Euro a stragnat, miercuri, in timp ce dolarul recupereaza din pierderea de marti.
Miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 4,5007 lei/unitate, fata de 4,5008, cat a fost luni.
Analistii se asteapta la fluctiuatii reduse ale cursului euro/leu pana la alegeri.
"Mediul extern a continuat sa se imbunatateasca, in pofida rezultatului referendumului italian, posibil in contextul asteptarilor ca BCE sa extinda programul de achizitii de active. Desi nu credem ca ar fi prea mult loc pentru o apreciere a leului pe termen scurt, cu alegeri generale imediat la orizont, aducem aminte ca am spus, de mai multe ori in ...citeste mai departe despre "Curs valutar: Euro stagneaza iar dolarul creste" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 13:25
Euro si dolarul s-au depreciat in prima zi a saptamanii.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat, luni, un euro la 4,5027 lei/unitate, in scadere cu 0,22% fata de vineri.
Citeste si Euro a atins minimul ultimelor 20 de luni fata de dolar, dupa referendumul din Italia
Dolarul american este cotat de BNR la 4,2303 lei/unitate, cu 0,21% mai putin decat in ultima zi a saptamanii trecute.
La randul sau, francul elvetian a scazut, cotatia de luni fiind de 4,1705 lei/unitate, fata de vineri cand a fost 4,1887 lei/unitate.
Lira sterlina este in crestere si a ajuns luni la 5,3786 de lei, dupa ce vineri a fost 5,3475 de lei.
Pretul unui gram de aur a scazut. BNR a anuntat ca acesta este 158,3796 de lei, fata de 159,7210 de lei cat a fost vineri. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2016, ora 13:19
Leul s-a apreciat considerabil, joi, in raport cu principalele valute, in contextul in care britanicii decid daca vor sa ramana sau nu in Uniunea Europeana.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat euro la 4,5179 lei/unitate, ceea ce inseamna o crestere de 0,31% comparativ cu ziua precedenta.
Mai mult, cursul afisat pentru dolar a fost de 3,9699 lei/unitate, astfel ca leul a urcat cu 1,12% fata de sedinta anterioara.
Moneda nationala a facut un salt si in raport cu lira sterlina, cursul BNR de joi fiind de 5,8884 lei/unitate, de la 5,8918 lei/unitate, cat a fost miercuri.
Aurul s-a ieftinit de la 163,3712 lei/gram la 161,6864 lei/gram. mai mult
Joi, 23 Iunie 2016, ora 13:15
Moneda nationala a trecut pe apreciere la scurt timp dupa anuntul Curtii Constitutionale ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum, iar cursul a coborat pe piata interbancara spre 4,4950 lei/euro, desi initial leul s-a depreciat usor.
Pana la anuntul Curtii Constitutionale, cotatiile au variat usor sub 4,5 lei/euro. Dupa o usoara scadere, pana la 4,5050 lei/euro, leul a inceput sa se aprecieze, iar cotatiile au coborat sub 4,5 lei/euro.
In jurul orei 13:15, bancile cotau euro la 4,4940 - 4,4955 lei, iar dealerii spun ca ordinele de vanzare de euro au venit in principal de la jucatorii straini, dar nu exclud nici interventia indirecta a BNR.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs de referinta in crestere cu 0,48 bani, la 4,4987 lei/euro.
"A depasit brusc pragul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara dupa anuntul Curtii Constitutionale, insa miscarea este mica (de pe la 4,4980 la 4,5010 lei/euro). Volumele au crescut si este posibil ca saltul sa fie temperat de interventii", a declarat pentru Mediafax Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
In sesiunea precedenta, cursul s-a plasat la 4,4939 lei/euro. In sesiunea de vineri, cursul s-a plasat la 4,4852 lei/euro, reprezentand minimul ultimelor sase saptamani.
