Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Primaria Capitalei a fost chemata in instanta pentru datoriile RADET

Primaria Capitalei a fost chemata in instanta pentru datoriile RADET


La grefa Tribunalului Bucuresti a fost inregistrata cererea de atragere a raspunderii patrimoniale a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), prin care se solicita ca instanta sa dispuna obligarea PMB la plata creantei RADET catre ELCEN in cuantum de 3,83 miliarde de lei, conform tabelului definitiv al creantelor, informeaza Echipa Sierra Quadrant SPRL, administratorul judiciar ELCEN.

In acest context, compania reaminteste faptul ca PMB avea posibilitatea de a achita doar 1,1 miliarde de lei (suma rezultata in urma raportului de reevaluare a creantei, intocmit de un evaluator independent), adica la valoarea de piata a creantei estimata in cazul vanzarii fortate catre un potential cumparator.

Potrivit administratorului judiciar ELCEN, PMB este principalul vinovat atat pentru situatia deplorabila a RADET, cat si pentru sumele restante acumulate de aceasta.

"Doamna Gabriela Firea a avut sansa de a intra in istorie. Daca ar fi avut cel mai mic interes pentru cetateni si pentru Capitala, putea rezolva inca de anul trecut problema termoficarii in Bucuresti. A avut la dispozitie multiple variante, insa a ales sa nu faca nimic. Chiar daca in mandatul doamnei Firea s-au acumulat doar o parte din datoriile totale ale RADET, intrucat a ales sa cheltuiasca banii bucurestenilor pe vouchere, vacante si reclame la companiile de stat, cu siguranta in acest mandat a definitivat distrugerea RADET si periclitarea situatiei economice a ELCEN", spune Ovidiu Neacsu, partener fondator SIERRA QUADRANT.

De ce a fost chemata in instanta primaria?

1. Relatia PMB - faliment RADET:

 • RADET Bucuresti a fost infiintata de PMB
 • RADET Bucuresti este regie autonoma de interes local, cu personalitate juridica, sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti
 • Pretul de vanzare al energiei termice catre populatie este stabilit de PMB
 • Subventia pentru agentul termic este asumata de PMB
 • PMB nu a platit subventiile catre RADET, fapt ce a condus la acumularea de datorii ale RADET fata de ELCEN, compania care produce agentul termic si il livreaza catre RADET
 • Prin neplata subventiei, situatia financiara a RADET si, implicit, stabilitatea economica generala a companiei, au fost afectate substantial, pana la intrarea in insolventa si pronuntarea falimentului de catre instanta
2. Potrivit art.169 alin.(1) din Legea insolventei 85/2014:

"La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecatorul-sindic poate dispune ca o parte sau intregul pasiv al debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, fara sa depaseasca prejudiciul aflat in legatura de cauzalitate cu fapta respectiva, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:

(....) h) orice alta fapta savarsita cu intentie, care a contribuit la starea de insolventa a debitorului, constatata potrivit prevederilor prezentului titlu."

3. Daca administratorul judiciar ori, dupa caz, lichidatorul judiciar nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolventa a debitorului (in Raportul asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia insolventei debitorului RADET Bucuresti intocmit de ROMINSOLV SPRL nu sunt indicate persoanele culpabile de starea de insolventa a debitorului) si/sau a hotarat ca nu este cazul sa introduca actiunea prevazuta la alin. 164 alin.(1), aceasta poate fi introdusa de presedintele comitetului creditorilor in urma hotararii adunarii creditorilor ori, daca nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor. De asemenea, poate introduce aceasta actiune, in aceleasi conditii, creditorul care detine mai mult de 50% din valoarea creantelor inscrise la masa credala. Precizam ca presedintele comitetului creditorilor, dar si creditorul care detine mai mult de 50% din masa credala este ELCEN.

4. Totodata, in conformitate cu art. 224 din Codul civil, Municipiul Bucuresti, ca unitate administrativ teritoriala, in conditiile Legii 215/2001, raspunde civil pentru obligatiile organelor, institutiilor si serviciilor publice din subordinea ei, atunci cand acestea, in cazul nostru RADET - serviciu public - au personalitate juridica.

Raspunderea civila a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale:

(1) Daca prin lege nu se dispune altfel, statul nu raspunde decat in mod subsidiar pentru obligatiile organelor, autoritatilor si institutiilor publice care sunt persoane juridice si niciuna dintre aceste persoane juridice nu raspunde pentru obligatiile statului.

(2) Dispozitiile alin. (1) sunt aplicabile in mod corespunzator si unitatilor administrativ-teritoriale care nu raspund decat in mod subsidiar pentru obligatiile organelor, institutiilor si serviciilor publice din subordinea acestora atunci cand acestea au personalitate juridica."

5. De asemenea, subliniem faptul ca Municipiul Bucuresti, in calitate de unitate administrativ teritoriala, are in responsabilitate asigurarea continuitatii si sigurantei serviciului public de furnizare a energiei termice. Aceasta obligatie consta, in fapt, in asigurarea si achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale si la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor in sarcina sa, respectiv virarea subventiei.

Baza legala o constituie dispozitiile art.4 lit a) si lit. d) coroborat cu art. 8 alin.2 lit a) din Legea serviciului public de alimentare cu energie electrica nr.325/2006, in baza atributiilor de gestiune a serviciului public, conform art. 10 si urmatoarele din lege.

6. Totodata, aratam ca retelele de termoficare sunt bunuri aflate in domeniul public al Municipiului Bucuresti.

In concluzie, putem afirma ca, atat timp cat PMB

 • infiinteaza RADET
 • coordoneaza RADET
 • are obligatia prin lege sa plateasca subventia (dar nu o face)
 • detine in proprietate reteaua de termoficare
 • este obligata de lege sa asigure continuitatea si siguranta serviciului public
 • se incadreaza in definitiile legii insolventei legate de raspunderea celor care au contribuit la starea de insolventa
 • se incadreaza in prevederile legii care reglementeaza raspunderea civila a primariilor
 • primarul Gabriela Firea a afirmt public ca PMB recunoaste creanta RADET de 1,1 miliarde lei si si-a asumat plata acesteia
 • primarul Gabriela Firea afirma public, totodata, ca PMB nu are nicio responsabilitate si nicio datorie directa catre ELCEN,
atragerea raspunderii PMB in raport cu datoria inscrisa in tabelul definitiv al creantelor RADET, este nu doar o actiune fireasca, dar si o datorie a companiei noastre care, din pozitia de administrator judiciar al ELCEN, are obligatia legala de a intreprinde toate demersurile necesare pentru reorganizarea si redresare ELCEN.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1480 ori
Citeste mai multe desprePrimaria Capitalei datorii Radet