Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 150 de persoane din dosare de mare coruptie vor fi afectate de decizia CCR privind completurile specializate

Peste 150 de persoane din dosare de mare coruptie vor fi afectate de decizia CCR privind completurile specializate

Cel putin 25 de mari dosare de mare coruptie aflate pe rolul Inaltei Curti, in care au fost pronuntate sentinte in prima instanta de catre completuri nespecializate in fapte de coruptie, sunt afectate de cea mai recenta decizie a Curtii Constitutionale, potrivit unei analize Ziare.com.

Peste 150 de persoane si mai multe firme sunt judecate in aceste cazuri: parlamentari, ministri, inalti magistrati, primari sau fosti sefi de consilii judetene.

Reamintim ca CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de Florin Iordache cat a fost lasat de Liviu Dragnea sa ii tina locul la sefia Camerei Deputatilor.

Potrivit deciziei CCR, procesele de coruptie judecate in faza de fond de completuri de 3 judecatori de la Inalta Curte vor fi rejudecate de completuri specializate in judecarea faptelor de coruptie.

CCR a explicat ca este vorba de cauzele inregistrate pe rolul Inaltei Curti si solutionate de aceasta, in prima instanta, anterior datei de 23 ianuarie 2019, cand a fost emisa Hotararea Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care sunt formate completuri specializate in judecarea cauzelor de coruptie.

Ziare.com a analizat dosarele aflate pe rolul completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte.

In analiza au fost adaugate si dosarele solutionate in faza de fond, dar in care nu a fost redactata motivarea si inca nu au fost inregistrate in faza de apel.

In analiza au intrat si dosarele solutionate definitiv, dar care au fost repuse pe rol in baza deciziei CCR privind nelegalitatea formarii completurilor de 5 judecatori. Sunt dosare in care sunt judecate fapte din perioada 2010-2015, iar in cele mai multe din acestea exista riscul prescriptiei faptelor.

Citeste mai departe despre "Analiza Ziare.com: Peste 150 de persoane din dosare de mare coruptie vor fi afectate de decizia CCR privind completurile specializate" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 810 ori