O companie aeriana din Romania trebuie sa-i plateasca unei pasagere daune morale de 10.000 de euro, dupa ce o stewardesa a varsat pe aceasta, din greseala, continutul unui termos plin cu apa fierbinte. Cazul este fara precedent in instantele din Romania.
Un proces inedit a fost solutionat la inceputul acestui an la Judecatoria Sectorului 1. O pasagera a unei curse aeriane a fost oparita din greseala cu apa. Recipientul nu ar fi fost inchis corect si lichidul fierbinte s-ar fi varsat peste femeie.
De vina ar fi fost turbulentele, dar si stewardesa, care nu ar fi inchis bine termosul. Apa fierbinte a produs mai multe arsuri pe corp, iar pasagera ar fi ramas cu traume din acest motiv. Judecatorii au decis acordarea unor daune morale de 46.500 lei, aproximativ 10.000 de euro. Compania aeriana a contestat sentinta, iar decizia definitiva urmeaza sa fie luata de Tribunalul Bucuresti.
Cum a inceput totul
Accidentul a avut loc pe 12 februarie 2017, in timpul cursei Roma-Bucuresti. Cu aproximativ o ora inainte de aterizare, insotitoarea de zbor care efectua servirea cu bauturi a pasagerilor a rasturnat din greseala peste una dintre pasagere, Nicoleta G., continutul termosului cu apa fierbinte. Apa fierbinte i-a produs arsuri pe brat, antebrat si pe abdomen.
Imediat dupa incident, una dintre membrele echipajului si stewardesa au adus trusa de prim ajutor si au folosit un spray pentru arsuri Oxymed. Intrucat durerile erau insuportabile, pasagera a solicitat un... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 00:00
Fostul director al TVR, Alexandru Sassu, si fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, trebuie sa-i plateasca europarlamentarei Monica Macovei daune morale de 6.000 de euro, potrivit Judecatoriei Sectorului 2. Decizia nu este definitiva.
Alexandru Sassu ar trebui sa plateasca 4.000 de euro, iar Decebal Traian Remes suma de 2.000 de euro. Cei doi ar trebui sa-i mai plateasca Monicai Macovei si cheltuielile de judecata din acest caz, 3.700 de lei.
Sentinta instantei vine dupa ce cei doi fosti oficiali ar fi facut mai multe declaratii mincinoase despre Monica Macovei, intr-o emisiune la Romania TV. Emisiunea avea ca obiect inregistrarea de la DNA, din dosarul lui "Caltabosul", in care Decebal Traian Remes a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, si care a fost difuzata de TVR. Fostul ministru a si jignit-o pe Monica Macovei.
Remes: "Macovei a fost o stoarfa"
Pe de o parte, Sassu a declarat ca Monica Macovei este cea care a adus in TVR caseta cu "flagrantul" lui Traian Decebal Remes. La auzul acestei informatii, Traian Decebal Remes a anuntat ca o va da in judecata pe Monica Macovei.
"Macovei a fost o stoarfa. DNA trebuia sa apere dosarul si ea l-a dus la TVR. Asta a facut aceasta femeie. O japita ordinara. E ca stoarfele care se duc peste granita cu droguri in ele. Asa se ducea ea cu actele de la DNA la TVR", a vituperat Remes.
Minuta Judecatoriei Sectorului 2
"Admite in parte cererea de chemare in judecata. Obliga paratul Sassu Alexandru la... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 17:27
Un bucurestean care a pierdut controlul motocicletei, dupa ce a trecut peste o denivelare din asfaltul Bulevardului Eroilor si si-a fracturat piciorul in cadere, trebuie sa primeasca daune morale de 1.000 de euro din partea Administratiei Strazilor. Motivul: institutia publica nu a reparat strada si nu a semnalizat un posibil pericol.
Decizia in premiera a fost luata de Judecatoria Sectorului 5, pe 23 februarie, dupa aproape trei ani de procese. Luna aceasta, Administratia Strazilor a declarat apel, iar cazul s-a mutat la Tribunalul Bucuresti. Prezentarea acestui caz este facuta din motivarea deciziei Judecatoriei Sectorului 5.
Accidentul
Totul incepe pe 18 august 2013, in jurul orei 20.30, atunci cand Marius P. Isi conducea motocicleta pe bulevardul Eroilor Sanitari din Bucuresti. La un moment dat, motocicleta a rulat peste o denivelare aflata in carosabil si a intrat in voblaj - trepidatii ale rotii din fata. In acel moment, barbatul a pierdut controlul ghidonului, iar motocicleta a alunecat intr-o parte.
In cadere, vehiculul a presat piciorul stang, fapt care a determinat ruperea acestuia. A urmat apoi o interventie chirurgicala, finalizata cu un repaus obligatoriu de 6 saptamani de la operatie.
Ce a constatat politia
Agentul de la Serviciul Accidente Rutiere a aratat in procesul-verbal de cercetare la fata locului ca era vorba de un drum drept, in zona producerii accidentului existau semafoare, precum si indicatoarele de circulatie cu semnificatiile... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 00:00
Statul roman trebuie sa plateasca 25.000 de euro daune morale unui om de afaceri din Alba Iulia, care a fost arestat preventiv pentru trei luni, iar apoi a fost achitat.
Franti Itul a fost arestat preventiv pe 11 martie 2006, fiind apoi eliberat pe 8 iunie 2006, fiind acuzat de contrabanda, spalare de bani si evaziune fiscala, scrie Adevarul.
In cele din urma, in acest dosar, omul de afaceri a fost achitat definitiv in anul 2011.
