Deciziile luate miercuri de Curtea Constitutionala arata ca, pentru solutionarea crizei politice, "nu exista o alta solutie" decat plecarea Guvernului si organizarea de alegeri anticipate, afirma liderul USR, Dan Barna.
"Deciziile de azi ale Curtii Constitutionale arata ca, pentru solutionarea crizei politice, nu e alta solutie decat plecarea Guvernului si organizarea de alegeri anticipate. Faptul ca doamna Dancila a amanat la nesfarsit prezentarea in Parlament asteptand sa fie obligata de o decizie a Curtii e rusinos pentru PSD si daunator pentru tara.
Pe de alta parte, decizia care sileste presedintele sa numeasca ministrii interimari ne arata ca tot ce a obtinut pana acum domnul Iohannis nu a fost decat o amanare care nu a ajutat la nimic. O serie lunga de amanari nu e o rezolvare a crizei. E doar un pas in lateral", a scris Barna, pe Facebook.
Potrivit acestuia, partidele de Opozitie trebuie sa faca repede primul pas - depunerea motiunii de cenzura.
"Fac si pe aceasta cale un apel. Acest Guvern trebuie sa plece, aceasta criza trebuie sa inceteze", a conchis liderul USR.
Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit miercuri ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului sefului statului de revocare din functie a unor ministri si de desemnare a interimarilor, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali din CCR.
Totodata, judecatorii constitutionali au stabilit, referitor la desemnarea... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 17:57
Dupa decizia Curtii Constitutionale in cazul Kovesi, de a admite sesizarea Guvernului privind existenta unui conflict institutional intre Executiv si Presedintie, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa dea curs cererii de revocare, Opozitia reactioneaza dur si critica decizia.
Deputatul USR Cristian Ghinea sustine ca CCR a dat "o decizie absurda prin care desfiinteaza de facto autoritatea presedintelui" si spune ca solutia este depolitizarea Curtii Constitutionale, asa cum a propus USR.
"Aberatie la CCR? Solutia e depolitizarea. Cum a propus USR! CCR da o decizie absurda prin care desfiinteaza de facto autoritatea Presedintelui. Este o urmare fireasca a politizarii permanente a numirilor la Curtea Constitutionala. Solutia USR este simpla: sa putem numi la Curte doar persoane care (indeplinind conditiile de studii si experienta actuale), sa nu fi fost membre de partid in ultimii noua ani", a scris deputatul pe contul sau de Facebook.
USR sustine, de asemenea, si obligatia de a publica toate opiniile si argumentele tuturor judecatorilor constitutionali.
"Solutiile USR au fost propuse intr-un proiect de lege deja respins de odioasa majoritate actuala. Solutiile USR vor fi aplicate cand, prin voturile dumneavoastra, vom ajunge sa guvernam Romania", mai scrie Cristian Ghinea.
Stelian Ion: Deciziile CCR ajuta Puterea
Deputatul USR Stelian Ion sustine ca, in ultima perioada, Curtea Constitutionala a dat decizii care par sa ajute Puterea, afirmand... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 16:43
Dupa decizia CCR in cazul Kovesi, care a admis sesizarea Guvernului privind un conflict institutional intre Executiv si Presedintie, lumea a inceput sa se mobilizeze pe retelele sociale si deja este anuntat un protest, miercuri seara, in Piata Victoriei.
Protestul - intitulat sugestiv "NU cedam! Aparam Democratia!" - este programata la ora 16:00.
"Iesim in strada! Sa nu vii singur. Share, live, sunat prieteni!
CCR a admis sesizarea lui Tudorel Toader legata de sefa DNA. Kovesi poate fi revocata
Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat, miercuri, ca exista conflict intre puteri in cazul respingerii revocarii sefei DNA, Laura Codruta Kovesi", scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Protestul este organizat de comunitatile Coruptia Ucide, Rezistenta si Insistam.
Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, miercuri, sesizarea Guvernului, dupa ce Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.
Curtea Constitutionala a decis ca exista un conflict institutional intre Executiv si Presedintie.
Seful CCR sustine ca Laura Codruta Kovesi ar fi trebuit revocata de presedintele Klaus Iohannis.
"S-a admis cererea Guvernului. Vom publica minuta sedintei si acolo va fi indicata calea de rezolvare a conflictului", a spus presedintele Curtii, Valer Dorneanu.
Citeste si Va scoate CCR Romania din UE? Miza reala a deciziei
A.D. ...citeste mai departe despre "Protest in Piata Victoriei, dupa decizia CCR... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 15:33
Decizia Curtii Constitutionale privind celebra OUG 13 ar putea duce la prabusirea dosarului Rompetrol II, cu sechestre de aproape 700 de milioane de euro, in care procurorii DIICOT ancheteaza rostogolirea datoriei istorice a Rompetrol Rafinare de catre Guvernul Adrian Nastase.
Jurnalistii de la Romania Curata sutin ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale din 27 februarie privind ordonanta 13/2017, fostii ministri Dan Ioan Popescu si Mihai Tanasescu, doi dintre cei patru ministri pusi sub acuzare in dosar, ar putea scapa de acuzatia cheie de abuz in serviciu in legatura cu emiterea OUG 118/2003, deoarece procurorii nu i-ar mai putea ancheta pentru ca au decis sa rostogoleasca creanta Rompetrol, daca nu au dovezi ca acestia au primit mita pentru adoptarea ordonantei.
Prin OUG 118/2003, datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, in cuantum de aproximativ 603 milioane dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.
Dupa decizia Curtii Constitutionale privind ordonanta 13, prin care magistratii au stabilit ca anchetatorii nu pot investiga oportunitatea si legalitatea actelor Guvernului, acuzatiile conform carora Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice, si Popescu, fost ministru al Economiei si Comertului, si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003, ar putea pica, conform unor surse judiciare citate de Romania Curata.
