Spania se confrunta cu o criza politica de proportii, in cele 7 luni de la expirarea mandatului guvernului Rajoy, liderii partidelor politice parlamentare nefiind in stare sa formeze o coalitie care sa aiba un larg suport legislaltiv.
Situatia in care se afla regatul iberic l-a fortat pe regele Felipe al VI-lea sa ia taurul de coarne si sa se implice in negocierile derulate intre cele 6 partide reprezentate in Parlamentul de la Madrid, anunta Bloomberg.
Mariano Rajoy, premierul in functie, incearca sa isi pastreze locul in fruntea guvernului, dar echilibrul din parlamentul spaniol se dovedeste destul de fragil in acest sens.
Regele Felipe i-a chemat la negocieri pe liderii fortelor parlamentare: socialistii lui Pedro Sanchez, extrema stanga Podemos, condusa de Pablo Iglesias si formatiunea Ciudadanos a lui Albert Rivera, inainte de a se intalni cu prim-ministrul.
Un nou esec in negocieri ar putea duce la organizarea celui de-al treilea scrutin electoral pentru a limpezi apele.
Spania, una din tarile din flancul sudic al zonei euro confruntate cu o criza a datoriilor izbucnita in 2010, a dat semne de revigorare economica in ultimii 2 ani, dar eforturile facute in acest sens de guvernul Rajoy ar putea fi zadarnicite de actualul blocaj politic in care s-a afundat tara, ca si de o eventuala ascensiune la putere a gruparilor nationaliste si anti-austeritate.
"Rezultatul negocierilor purtate in prezenta regelui vor demonstra ca fructul politic din Spania este... mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 10:08
Banca Centrala a Spaniei a anuntat ca gradul de indatorare a tarii a depasit usor produsul intern brut (PIB) al regatului.
In prezent, datoria Spaniei se ridica la 1.009 miliarde de euro, suma ce reprezinta 101% din valoarea economiei spaniole pe anul 2015, anunta Daily Sabah.
Guvernul de la Madrid estimeaza totusi o scadere a gradului de indatorare cu aproape 2% pana la sfarsitul acestui an.
Criza datoriilor regatului spaniol a fost un motiv constant de ingrijorare inca de la declansarea crizei economice din 2008.
Pana in 2013, Spania a inregistrat doua perioade de recesiune, dar a reusit sa iasa din criza spre sfarsitul acelui an, insa cu pretul a aproximativ 5 milioane de locuri de munca pierdute.
In prezent este una dintre cele mai bine ancorate economii din flancul sudic al zonei euro, unde Italia, Portugalia si Grecia dau inca semne de slabiciune. mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 14:02
Uniunea monetara din interiorul UE ar putea sa fie din nou scena unei inclestari politice pe tema austeritatii impuse de Berlin, dupa ce Grecia si Portugalia au ridicat primele obiectii in aceasta privinta.
Rezultatul alegerilor generale din Spania au adus pe scena forte noi, precum Podemos sau Ciudadanos, nascand temeri ca tara se va dovedi neguvernabila si prea putin dispusa sa isi respecte angajamentele economice asumate in cadrul programului bailout, anunta The Telegraph.
Gata cu politica dictata de Berlin!
Podemos, o miscare radicala condusa de Pablo Iglesias, a facut deja cunoscut, prin vocea liderului sau, ca nu mai accepta ca regula jocului sa fe dictata de lideri de la Berlin, Bruxelles sau de Banca Centrala Europeana.
"Mesajul nostru pentru Europa este clar. Spania nu va mai fi niciodata periferia Germaniei. Vom lupta sa redam intelesul termenului de suveranitate in aceasta tara", a declarat Iglesias.
Actiunile bancilor spaniole au fost primele care au avut de suferit, investitorii temandu-se ca o eventuala intrare la guvernare a Podemos ar putea anula programul de capitalizare al institutiilor de credit si ar duce la o cerere de restructurare a datoriei publice.
Banco Popular si Caixabank au fost printre marile perdante, actiunile lor depreciindu-se cu 7% intr-o singura zi. Indicele IBEX s-a depreciat cu 2,5% dupa aflarea rezultatului alegerilor.
