Cu RADET in faliment, Compania Municipala Energetica SA ar trebui sa preia in administrare sistemul de distributie al agentului termic. Intrebarea este: cu ce oameni si, mai ales, cu ce utilaje va lucra aceasta companie?
Tocmai cand administratia Capitalei parea sa se astepte mai putin, luni, pe 11 noiembrie, instanta a declarat falimentul RADET. Ce inseamna acest lucru?
"Se va reface masa credala, conform ultimelor datorii inregistrate la data deschiderii procedurii de faliment, respectiv 11 noiembrie. Se va face ceea ce trebuie facut: o noua inventariere atat a activului cat si a ceea ce este de recupert, adica sume de recuperat (de incasat - n.red.) de la diverse entitati. Si se va vedea ce se poate plati", a precizat Florian Mateita pentru Ziare.com.
RADET nu poate vinde cele 1.000 de puncte termice si nici cei 4.000 de kilometri de conducta de termoficare din subteranele orasului, din cauza ca aceastea nu-i apartin. Infrastructura de termoficare este proprietatea PMB si se afla doar in administrarea RADET.
In schimb, ceea ce are RADET in proprietate, printre altele, sunt echipamentele cu care intervine la cele peste 3.500 de avarii anuale si cu care face, in regie proprie, reparatii ale sistemului.
Intrebarea este: ce se va intampla cu acestea? Le va vinde RADET ca sa plateasca sume cat mai consistente catre creditorii sai, dintre care cel mai mare este ELCEN (producatorul de energie termica al Capitalei, detinut de Ministerul Energiei)? Si daca da, cui... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 17:42
Electrocentrale Bucuresti (Elcen) avea de recuperat de la Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) datorii totale de 3.659.805.493,39 lei, la data intrarii in insolventa si inscrise la masa credala, potrivit situatiei postate pe site-ul producatorului de energie.
De asemenea, RADET inregistreaza obligatii curente de 305,3 milioane de lei, din care 155,107 milioane de lei restante din perioada aprilie-iulie 2019.
Detaliat, Elcen are de recuperat pe luna aprilie 36,698 milioane de lei, iar RADET are o intarziere de 97 de zile la plata acestei facturi. Pe luna mai, RADET are de plata 45,037 milioane lei si a intarziat 65 de zile. Pe iunie, restanta este 38,337 milioane lei si intarzierea la plata este de 36 de zile, iar factura pe iulie este de 35,035 milioane lei si exista 7 zile de intarziere la plata.
In plus, 120,302 milioane de lei reprezinta facturi in termenul scadent, din perioada august-octombrie 2019.
Totodata, valoarea estimata a energiei termice livrate in perioada 1-10 noiembrie 2019 este de 29,891 milioane de lei.
RADET a intrat in insolventa in octombrie 2016, iar luni, 11 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a decis luni intrarea definitiva a regiei in faliment. Acest lucru nu va duce la sistarea furnizarii energiei termice de catre Elcen, atata timp cat plata acesteia va fi asigurata de catre Primaria Municipiului Bucuresti, potrivit unui comunicat remis de Elcen luni seara.
La randul sau, ministrul Economiei si Energiei,... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 13:41
La grefa Tribunalului Bucuresti a fost inregistrata cererea de atragere a raspunderii patrimoniale a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), prin care se solicita ca instanta sa dispuna obligarea PMB la plata creantei RADET catre ELCEN in cuantum de 3,83 miliarde de lei, conform tabelului definitiv al creantelor, informeaza Echipa Sierra Quadrant SPRL, administratorul judiciar ELCEN.
In acest context, compania reaminteste faptul ca PMB avea posibilitatea de a achita doar 1,1 miliarde de lei (suma rezultata in urma raportului de reevaluare a creantei, intocmit de un evaluator independent), adica la valoarea de piata a creantei estimata in cazul vanzarii fortate catre un potential cumparator.
Potrivit administratorului judiciar ELCEN, PMB este principalul vinovat atat pentru situatia deplorabila a RADET, cat si pentru sumele restante acumulate de aceasta.