Fostii ministri ar... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 12:11
3Ministerul Public anunta prin intermediul unui comunicat de presa ca ancheta in dosarul deschis ca urmare a adoptarii controversatei ordonante de urgenta 13/2017 va continua chiar si dupa decizia Curtii Constitutionale a carei motivare a fost data publicitatii vineri.
"Potrivit dispozitiilor legale, procurorul are obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei pe care a fost investit sa o solutioneze, controlul asupra actelor si masurilor dispuse de catre procuror fiind realizat de catre instanta de judecata", se arata intr-un comunicat remis, luni, presei de Ministerul Public.
Cauza se afla pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Investigatia este in curs si priveste urmatoarele fapte prevazute de legea penala: sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, fals intelectual", se mai arata in comunicatul remis presei de Ministerul Public.
Totodata, se reaminteste faptul ca dosarul a fost inregistrat la Sectia de urmarire penala si criminalistica ca urmare a declinarii acestuia de catre DNA, investita cu "o cauza privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala", respectiv: favorizarea faptuitorului; prezentarea cu rea-credinta de date inexacte, Parlamentului sau Presedintelui Romaniei, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori inscrisuri si fals intelectual.
Citeste mai... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 15:16
Convorbirile telefonice si comunicatiile de date prin internet nu au putut fi interceptate aproximativ o saptamana dupa decizia CCR, in acest interval angajatii Politiei Romane, procurorii si ceilalti beneficiari ai interceptarilor neputand accesa nicio informatie din centrul national de interceptari.
Potrivit unor surse din Serviciul Roman de Informatii (SRI), blocajul interceptarilor a inceput pe 15 martie. Atunci, intre 7.00 si 14.00, toate interceptarile s-au oprit indiferent cine le autorizase si daca beneficiarii erau DNA, DIICOT, Ministerul Afacerilor Interne, prin Directia de Operatiuni Speciale, Departamentul pentru Informatii si Protectie Interna sau MApN, prin Directia Generala de Informatii a Armatei, informeaza News.ro.
Singurele supravegheri tehnice care s-au putut face dupa 15 martie au fost cele care erau autorizate in baza unor mandate de siguranta nationala.
SRI: Costul interceptarilor telefonice este secret de stat
Imediat dupa ce au fost intrerupte ...citeste mai departe despre "Interceptarile comunicatiilor din Romania, blocate aproximativ o saptamana dupa decizia CCR" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Aprilie 2016, ora 20:27
Conducerea DIICOT anunta ca va solicita Ministerului de Justitie promovarea unei ordonante de urgenta prin care sa fie detasati 200 de lucratori ca urmare a deciziei CCR de interzicere a interceptarilor SRI in dosare penale, costurile totale fiind estimate la 20 de milioane de euro.
Anuntul DIICOT vine la scurt timp dupa publicarea motivarii deciziei CCR, adoptata in 16 februarie, si in contextul in care DNA cere 130 de angajati suplimentari si peste 10 milioane de euro.
Conform unui comunicat de presa al DIICOT, institutia va solicita Ministerului Justitiei "infiintarea serviciului tehnic al Directiei", prin ordonanta de urgenta.
"Aceasta modificare va impune achizitia de echipamente tehnice specifice si detasarea initiala a unui numar de 200 de lucratori de politie in cadrul DIICOT, precum si asigurarea trainingului acestora. Aceste masuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, aceasta suma fiind sustinuta la acest moment doar de sumele utilizate de alte ...citeste mai departe despre "DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 17:58
Conducerea DNA a trimis, miercuri, Ministerului Justitiei o adresa prin care solicita promovarea unei hotarari de guvern prin care sa fie suplimentat numarul maxim de posturi al directiei cu 130 de ofiteri si agenti de politie judiciara, precum si rectificarea bugetului institutiei cu peste 10 milioane de euro.
Solicitarea vine ca urmare a publicarii deciziei emise in data de 16 februarie de Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea articolului care permitea SRI sa faca interceptari in dosare penale.
Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR
"Modificarea reglementarilor privind realizarea activitatilor de supraveghere tehnica, ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (C.C.R.), va impune detasarea, in cadrul D.N.A., a unui numar de 130 de lucratori de politie si pregatirea specifica a acestora precum si achizitia de autovehicule si echipamente tehnice suplimentare.
Aceste masuri presupun un ...citeste mai departe despre "DNA cere 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 16:33
Directorul SRI, George Maior, trage un semnal de alarma dupa ce legea Big Brother a fost declarata neconstitutionala, subliniind ca "cineva se joaca cu lucruri foarte mari". In plus, a vorbit si despre primul sau obiectiv, dupa ce a ajuns seful Serviciului.
Intr-o emisiune difuzata, sambata seara, de postul B1 TV, seful SRI a explicat ca exista trei legi ce ar ajuta Serviciul: legea cartelelor prepay, cea a retentiei datelor si cea a securitatii cibernetice, numita si legea Big Brother, denumire inspirata din romanul "1984" al lui George Orwell.
SRI: Europenii care vor sa se alature Statului Islamic, tot mai interesati de Romania - apel pentru Big Brother (Video)
"Cei care l-au citit pe Orwell inteleg ca incercam tocmai sa evitam o lume orwelliana. Sper ca nu se opune SRI-ului Curtea Constitutionala, ea a constatat ca exista elemente de neconstitutionalitate in aceasta lege. In acest moment, operam pur si simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispozitie.
Vreau sa ...citeste mai departe despre "Seful SRI, despre decizia CCR si pericolul unei catastrofe: Cineva se joaca cu lucruri foarte mari (Video)" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 08:45