Hossu (Cartel Alfa): ELCEN sa dea dovada de transparenta, cand solicita majorarea pretului gigacaloriei

Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 13:55
1799 citiri
Hossu (Cartel Alfa): ELCEN sa dea dovada de transparenta, cand solicita majorarea pretului gigacaloriei
Foto: e-stireazilei.ro

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) trebuie sa dea dovada de transparenta, atunci cand solicita majorarea pretului gigacaloriei, astfel incat consumatorii casnici sa cunoasca din timp intentia companiei de a creste tarifele practicate, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale 'Cartel Alfa'.

'In mod normal hotararea de majorare a pretului gigacaloriei nu este o decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ci Electrocentrale Bucuresti face o cerere in baza unui dosar justificativ, in care cere majorarea pretului. In acest proces apar, insa, cateva 'mici' elemente care de fapt duc la lipsa de transparenta. In primul rand, este normal ca in momentul cand ELCEN trimite cererea catre ANRE sa anunte si beneficiarii, si nu dupa obtinerea avizului-acord sa anunte ca in trei zile majoreaza pretul. In al doilea rand, este normal sa existe o transparenta in sensul in care justificarea de crestere a pretului sa se cunoasca de catre toata lumea. De multe ori aceste cresteri de preturi acopera interese de grup, cheltuieli proprii nejustificate sau beneficii personale', a afirmat Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.

Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, cresterea pretului de productie a energiei termice de la ELCEN este cauzata de majorarea cu 13% a pretului la gazele naturale, componenta ce reprezinta 70-75% din costurile totale.

El a subliniat ca ELCEN, asemenea tuturor celorlalti 37 de producatori de energie termica din Romania, beneficiaza de ajutor de stat privind cogenerarea de inalta eficienta, ajutor pe care il plateste toata populatia Romaniei, prin factura de energie, si trebuie sa prezinte anual ANRE costurile de productie.

Valoarea datoriei Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) catre ELCEN depaseste la ora actuala suma de 3,1 miliarde lei, din care peste 934 milioane lei reprezinta datorie istorica.

'Solutia propusa de sindicatul din cadrul RADET se refera la unificarea ELCEN si RADET, ceea ce va permite rezolvarea problemelor financiare dintre cele doua entitati', a mai spus Hossu.

In cadrul sedintei de guvern din 26 noiembrie 2014, premierul Victor Ponta i-a cerut fostului ministru delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, sa lucreze in continuare cu Primaria Capitalei pentru accelerarea fuziunii ELCEN-RADET.

'Se pune problema insa sa finalizam fuziunea ELCEN-RADET ca pentru Bucuresti sa existe o solutie pe termen lung, nu doar pentru acest an, legat de termoficare. Aici vreau sa va rog in continuare sa lucrati cu Primaria Generala si sa finalizam aceasta procedura care a inceput in urma cu doi ani si care n-a fost deloc simpla pentru ca era vorba de datorii istorice, din diverse perioade si diverse mandate, dar care ofera Bucurestiului o perspectiva foarte clara legata de termoficare in viitor', a sustinut seful Guvernului.

La randul sau, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, si-a exprimat, marti, speranta ca in acest an vor fi rezolvate problemele referitoare la fuziunea celor doua societati, astfel urmand sa fie clarificata din punct de vedere economico-financiar evolutia tarifelor pentru energia termica.

'Sa fim optimisti, sa speram ca in 2015 problemele istorice de furnizare a agentului termic in Bucuresti se incheie sau intra intr-o etapa evidenta de imbunatatire odata cu fuziunea Elcen - RADET si implicit a clarificarii din punct de vedere economico-financiar a evolutiei pretului si tarifelor pentru energia termica, asta pe de o parte, iar pe de alta parte, asa cum a anuntat Parlamentul Romaniei, au pe agenda prioritara o lege a termoficarii urbane in Romania, prin care nu doar Bucurestiul, ci si alte orase mari sa intre sau sa aiba din punct de vedere legislativ niste conditii de imbunatatire a serviciului de alimentare cu energie termica in regim centralizat', a concluzionat vicepresedintele ANRE.

Electrocentrale Bucuresti a anuntat marti, 6 ianuarie, ca pretul gigacaloriei pentru populatie a crescut de la 166,169 lei/Gcal, la 186,0567 lei/Gcal, incepand cu 1 ianuarie 2015, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Conform Deciziei nr. 2827/17.12.2014, ANRE a reglementat pretul gigacaloriei ELCEN pentru 2015 astfel: 186,0567 lei/Gcal (respectiv 159,98 lei/MWh) pentru consumatorii casnici, 216,690 lei/Gcal (respectiv 186,32 lei/MWh) pentru agentii economici. Decizia ANRE a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Valorile preturilor de referinta pentru energia termica destinata consumatorilor casnici si agentilor economici, stabilite de catre ANRE, se regasesc in Ordinul nr. 109/29.10.2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 803/4.XI.2014", a precizat ELCEN, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Electrocentrale Bucuresti, #majorare pret gigacalorie , #Stiri Companii