Premierul a anuntat, joi, ca impozitul progresiv nu va fi introdus in 2013, ci va ramane in vedere pentru anii urmatori.

Ponta a precizat, la RTV, ca doreste in continuare ca din acest an sa fie aplicata o taxa pe valoarea adaugata redusa la alimente.

Ponta: Cel mai probabil, impozitul progresiv nu va fi introdus in 2013

Potrivit programului de guvernare Ponta II, "in orizontul 2013-2016" TVA va reveni la nivelul de 19%, taxele parafiscale se vor reduce la jumatate, iar "pe parcursul mandatului" va fi introdus impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit. In program figureaza si introducerea TVA redusa la alimente.

#Victor Ponta buget 2013, #buget 2013 Romania , #Buget