Extrema stanga impanzeste Europa: Portugalia risca sa calce pe urmele Greciei

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 15:06
3998 citiri
Extrema stanga impanzeste Europa: Portugalia risca sa calce pe urmele Greciei
Foto: Marxist

Modelul politicii anti-austeritate care a dus la victoria partidului Syriza in alegerile anticipate din Grecia tinde sa fie copiat la scara larga pe continent.

Daca in Franta si Spania agitatia starnita de Frontul national si Podemos s-a mai domolit, viata politica din Portugalia tinde sa dea in clocot.

Partidul Socialist Portughez ameninta sa intre la guvernare cu o platforma program copiata parca dupa model elen.

Vestea anuleaza din start posibilitatea unui compromis rezonabil intre Grecia si Germania, Berlinul nefiind acum in postura de a face concesii, arata The Telegraph.

Politica inversa

Dupa 5 ani in care au reusit sa faca fata crizei financiare prin aplicarea unei politici de austeritate, portughezii par sa-si fi pierdut rabdarea si dau credit in alegeri reprezentantilor Partidului Socialist.

Platforma electorala a acestora vizeaza reluarea angajarilor in sistemul bugetar si eliminarea masurilor dure care au fost impuse de creditorii internationali.

"Vom initia o politica inversa", sustine liderul socialist Antonio Costa.

Acesta afirma ca o mare parte din membrii miscarii sustin eliberarea de obsesia austeritatii.

Costa insista pe ideea ca Portugalia trebuie sa isi reconstruiasca sectoarele cheie ale sistemului public, afectat de restructurarea impusa de troika creditorilor: FMI, CE, BCE.

Alegerile generale din Portugalia urmeaza a se desfasura in octombrie, iar socialistii sunt pe primul loc in sondaje, urmati indeaproape de conservatorii aflati la putere.

"Trebuie sa existe o alternativa la politica de austeritate care sa ne permita sa revigoram economia, sa dezvoltam locuri de munca si sa redam speranta locuitorilor acestei tari", sustine Antonio Costa.

Datori pentru doua decenii

Din punct de vedere al gradului total de indatorare, Portugalia este cea mai vulnerabila tara a Europei.

Datoria publica se ridica la 130% din PIB-ul tarii, mult peste plafonul maxim admis pentru tarile din zona euro, de 60%.

Acesta este si motivul pentru care cetatenii statului iberic au de indurat o perioada de 20 de ani de privatiuni, pana la reintrarea in normal.

Programul pe care vin puternic socialistii lui Costa pare sa nu tina cont de aceste realitati dure. Reprezentantii PSP ameninta cu blocarea privatizarilor si cheltuieli masive in Sanatate si Educatie.

In aceste conditii, inclusiv grecii isi pot lua adio de la sansa unui compromis in negocierile cu creditorii europeni, Berlinul evitand sa dea semne de slabiciune in fata formatiunilor care deviaza de la intelegerile convenite in cadrul acordurilor de asistenta financiara.

"Grecii au incercat marea cu degetul si toata lumea trateaza problema cu precautie.

Este si unul dintre motivele pentru care premierii Spaniei si Portugaliei au rabufnit in fata pretentiilor ridicate de eleni", explica Vincenzo Scarpetta, reprezentantul Open Europe.

Scapati de sub control

Portugalia insa, spre deosebire de Grecia, a marcat parcurgerea fara ocolisuri a programului de asitenta financiara de 78 de miliarde.

In momentul de fata, tara nu mai este sub controlul creditorilor si are posibilitatea de a se imprumuta pe o perioada de 10 ani, la o dobanda de 2,35%.

"Nu mai avem parghii directe", a recunoscut un oficial european.

Chiar si asa, oficialii de la Bruxelles tin o privire vigilenta asupra mediului economic din statul iberic, pana la returnarea a 75% din datorie, Portugalia fiind in continuare supusa unei supravegheri constante.

Iar orice deviere se poate dovedi catastrofala, in conditiile in care gradul total de indatorare al tarii si nivelul cel mai scazut de educatie din Europa fac din aceasta tara un o bomba sociala mai mare decat cea din Grecia.

Vulnerabilitate extrema

Nivel total al datoriei publice si private din Portugalia se ridica la 370% din PIB-ul tarii, fiind cel mai mare din Europa.

Analistii Citigroup estimeaza ca datoria totala a Portugaliei este imposibil de platit, urmand sa fie restructurata la un anumit moment in viitor.

Unul dintre economistii Citigroup, William Buiter, este de parere ca tara impartaseste destule semne patologice cu Grecia, afirmand ca vede Portugalia ca fiind prima tara expusa contagiunii in cazul unui soc declansat de iesirea elenilor din zona euro.

FMI, in cadrul verificarii efectuate in cursul acestei luni, a mentionat ca programul de asistenta financiara a fost un succes, dar a avertizat ca tara ramane in continuare extrem de vulnerabila.

Fondul a estimat ca, in acest moment, Portugalia beneficiaza de pe urma unor factori deosebiti constand in reducerea dobanzii de referinta in zona euro, deprecierea monedei unice si pretul scazut al petrolului.

In schimb, cresterea economica nu se intrevede inca.

"Productivitatea muncii este in cadere libera de o jumate de secol, populatia imbatranita, in scadere si slab pregatita profesional, iar investitiile straine se dovedesc a fi sub asteptari", se arata in raportul FMI.

Stagnarea economica pare sa fie in fenomen cu care, cel putin pentru perioada urmatoare, portughezii vor trebui sa se obisnuiasca prin prisma datoriilor imense acumulate in timp.

"Nu numai ca bancile care inregistreaza un procent mare de credite neperformante pun in pericol stabilitatea financiara, dar se dovedesc incapabile sa finanteze redresarea economiei", mai spun expertii FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza politico economica Portugalia, #politica anti austeritate Portugalia, #stagnare economica Portugalia, #grad indatorare Portugalia , #Analiza economica