Romania, fara presedinte? Consecintele demersului de suspendare

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 12:11
3496 citiri
Romania, fara presedinte? Consecintele demersului de suspendare

Parlamentul ar putea vota, vineri, suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, dupa citirea si dezbaterea documentului prin care se cere suspendarea, joi, in plenul reunit.

Referendumul ar putea fi organizat in cel mult doua saptamani, potrivit unor surse parlamentare.

Parlamentarii USL au primit SMS-uri in care li se cere sa nu paraseasca Bucurestiul si ca vor fi informati pe parcurs de actiunile ce vor urma, scrie Mediafax citand surse parlamentare.

Suspendarea este posibila in baza articolului 95 din Constituie care stipuleaza: "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale".

Daca pana acum, pietele financiare s-au aratat imune la dispute politice, precum reprezentarea Romaniei la Bruxelles sau plagiatul premierului, schimbarea in functie a presedintilor celor doua Camere, de marti, a atras atentia mediului economic.

Astfel, miercuri, Bursa a inregistrat o scadere cu 1,7% dupa prima jumatate de ora, iar leul a atins un nou minim istoric, BNR anuntand un curs de referinta de 4,4715 lei/euro.

Romania "sufera" de instabilitate politica: Cum reactioneaza Basescu

Business24 a prezentat in format LIVE TEXT ultimele evenimente si reactiile mediului economic privind posibila suspendare a presedintelui Romaniei.

Economist Volskbank: Moneda nationala s-ar mai putea deprecia in urmatoarea perioada

Fluctuatiile cursului valutar sunt o reactie normala la evenimentele care au zguduit scena politica. Leul s-ar mai puea deprecia in urmatoarea perioada, insa miscarea politica nu a avut un impact foarte mare pe piata bancara, a precizat economistul sef Volskbank, Melania Hancila pentru Business24.

Consecintele instabilitatii politice, scaderea ratingului de tara

Una dintre consecintele instabilitatii politice care ar putea afecta si mediul de afaceri este scaderea ratingului de tara, este de parere analistul financiar Constantin Rudnitchi. In plus, o suspendare a presedintelui ar putea duce la probleme in functionarea institutiilor de stat.

"Investitorii ar astepta o clarificare din zona politica. Nimeni nu vine intr-o tara in care exista razboaie de tipul acesta, dintr-un motiv simplu: au nevoie de stabilitate si au nevoie de institutii cu care sa colaboreze. Am indoieli ca institutiile mai functioneaza la parametri normali in conditiile in care, in politica, toata lumea se bate cu toata lumea", a adaugat Rudnitchi.

Ratingul de tara al Romaniei ar putea fi schimbat, in urma instabilitatii politice

Analist financiar: Comparatia cu mineriada din '90 este o exagerare

O comparatie cu mineriada din 1990 este o exagerare, intrucat atat contextul economic cat si cel social sunt diferite, a precizat analistul financiar Constantin Rudnitchi comentand declaratia presedintelui tarii care asemana situatia politica cu care se confrunta Romania cu mineriada din 1990.

Daca in 1990 Romania avea o imagine extraordinara in presa datorita revolutiei, si era "deschisa" investitiilor straine, in prezent, investitorii au suficiente surse de informare in Romania, iar imaginea tarii in presa internationala a fost "patata" si de alte "dispute politice", cum ar fi problema plagiatului sau reprezentarea Romaniei la Bruxelles, a precizat Rudnitchi pentru Business24.

Rudnitchi: Basescu exagereaza cu mineriada

Motivele suspendarii presedintelui

Traian Basescu a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, a facut presiuni directe asupra judecatorilor aceleiasi institutii si a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei, se arata in documentul redactat de juristii USL pentru suspendarea din functie a presedintelui.

Motivele suspendarii lui Traian Basescu

Florin Georgescu: Evolutia cursului, influentata de factori externi

Evolutia cursului valutar este influentata de factori conjucturali externi, a precizat Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice. In plus, acesta a adaugat ca ministerul pe care il conduce nu dispune de un "instrument" care sa masoare exact si efectul factorilor politici interni.

Georgescu: Evolutia cursului valutar este influentata de factori externi

Broker: Pe termen scurt vor mai exista presiuni negative asupra monedei nationale

Presiunile asupra monedei nationale s-ar putea opri in doua-trei saptamani, nivelul record ca la care a ajuns moneda nationala fiind direct legat de instabilitatea economica din Romania

"Personal, pe datele pe care le avem pana acum, as presupune ca pe termen scurt vor mai exista presiuni negative, dar la un moment dat, intr-un orizont de timp de doua sau trei saptamani, lucrurile se vor mai linisti", a precizat Claudiu Cazacu, citat de Newsin.

