Lovitură grea pentru cei care primesc pensii speciale. Anunțul noului președinte al CCR

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 17:19
552 citiri
Lovitură grea pentru cei care primesc pensii speciale. Anunțul noului președinte al CCR
Președintele CCR, Marian Enache FOTO arhivă ziare.com

Noul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Marian Enache, a vorbit despre pensiile speciale, implicarea serviciilor in actul de Justitie si condamnarile Romaniei la CEDO.

Marian Enache a subliniat ca, in afara de magistrati, deciziile CCR pentru restul pensiilor speciale "trebuie sa fie adecvate si realitatilor socio-economice."

"Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie sa fie si adecvata. Voi urmari ca deciziile CCR sa fie adecvate si realitatilor socio - economice, fara a incalca prevederile constitutionale si legile. In general, trebuie sa avem decizii echilibrate si cu masura. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Si la adoptarea legilor si la pronuntarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie sa se gandeasca foarte bine daca nu este justificat sa aiba pensii, indemnizatii", a declarat presedintele CCR, Marian Enache, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Marian Enache a vorbit si despre implicarea serviciilor secrete in actul de Justitie, in contextul in care CCR ar putea lua in discutie noile Legi ale Securitatii Nationale.

Referindu-se la jurisprudenta dezvoltata din 2016 de catre CCR, in sensul neimplicarii serviciilor secrete in actul de Justitie, noul presedinte al CCR, el a precizat ca este un sustinator al acestui lucru, dar ca pot aparea si "nuante".

"Primul imperativ al judecatorilor CCR este sa protejeze drepturile si libertatile cetatenilor. CCR trebuie sa protejeze drepturile si libertatile oamenilor. Conservam jurisprudenta CCR in domeniu pentru ca este argumentata si fundamentata. Inainte de a fi un reviriment, pot aparea nuante pe care noi sa le motivam in considerentele deciziilor CCR. Considerentele CCR trebuie mai bine corelate cu dispozitivul deciziilor CCR. Si considerentele CCR sunt obligatorii, alaturi de dispozitivul deciziilor. La orice lege, pot aparea nuante in raport cu vechea forma. Revirimentul ar insemna o negare sau o alta viziune asupra rezolvarii unei problematici. Eu trebuie sa respect obligatia de rezerva in acest caz. Eu am votat in acest sens: de consolidare a protectiei drepturilor si libertatilor. Decizia Curtii Constitutionale este cea votata de majoritatea judecatorilor. Opiniile separate sunt punctele de vedere individuale ale judecatorilor. Eu nu sunt un iubitor al unanimitatilor. Uneori s-a intamplat ca opinii ...citeste mai departe despre "Lovitura grea pentru cei care primesc pensii speciale. Anuntul noului presedinte al CCR" pe Ziare.com

#pensii speciale, #presedinte ccr, #Marian Enache , #Stiri Macroeconomie