Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legea de combatere a spalarii banilor a picat la CCR, din cauza sintagmei care favorizeaza minoritatile

Legea de combatere a spalarii banilor a picat la CCR, din cauza sintagmei care favorizeaza minoritatile

Curtea Constitutionala a dezbatut, miercuri, sesizarea depusa de parlamentari PNL si USR la Legea privind combaterea spalarii banilor, care a fost adoptata de Camera Deputatilor dupa ce initial fusese respinsa.

CCR a constatat ca o sintagma din lege referitoare la organizatiile apartinand minoritatilor nationale este neconstitutionala, iar restul dispozitiilor din actul normativ - constitutionale, raportat la criticile formulate.

CCR a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de deputati ai PNL si USR si a constatat ca este neconstitutionala sintagma "cu exceptia organizatiilor apartinand minoritatilor nationale, membre ale Consiliului Minoritatilor Nationale" din cuprinsul articolului 4, alineat 2, litera c si articolului 5, alineat 1, litera i din Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, au declarat, miercuri, surse din CCR citate de Agerpres.

Totodata, Curtea a constatat ca celelalte dispozitii din Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor sunt constitutionale in raport cu criticile formulate, au adaugat sursele citate.

Legea privind combaterea spalarii banilor a fost adoptata in 24 octombrie de Camera Deputatilor, dupa ce initial fusese respinsa. Liviu Dragnea a explicat reluarea votului, sustinand ca voturile unor deputati nu fusesera contabilizate.

Initial, legea a fost respinsa, inregistrandu-se 163 de voturi "pentru", 115 "impotriva" si 4 abtineri.

Ulterior, votul a fost reluat, legea fiind adoptata cu 170 de voturi "pentru", 70 "impotriva" si o abtinere.

Intrebat in legatura cu aceasta situatie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus: "E o porcarie!". El a precizat ulterior ca se refera la vot in sine, nu la lege sau la directiva europeana care trebuia aplicata prin adoptarea ei.

Legea contine amendamente contestate si discriminatorii. Unul dintre ele prevede ca oganizatiile minoritatilor nu raporteaza catre stat lista beneficiarilor finali, in timp ce toate celelalte ONG-uri o vor face. Aceasta exceptare a fost decisa pentru a obtine si voturile UDMR, care anuntase ca nu va gira legea.

Citeste si 40 de ONG-uri acuza ca noua lege a spalarii banilor le va bloca activitatea. Salvati Copiii: Suntem asimilati cu jocurile de noroc! ...citeste mai departe despre "Legea de combatere a spalarii banilor a picat la CCR, din cauza sintagmei care favorizeaza minoritatile" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 847 ori
Citeste mai multe despreCCR legea spalarii banilor