Dupa declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, la inceputul lunii iulie, leul a pierdut puternic in raport cu euro, iar deprecierea maxima... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 14:15
Nu vom asista, dupa decizia CCR de invalidare a referendumului, la o apreciere puternica a leului. Cursul valutar va ramane in jurul valorii de 4,5-4,6 lei/euro, a declarat analistul financiar Dragos Cabat.
"O apreciere puternica a leului nu are motive sa se intample acum. O sa mai fie o scurta perioada de volatilitate pentru ca nu se stie exact cum va continua viata politica interna.
Cursul nu se va mai intoarce sub 4,5 lei/euro fara presiunea puternica a BNR. Deci ceea ce s-a pierdut din cauza acestor luni nu va mai putea fi recuperat. Cursul o sa ramana in jurul valorii de 4,5-4,6 lei/euro", a declarat Dragos Cabat, pentru Business24.
Analistul crede ca Banca Centrala nu va avea motive sa plafoneze sumele de bani cu care imprumuta bancile prin operatiuni Repo.
"Interventia BNR pe piata valutara are si plusuri si minusuri: avantajul este ca a condus la mentinerea sau chiar aprecierea leului, minusul este ca a scos lichiditate multa din sistem ceea ce influenteaza lichiditatea bancilor, influenteaza creditarea, influenteaza economia. In mod normal, BNR nu ar mai avea motive sa plafoneze suma de bani cu care imprumuta bancile", a precizat Cabat.
BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile
Dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat ca referendumul organizat pe 29 iulie este invalid, leul si-a continuat deprecierea. BNR a anuntat, marti, un curs de 4,4987 lei/euro, in crestere cu 0,11% fata de sedinta de luni. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 13:44
Dupa cateva zile de avant, leul ar putea fi din nou lovit de decizia Curtii Constitutionale, privind validarea sau invalidarea referendumului. Ce putere mai are Banca Nationala de a mentine cursul sub 4,5 lei/euro?
Pietele financiare au inceput sa reactioneze inca din luna iulie la criza politica pe care o traverseaza Romania. Cursul valutar atinge nivelul maxim pe 3 august, la 4,6481 lei/euro, pe fondul retragerilor masive de capital.
De la un aproape 4,65 lei/euro la inceputul lunii august, dupa doar doua saptamani, leul ajunge sub pragul de 4,5 lei/euro. Care au fost evenimentele care au condus la aprecierea leului?
Vizita Fondului Monetar International, rezultatele financiare raportate de INS privind economia Romaniei pentru cel de-al doilea trimestru si o calmare temporara a situatiei politice au condus la intarire a leului.
FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice
Rezprezentantii FMI, au precizat la finalul vizitei de evaluare ca mai exista loc pentru o apreciere a leului in viitor, iar in conditii in care vor persista presiunile pe cursul de schimb, FMI a sugerat sa fie intarita politica monetara.
"Proiectiile FMI indica o crestere mai mica pe termen mediu, iar aceste metode de stabilizare a cursului de schimb nu sunt foarte exacte", au declarat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania.
Banca Centrala a urmat "sfatul" FMI, in cele trei saptamani de la data la care leul a atins maximul istoric. Astfel,... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 07:00
Leul s-a apreciat luni pe piata interbancara, pe fondul unor vanzari semnificative de valuta. Jucatorii straini au inchis din pozitii, dupa ce in piata a fost introdus un ordin comercial important, iar cursul a atins un minim de 4,5630 lei/euro. Dealerii nu exlud o prezenta discreta a BNR.
In debutul sedintei de tranzactionare, cursul se situa la 4,6030 - 4,6050 lei/euro, in usoara scadere, fata de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand euro era cotat la 4,6050 - 4,6070 lei/euro, scrie Mediafax.
Dupa prima ora de tranactionare, cotatiile au continuat sa coboare, iar minimul a fost de 4,5630 lei/euro.
La ora 10:10, moneda unica era cotata la vanzare la un pret de 4,5949 lei, iar la cumparare era cotata la 4,6000 lei/euro.