Cazacu (XTB): Deprecierea leului, o oglindire a instabilitatii politice

Stefan Vuza: Economia isi va purta singura de grija

Economia tarii isi va purta singura de grija, si fara aportul clasei politice, si va reusi sa treaca peste starea mediului politic, pana ce acesta se va maturiza. Niciun om de afaceri nu a luat vreodata in serios vreun premier, ori l-a afectat prea mult deciziile acestuia, este de parerere Stefan Vuza, presedintele Grupului Servicii Comerciale Romane.

Suspendarea presedintelui, programata vineri. Referendum in doua saptamani

Parlamentul ar putea vota, vineri, suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Citirea si dezbaterea documentului prin care se cere suspendarea ar urma sa aiba loc, joi, in plenul reunit.

Potrivit unor surse parlamentare citate de Newsin, referendumul ar putea fi organizat in cel mult doua saptamani.

Suspendarea lui Basescu, programata vineri

E oficial: Guvernul a luat dreptul CCR de a aviza hotararile Parlamentului!

Guvernul Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a modificat legea de functionare a Curtii Constitutionale a Romaniei asupra dreptului de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului.

Prin urmare, PDL nu va mai putea ataca hotararea Parlamentului la Curtea Constitutionala, pentru ca acesteia i s-a retezat dreptul de a se pronunta in asemenea cazuri.

E oficial: Guvernul a luat dreptul CCR de a aviza hotararile Parlamentului!

Maria Grapini: O eventuala suspendare a presedintelui Basescu nu va avea nicio legatura cu business-ul pe care il conduc

O eventuala suspendare a presedintelui nu va avea niciun impact asupra mediului de afaceri, exercitand doar o influenta indirecta asupra oamenilor de afaceri.

Maria Grapini: Suspendarea presedintelui nu e mai grava ca razboiul dintre palate

Adrian Manaila, broker: Razboaiele politice vor atarna greu asupra ratingului de tara

Instabilitatea politica va atarna greu asupra ratingului de tara si asupra nivelului dobanzilor, este de parere Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest.

"Agentiile de rating deja au inceput sa reactioneze la aceste evenimente. Moody's ne-a scazut perspectiva si probabil vor urma si celelalte. Si asta se traduce in dobanzi mai mari, un risc perceput mai mare", a declarat Manaila pentru Business24.

Broker: Pe investitori nu ii intereseaza ce partid guverneaza. Stabilitatea conteaza

Minim istoric pentru leu: 4,4715 lei/euro

Banca Nationala a afisat miercuri un curs de referinta de 4,4715 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda nationala, cu 0,47% mai mare fata de sedinta precedenta. Precedentul minim istoric a fost atins pe 24 mai 2012, la 4,4662 lei/euro.

Cursul valutar - un nou minim istoric. Vezi graficul tranzactiilor pe piata interbancara

Analisti Erste Bank: Mentinem pentru moment estimarile privind cursul si costurile de finantare ale statului

Economistii Este Bank mentin pentru moment estimarile privind cursul si costurile de finantare ale statului. Acestia descriu evenimentele politice drept "actiuni fara precedent, la limita legii". Analistii au adaugat ca vor urmari atent evolutiile de pe piata politica din Romania, scrie Mediafax.

Analistii Erste despre lupta politica din Romania:Actiuni fara precedent, la limita legii

Violenta masurilor luate a determinat o reactie violenta a pietelor bancare, investitorii fiind tentati sa isi puna la adapost investitiile si sa iasa din Romania, este de parere brokerul Adrian Manaila.

Broker: "Razboiul politic", doar un cui in cosciugul burselor

Presedinte Romalimenta: Rufele murdare se spala in familie

Imaginea Romania si implicit cea a oamenilor de afaceri romani este afectata de scandalurile politice care ajung in presa internationala.

"Faptul ca ne certam la noi in tara, este normal, se intampla in fiecare tara, insa faptul ca folosim presa internationala pentru mizeriile noastre, este o bila neagra pentru Romania si pentru caracterul romanilor. Prin urmare, constituie un dezavantaj si pentru mediul mediul de afaceri", a declarat Sorin Minea pentru Business24.

Sorin Minea: Romania este afectata cand scandalurile ajung in presa internationala

#suspendare presedinte, #suspendare Basescu, #reactii suspendare Basescu, #plan suspendare Basescu , #Presedintele Romaniei