Riscul s-a extins si asupra obligatiunilor de stat cu termen la 10 ani emise de Guvernul... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 12:40
Problemele financiare au fortat marti regiunea Valencia din estul Spaniei sa-si inchida televiziunea si radioul, consecinta a reducerilor bugetare impuse de criza in aceasta tara ale carei regiuni sunt extrem de indatorate, informeaza AFP.
Televiziunea regionala si radioul RTVV au vrut sa concedieze 1.000 din cei 1.700 de salariati dar justitia a respins marti planul de disponibilizari considerandu-l ilegal, determinand guvernul regional sa inchida aceste media.
"Singura posibilitate este din pacate inchiderea radioului si televiziunii regionale deoarece mai mult de 1.000 de angajati fac supravietuirea lor imposibila", a subliniat intr-un comunicat guvernul regional.
"Mentinerea unui efectiv de 1.700 de salariati necesita aproximativ 72 de milioane de euro... un cost pe care guvernul regional nu si-l poate asuma in prezent", a adaugat el.
In lupta pentru stabilizarea finantelor publice, guvernul spaniol a impus celor 17 regiuni obiective bugetare severe.
Valencia este una dintre regiunile cele mai indatorate din Spania.
Guvernul central a fixat regiunilor obiectivul de a face economii de opt miliarde de euro, prin reducerea costurilor si impunerea de noi taxe in 2014 si 2015. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 08:49
La sfarsitul lunii martie, datoria publica a Spaniei se ridica la 922,82 miliarde de euro, in crestere cu 19,1% comparativ cu perioada similara din 2012.
Guvernul de la Madrid se asteapta ca povara datoriei sa urce la 90,5% din PIB la sfarsitul acestui an.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's estimeaza ca economia Spaniei se va contracta cu 1,5% in 2013, apoi se va redresa lent, ajungand la o crestere de aproximativ 0,6% in 2014.
Rata somajului "va ramane foarte ridicata, peste 26%, cel putin pana cand se va inregistra o redresare economica sustinuta", chiar daca economia va beneficia de imbunatatirea competitivitatii si de exporturile "robuste", se arata in raportul S&P.
Economia Spaniei s-a contractat pentru al saptelea trimestru consecutiv in perioada ianuarie-martie 2013, conform datelor publicate recent de Institutul National de Statistica de la Madrid.
Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,5% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, din cauza declinului cererii pe plan intern.
Economia Spaniei s-a contractat cu 2% in primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, un declin mai pronuntat decat cel de 1,9% inregistrat in ultimele patru luni din 2012 si cea mai mare scadere anuala de la inceputul actualei recesiuni, in ultimul trimestru din 2011. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 16:47
Datoriile publice ale Italiei si Spaniei au atins noi recorduri istorice, dand noi motive de ingrijorare investitorilor privind capacitatea de a suporta nivelul ridicat al dobanzilor, relateaza AFP.
In Italia, datoria publica a depasit in octombrie, pentru prima oara, pragul de 2.000 de miliarde de euro, fiind de circa 126% din PIB, potrivit unui document publicat vineri de Banca Italiei.
Datoria a atins 2.014,693 de miliarde de euro, fata de 1.995,143 miliarde euro in septembrie, si este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. In octombrie 2011, datoria era de 1.916,402 miliarde euro.
Guvernul de tehnocrati al premierului Mario Monti, venit la putere in noiembrie 2011, a pus in practica un plan drastic de austeritate destinat reducerii deficitului bugetar la 2,6% in acest an si 1,8% in 2013.
Italia a beneficiat in ultimele luni de o tendinta de scadere a dobanzilor, in operatiunile de refinantare a datoriilor, dar acestea se mentin totusi la un nivel ridicat in raport cu cele ale altor tari din zona euro, ceea ce arata ca increderea investitorilor nu a fost restabilita in totalitate.
Pietele asteapta in special rezultatul alegerilor parlamentare care au fost devansate in februarie, in loc de luna aprilie, dupa ce liderul PDL Silvio Berlusconi a retras sprijinul acordat Guvernului in Parlament, obligandu-l pe Monti sa demisioneze.
In Spania, datoria a atins la sfarsitul lunii septembrie un nou record istoric, de 77,4% din PIB, in crestere cu... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 10:48
Executivul spaniol negociaza la Bruxelles un nou program de reforme economice, care ar urma sa fie prezentat saptamana viitoare la Madrid, asa cum a anuntat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos.