In ceea ce priveste moneda americana, dolarul se situa in jurul valorii de 3,7383 - 3,7392 lei/dolar. La cumparare dolarul atingea 3,7445 - 3,7447 lei.
Evolutia euro pe piata interbancara, dupa referendum
In jurul orei 11:15, operatiunile se perfectau deja la 4,5700 - 4,5720 lei/euro.
"Si-au inchis pozitiile o parte din jucatorii care pariau pe deprecierea leului. Volumele transferate sunt destul de ridicate. Desi multi se asteptau la un asemenea rezultat al referendumului, exista un risc de frauda", a spus un dealer, pentru Mediafax.
Reprezentantul unei banci mari de pe piata a confirmat ca au existat volume mai mari de vanzare de euro, dar a precizat ca acestea au aparut in urma unui ordin comercial semnificativ, care... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 12:23
Leul a atins, luni, un nou minim istoric in raport cu euro, cursul oficial anuntat de BNR fiind de 4,6009 lei/euro. In prima zi din saptamana care preceda referendumului hotarator pentru Romania, moneda nationala a crescut cu 0,35% fata de sedinta precedenta. Insa la ce nivel va ajunge leul in saptamana de foc pentru mediul politic?
Euro era cotat luni dimineata pe piata interbancara peste nivelul de 4,6 lei, dupa ce vineri Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,5848 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda nationala.
Economist sef Volsksbank: Cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei/euro
Cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei/euro pana la finalul acestei saptamani, insa evolutia depinde de grandul de implicare al Bancii Nationale, crede Melania Hancila, economist-sef Volsksbank.
"Este posibil sa se mai deprecieze moneda nationala, dar nu cred ca in mod major (...). Evolutia din aceasta saptamana tine foarte mult de nivelul pana la care il lasa Banca Nationala sa mearga. Ar putea ajunge pana la 4,65 lei", a declarat Melania Hancila, pentru Business24
Melania Hancila: Pana la sfarsitul saptamanii, cursul ar putea ajunge la 4,65 lei/euro
Ionut Dumitru: Cursul valuar depinde de situatia politica
Moneda nationala "sufera" din cauza situatiei politice, tinand cont de faptul ca celelalte valute din regiune au avut o evolutie total diferita de cea a leului, a declarat Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank.
"Incepand cu... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 18:25
Tensiunile politice au avut grave repercusiuni pe pietele financiare, "trezind" reactii violente, atat la nivelul cursului de schimb valutar, cat si la cel al indicilor bursieri.
Furtuna inca nu s-a terminat. La ce ar trebui sa se astepte investitorii de la referendum?
Pana la referendum am mai putea asista la cateva maxime istorice, insa cursul nu va depasi 4,7 lei/euro, este de parere analistul financiar Dragos Cabat.
De cealalta parte, economistul sef Volksbank crede ca, desi nu vom asista la o apreciere, pietele financiare s-ar putea calma in perioada urmatoare, pana la referendum. Potrivit acesteia, eventuale fluctuatii vor mai putea aparea dupa referendum, din cauza incertitudinii generate de lupta politica apriga.
Brokerul Eugen Voicu mizeaza pentru perioada urmatoare, pe o stabilizare a pietelor financiare, ca urmare a unei limpeziri a situatiei politice.
Eugen Voicu, broker Certinvest: Mi-as dori sa cred ca apogeul stirilor negative a fost atins
Mi-as dori sa cred ca apogeul stirilor negative a fost atins si ca indiferent de rezultat, va urma o perioada mai coerenta si cu focus spre masurile economice. Cred ca ne putem gandi ca va fi mai bine putin, insa este foarte greu de intuit pentru ca zona politica a devenit imprevizibila. Cred ca avem sanse mai mari sa recuperam din deficit decat sa mergem pe banda devalorizarii in continuare. Mizez pe o diminuare a incrancenarii in zona politica si atunci o stabilizare a pietelor financiare.
Dragos... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 18:05