Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta: Cel mai probabil, impozitul progresiv nu va fi introdus in 2013

Ponta: Cel mai probabil, impozitul progresiv nu va fi introdus in 2013


Impozitul progresiv nu va fi introdus probabil in acest an, ci va ramane in vedere pentru anii urmatori, a declarat premierul Victor Ponta la RTV.

Cu toate acestea, principiul conform caruia taxarea trebuie sa fie mai redusa pentru unele categorii sociale va fi avut in vedere in continuare.

Intrebat daca sistemul diferentiat de impozitare a veniturilor, cu cote de 8%, 12% si 16%, este avut in vedere pentru acest an acest an sau pentru anii viitori, premierul a aratat ca, foarte probabil, acest tip de impozitare nu va fi aplicat din 2013.

"Nu pentru 2013, dar era vorba de un principiu care a constituit cel mai dificil compromis intre PSD si PNL. Liberalii au spus sa pastram un nivel scazut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democratii, am spus: nicaieri in lume -se mai intampla in Rusia si in Bulgaria, e adevarat - dar nicaieri in lumea civilizata oamenii nu platesc exact acelasi impozit si cand au o suta de lei, si cand au un milion. A fost un compromis care eu cred ca este corect si util. In 2013 probabil ca nu vom reusi sa ne ducem la 12% si 8%, insa cele doua principii, acela ca in Romania nu mergem cu o taxare foarte ridicata, dar ca exista categorii sociale fata de care taxarea trebuie sa fie mai redusa decat pentru marea masa a cetatenilor, amindoua sunt principii moderne", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat insa ca doreste in continuare ca din acest an sa fie aplicata o taxa pe valoarea adaugata redusa la alimente.

Potrivit programului de guvernare Ponta II, "in orizontul 2013-2016" TVA va reveni la nivelul de 19%, taxele parafiscale se vor reduce la jumatate, iar"pe parcursul mandatului" va fi introdus impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit. In program figureaza si introducerea TVA redusa la alimente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1707 ori