Acest nou pachet de reforme nu ar presupune taieri de la buget, insa noi masuri de acest gen ar putea fi cerute ulterior in octombrie, pentru reducerea deficitului, precum si ca executivul spaniol ar incerca sa negocieze o interventie financiara "moderata" din partea UE, scrie Financial Times (FT).
Surse din Ministerul spaniol al Economiei au explicat pentru FT ca acest nou pachet de reforme nu este legat de cerinta unei noi linii de interventie financiara, pe langa cea solicitata si aprobata deja pentru sectorul financiar si bancar din Spania, si ca nu presupune noi reduceri bugetare sau impozite crescute si nici modificari in sistemul de pensii - desi acestea ar putea fi solicitate ulterior de Bruxelles, pentru respectarea tintei de deficit stabilite pentru anul acesta, de 6,3% din PIB.
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele
In privinta unei interventii financiare "moderate" din partea UE, publicatia citata arata ca guvernul de la Madrid ar incerca sa convinga Bruxellesul sa poata cumpara din datoria suverana cu ceea ce ramane din suma totala de 100 de miliarde de euro - aprobata deja de institutiile comunitare pentru restructurarea si recapitalizarea sectorului bancar.
Posibilitatea este prevazuta in acordul semnat cu Fondul European... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 14:15
Premierul spaniol Mariano Rajoy si omologul sau italian Mario Monti s-au angajat joi, la Madrid, sa actioneze impreuna si sa-si consolideze colaborarea in scopul rezolvarii crizei datoriilor care ameninta zona euro si afecteaza cele doua tari, informeaza AFP.
Intentionam "sa ne consolidam cooperarea stransa pentru a rezolva criza care ne afecteaza", a declarat Mariano Rajoy, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Mario Monti.
"Cele doua tari doresc sa actioneze impreuna" pentru aplicarea acordurilor europene pentru stabilizarea zonei euro, a mai spus seful guvernului spaniol.
"Solutia nu poate fi gasita decat daca ne vom indeplini toate sarcinile" privind reformele, a spus la randul sau Mario Monti.
"Suntem constienti ca le cerem eforturi mari cetatenilor nostri, insa stim ca aceasta este singura cale de a iesi" din criza, a insistat Mariano Rajoy.
Mai inainte, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca o eventuala interventie a BCE va avea loc cu conditia ca tarile care se confrunta cu probleme sa faca o solicitare in acest sens, provocand o noua prabusire a pietelor si o revenire a ratelor de imprumut la niveluri record pentru Italia si Spania.
Totodata, cei doi sefi de guvern au respins inca o data orice plan de salvare pentru tarile lor, Mario Monti afirmand doar ca trebuie sa "examineze" modalitatile de a se recurge la fondurile de ajutor european inainte de o eventuala decizie de a apela sau nu la acestea. mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 20:46
Bancile spaniole au primit vineri o speranta din partea ministrilor de finante din zona euro, care si-au dat acordul final pentru sustinerea lor cu un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro. Economia Spania se zdruncina insa, iar urmarile sunt adanci.
Bancile spaniole primesc o mana de ajutor
Bancile Spaniei vor primi o prima transa, de 30 de miliarde de euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). Planul de salvare a institutiilor financiare spaniole face parte din eforturile Spaniei de mentinere a accesului pe pietele financiare si de tinere sub control a crizei datoriilor.
Banii vor fi directionati prin fondul guvernamental de bailout pentru banci, ceea ce inseamna ca la inceput ajutorul va majora datoria nationala.
Dupa ce liderii UE pun la punct un sistem central de supraveghere bancara pentru zona euro, imprumuturile cu scadenta intre 12 ani si sase luni si 15 ani vor merge direct la banci.
Ajutorul financiar nu va veni pur si simplu. Fiecare banca care va primi ajutor din partea Uniunii Europene va fi fortata sa aplice reforme specifice. Spania va trebui sa-si reformeze sistemele de supraveghere si reglementare din sistemul bancar.
Spania a primit o gura de oxigen in plus, pentru ca ministrii de finante din zona euro i-au dat un ragaz suplimentar, de un an, pana in 2014, pentru a atinge o tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit The Wall Street Journal.
Guvernul spanil va tinti in 2012 un deficit de... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:44