Initial, Itul a dat in judecata statul roman, cerand aproape 28 de milioane de lei, reprezentand pierderi ale societatii ...citeste mai departe despre "Statul roman, obligat la plata de daune morale, dupa ce un fost arestat preventiv a fost achitat" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 20:11
Un sfert din asigurarile platite de companiile de asigurari pe polite de raspundere civila auto (RCA) reprezinta despagubiri pentru daune morale. Asiguratorii au platit daune morale si vatamari corporale in valoare de 134 milioane de lei, adica 31 de milioane de euro, in primele trei luni din 2014.
Aceasta suma reprezinta a 25% din totalul platilor efectuate in contul politelor auto obligatorii, indica datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), citate de Ziarul Financiar.
"Am observat o tendinta de usoara crestere a despagubirilor pentru daune ...citeste mai departe despre "Daunele morale reprezinta un sfert din despagubirile achitate de asiguratori pe polite RCA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Iunie 2014, ora 13:54
Pacientii pot solutiona litigiul amiabil in cel mult sase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asigurati pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de modificare a legislatiei malpraxisului.
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a explicat propunerile de modificare a Legii sanatatii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis.
"Vorbim doar despre o propunere care va fi supusa dezbaterii publice, timp de o luna, incepand de vineri si nu de un document final. Prin acest proiect, pacientii nu vor avea obligatii de plata in solutionarea amiabila, vor avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila, si, mai mult, pentru prima data vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pana acum acestea putand fi date numai la cererea instantelor", a explicat secretarul de stat.
De asemenea, pacinetii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experti. In plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul.
Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat sa se asigure atat pentru daunele materiale, cat si pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, asa cum se practica si alte tari. In plus, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:08
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a adoptat o noua pozitie in ceea ce priveste recuperarea daunelor materiale de catre reclamantii care au avut castig de cauza la Strasbourg.
CEDO acorda, mai nou, doar daune morale si cheltuieli de judecata, in timp ce prejudiciul material se recupereaza la instantele romanesti, prin redeschiderea dosarului national.
In esenta, Curtea de la Strasbourg a constatat incalcarea Conventiei Europene de catre Statul Roman, a acordat daune morale si cheltuieli de judecata, insa, pentru recuperarea prejudiciului material a trimis reclamantul la Noul Cod de Procedura Civila - art.509 alin. 1 pct.10 - pentru a face o revizuire a hotararii nationale desfiintata de Curtea Europeana, in baza hotararii Curtii Europene, care prin publicarea obligatorie in Monitorul Oficial, devine Lege.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 18:00
Volksbank este obligata, prin sentinta irevocabila a Tribunalului Bucuresti, sa plateasca daune morale in valoare toata de 3000 de euro, in trei dosare privind clauzele abuzive din contracte. Desi au mai fost acordate sentinte similare in alte 20 de dosare, sunt primele decizii irevocabile de acest gen din Romania.
Luni au fost pronuntate sentintele prin care s-au respins recursurile formulate de catre Volksbank impotriva a trei hotarari, prin care se acordau consumatorilor daune morale pentru prejudiciile suferite ca urmare a comportamentului contractual al bancii.
"S-a retinut ca 'starea de teama, de stres si de incertitudine resimtita de consumatori ca urmare a faptului ca banca a transformat discretionar rata dobanzii din fixa in variabila, cuantumul acesteia devenind astfel greu de anticipat, starea de revolta cu privire la sumele ridicate percepute de banca' reclama o reparatie baneasca, sub forma acordarii de daune morale", a precizat intr-un comunicat Codrut Avram, avocatul care a reprezentat clientii in aceste dosare.
Reprezentantii Volksbank contesta decizia irevocabila a Judecatoriei Sectorului 2, prin lipsa probelor: "In aceste cazuri nu s-au prezentat dovezi (documente medicale, declaratii ale martorilor, etc), iar judecatorul s-a pronuntat fara niciun probatoriu. Chiar si in motivarea sentintelor, judecatorul recunoaste ca 'stabilirea cuantumului despagubirilor include o mare doza de aproximare'", se arata intr-un comunicat Volksbank.
Prin aceste... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 15:03
Numarul de dosare pentru daune morale si vatamari corporale in cazuri de accidente rutiere ce vor ajunge in instanta va fi in crestere in 2013.
Cu toate acestea, in Romania s-a manifestat, in ultimul timp, o tendinta lenta, dar bine definita, de crestere pe diverse materii a ponderii cazurilor solutionate pe cale amiabila, a afirmat, miercuri, Cosmin Vasile, partener la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP).
"In Romania, exista o tendinta lenta, dar bine definita, de crestere pe diverse materii a ponderii cazurilor in care solutionarea amiabila castiga teren. In toate materiile se remarca o deschidere din ce in ce mai mare la metode de rezolvare a disputelor in afara instantelor. In materie de RCA, raportul este invers si aceeasi va fi tendinta si in 2013: numarul de dosare de daune morale si vatamari solutionate amiabil va scadea", a spus avocatul, intr-o intalnire cu presa.
Potrivit acestuia, una dintre cauzele pentru care se va ajunge in instanta este faptul ca fenomenul a capatat vizibilitate, existand rezultate care il fac "prea atractiv ca sa nu fie speculat sau sa nu fie incercat".
"Daca s-a ajuns la despagubiri acordate prin hotarare judecatoreasca de 1,2 milioane de euro pentru daune morale, fenomenul nu mai poate fi oprit sa nu mai fie speculat de cine are interesul - acei avocati 'specializati' - sau incercat de oameni amarati, de oameni nenorociti care ajung in postura respectiva. Daca nu se intervine cumva legislativ la nivel de CSA... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:05