"Doamna Gabriela Firea a avut sansa de a intra in istorie. Daca ar fi avut cel mai mic interes pentru cetateni si pentru Capitala, putea rezolva inca de anul trecut problema termoficarii in Bucuresti. A avut la dispozitie multiple variante, insa a ales sa nu faca nimic. Chiar daca in mandatul doamnei Firea s-au acumulat doar o parte din datoriile totale ale RADET, intrucat a ales sa cheltuiasca banii bucurestenilor pe vouchere, vacante si reclame la companiile de stat, cu siguranta in acest mandat a definitivat distrugerea RADET si periclitarea situatiei economice a ELCEN", spune Ovidiu Neacsu, partener fondator... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 10:45
Pe masura ce se apropie iarna, se reaprinde scandalul privind sistemul de incalzire centralizata al Capitalei, de care depind peste 1,2 milioane de bucuresteni.
Din cauza ca autoritatile nu l-au intretinut, de-a lungul anilor, sistemul de termoficare din Capitala - a carui constructie a inceput prin anii '60 - a ajuns la un pas de colaps. Nu mai e iarna in care sa nu se inregistreze peste 3.500 de avarii (adica tevi sparte din cauza carora mii de bucuresteni raman sa tremure de frig, in propriile case).
Dar si mai rau este ca - fara reparatii urgente ale conductelor - sistemul se va degrada si mai mult, riscand sa nu mai poata asigura incalzirea pentru cei 1,2 milioane de bucuresteni care depind de el.
In acest conditii, ne-am fi asteptat ca autoritatile sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei. Din pacate, in loc sa o faca, acestea s-au antrenat intr-o lupta surda, de pe urma careia bucurestenii de rand n-au decat de pierdut.
Cum a ajuns termoficarea Capitalei in pragul colapsului
Sistemul de termoficare din Capitala este administrat de doi mari agenti economici: ELCEN (care este detinut de Ministerul Energiei si care produce agentul termic, in CET-uri) si RADET (care distribuie agentul termic si il vinde populatiei si celorlalti consumatori din oras).
PMB plateste de la bugetul local, sub forma de subventii acordate RADET, circa 65% din pretul energiei termice necesare pentru incalzirea Capitalei. In teorie, aceasta ar trebui sa fie o garantie ca... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 16:38
Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), astfel incat activitatile de productie si distribuitie sa fie integrate. Dupa definitivarea procesului Datoriile RADET de peste 2 miliarde de lei se vor stinge de drept.
ELCEN este controlata de compania de stat Termoelectrica, iar RADET functioneaza in subordinea Primariei Capitalei. Primarul general Sorin Oprescu, a venit la Palatul Victoria, pentru discutii cu premierul Victor Ponta dupa ce Guvernul a luat decizia.
Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termica a Capitalei prin preluarea ELCEN de catre municipalitate a fost aprobat in noiembrie anul trecut de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Solicitarea municipalitatii este ca toate cele cinci CET-uri sa fie trecute in domeniul public al Capitalei, impreuna cu activele si pasivele aferente. Serviciul vizeaza producerea, transportul, distributia si furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizata cu energie termica.
Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN catre RADET a dus la strangerea unor datorii, dar si a unor majorari de intarziere care, in 30 octombrie, erau in valoare 2,24 miliarde lei, din care 1,44 miliarde lei reprezentau datoria principala, iar restul reprezentau penalizari de intarziere. In momentul in care acest serviciu va reuni cele doua institutii,... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 15:33
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri ca, dupa ce ar fi ajuns, impreuna cu reprezentantii Executivului, la concluzia ca incep negocierile privind datoriile RADET la ELCEN, secretarul general al guvernului i-a spus "pa!".
"Am mostenit o datorie de 500 de miliarde de ron. Cadrul general spune ca plata trebuie facuta la 15 ale lunii, iar noi luam banii de la populatie pe 30. Asta inseamna marirea datoriei. Eu sunt singurul primar care a inceput sa o plateasca. Ipocrizia este mare, m-am sprijinit pe oameni ai puterii, iar aici ma refer la Mircea Raicu (viceprimarul Capitalei - n.r.) si la cei care fac parte din formatiunea de conducere, tocmai pentru a sprijini acel memorandum", a declarat Oprescu.
"Ajunsesem la concluzia ca incepem negocierea, dar apoi am fost anuntat ca nu. Nu avem ce negocieri sa facem, trebuie sa platim. Cu fiecare zi care trece, cresc penalitatile, incepand cu 15 ale lunii", a mai explicat edilul.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, la 28 noiembrie 2011, o hotarare prin care propune guvernului stergerea penalitatilor la datoria istorica a Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) catre ELCEN.
Potrivit viceprimarului general Mircea Raicu, datoria "de baza" a RADET la furnizorul ELCEN este de circa 220 de milioane de euro, iar penalitatile, de 250 de milioane de euro.
Raicu: Guvernul va sterge datoriile RADET catre Elcen, doar daca datoria de baza e platita de primarie... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 15:30
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, luni, hotararea prin care propune guvernului stergerea penalitatilor la datoria istorica a Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) catre ELCEN.
Stergerea datoriilor ar urma sa se faca in baza unui memorandum.
Potrivit viceprimarului general Mircea Raicu, datoria "de baza" este de circa 220 de milioane de euro, iar penalitatile, de 250 de milioane de euro.
La 30 octombrie, Raicu a declarat ca Executivul este de acord cu stergerea penalitatilor la datoriile RADET catre Elcen, cu conditia ca datoria de baza sa fie platita de primaria Capitalei "intr-un termen rezonabil".
Tot in octombrie, edilii spuneau ca Primaria Capitalei va avea bani de subventii pentru caldura doar pana la sfarsitul anului daca nu vor fi sterse penalitatile. mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 20:47
Guvernul e de acord cu stergerea penalitatilor la datoriile RADET catre Elcen, cu conditia ca datoria de baza sa fie platita de primaria Capitalei "intr-un termen rezonabil", a declarat Viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.
"Datoriile RADET fata de Elcen sunt mari - datoria de baza este de 220 milioane euro, iar penalitatile de 250 milioane euro. PDL Bucuresti incearca gasirea unei solutii pentru rezolvarea problemei penalitatilor. Nu se pune problema ca municipalitatea sa nu-si plateasca datoria de baza, in discutie intra doar stergerea penalitatilor", a declarat Raicu.
Potrivit acestuia, pe 25 octombrie, a avut loc o intalnire intre ministrii Elena Udrea, Ion Ariton si secretarul de stat din Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina, in cadrul careia s-a hotarat declansarea procedurii de stergere a penalitatilor prin negocieri intre cele doua companii.
"Termenul in care speram sa fie aprobat in Guvern un memorandum prin care e aprobata aceasta negociere, este joia viitoare. A fost o decizie politica si economica asumata de PDL Bucuresti si ministrii nostri.. Pentru stergerea penalitatilor, Primaria Bucuresti se obliga sa plateasca datoria de baza in termen rezonabil si sa plateasca la timp facturile curente. Cu alte cuvinte, Guvernul e de acord sa plateasca dobanzile si penalitatile, dar municipalitatea trebuie sa plateasca facturile restante. Noi credem ca in situatia actuala, conditia pusa de Executiv e mai mult decat corecta si ajuta deopotriva RADET si Elcen... mai mult
Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 16:20
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, solicita consilierilor generali adoptarea unui proiect de hotarare care i-ar permite Guvernului stergerea penalitatilor la datoria istorica a RADET catre ELCEN, in caz contrar municipalitatea riscand sa ramana fara bani pentru sustinerea subventiei la caldura.
"Subventia depinde de votul Consiliului General. Am bani sa platesc pana la sfarsitul lunii decembrie", a declarat luni, Sorin Oprescu, inainte de inceperea sedintei CGMB.
Sorin Oprescu a mai precizat ca primaria poate acorda subventie la caldura, la fel ca in anii trecuti, cu o singura conditie, aceea de adoptare in Consiliul General a unei hotarari privind inaintarea catre Guvernul Romaniei a propunerii de stergere a penalitatilor RADET catre ELCEN.
El a mentionat ca nu se cer bani in plus, ci se solicita Guvernului sa-si plateasca datoriile fata de municipalitate.
"Este vorba de cele aproximativ 320 milioane de lei care reveneau Bucurestiului si ramaneau intotdeauna doar pe hartie, in cel mai fericit caz veneau in jur de 120 milioane de lei, restul fiind acoperit de primarie. Este o practica a Guvernului care mizeaza pe faptul ca, practic, ne descurcam noi in continuare. In realitate, tot din banii bucurestenilor se face acest lucru", a subliniat Sorin Oprescu.
Potrivit primarului general, penalitatile catre ELCEN (n.r. - 800 de milioane de lei) nu vor fi achitate din banii pe care primaria generala ii solicita Consiliului General, municipalitatea achitand deja... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 16:02