Basescu, in Parlament: Continuati suspendarea respectand Constitutia

Joi, 05 Iulie 2012, ora 09:53
3411 citiri
Basescu, in Parlament: Continuati suspendarea respectand Constitutia

Traian Basescu s-a adresat, joi, Parlamentului Romaniei pentru a raspunde cererii de suspendare formultata de USL.

Basescu a precizat in discursul adresat parlamentarilor ca, in cazul unui referendum, si-ar dori sa fie votat de catre pensionarii carora le-au crescut pensiile, sau de catre cei care au primit pensii sociale in timpul mandatului sau.

Presedintele a adaugat ca declaratiile publice pentru care este acuzat au fost facute in acord cu institutiile implicate.

In plus, Basescu a adresat un atac la adresa premierului, precizand ca acesta este cunoscut in intreaga Europa si nu numai ca "prim ministru copy, copy paste".

Conflictele politice din Romania au afectat si miercuri pietele financiare. Cursul valutar anuntat de BNR a atins un nou minim istoric, de 4,4796 lei/euro. Analistii financiari sunt de parere ca leul isi va continua deprecierea.

Romania, fara presedinte? Consecintele demersului de suspendare

Suspendarea presedintelui este posibila in baza articolului 95 din Constitutie care precizeaza: "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale".

Printre motivele mentionate in cererea de suspendare a presedintelui Romaniei, redactata de USL, se numara: substituirea atributiilor constitutionale ale Guvernului, incalcarea repetata a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau nerespectarea deciziilor Curtii constitutionale.

Business24 v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor de la Palatul Parlamentului.

14.49 - Votul pe suspendare, vineri ora 17.00

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca sedinta fixata de Curtea Constitutionala pentru vineri la ora 9,00 este stabilita in timp util, urmand ca Plenul reunit la Parlamentului sa se intruneasca la ora 17,00 pentru votul pe propunerea de suspendare a presedintelui, scrie Agerpres.

13.06 - Nou minim istoric pentru leu, cursul atinge 4,4796 lei/euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat joi un curs de referinta de 4,4796 lei/euro, nou minim istoric pentru leu, cu 0,18% mai mare fata de sedinta precedenta. Miercuri, cursul atingea alt minim istoric, la 4,4715 lei/euro.

Luxuo

11.50 - Presedintele Senatului, Crin Antonescu a vorbit despre prezenta presedintelui in Parlament

Iata cele mai importante declaratii facute de presedintele Senatului:

- Cel mai semnificat pasaj din pledoaria presedintelui este acela legat de faptul ca a spus adevarul romanilor. Parerea mea este ca nu a spus adevarul

- Una este un presedinte de Senat si una este un presedinte ales, daca voi fi pus in aceasta postura voi fi un presedinte discret

- Cred ca si presedintele s-a comportat civilizat si noi ne-am comportat civilizat

11.16 - Presedintele paraseste Parlamentul

Dupa sustinerea unor scurte declaratii in plenul Parlamentului, Basescu a parasit sala.

10.55 - Declaratiile lui Basescu in Parlament

- Nimeni nu va veni sa ne faca ordine in Romania, nici Bruxelles, nici Washington, nici Beijing, e obligatia noastra. Prin procedurile pe care majoritatea le-a aplicat in ultimele 46 de zile, arata ca sunt gata sa dea lovituri statului de drept: desfiintari de comisii, ordonante de urgenta prin care sunt afectate atributiile CCR.

- Ceea ce spuneam era rezultatul discutiilor si cu Guvernul, si cu BNR, si cu FMI, si cu UE, si cu CE.

- Am vazut ca v-ati asumat o imensa provocare. Mi-o asum alaturi de dumneavoastra. Provocarea este aceea ca un politician, care a refuzat sa ii minta pe romani in perioada de criza, sa fie validat de cetateni. S-ar putea ca referendumul sa confirme ca am avut dreptate

- Aud ca eu am taiat pensiile pensionarilor. Stiu ca prin aceste declaratii s-a reusit propagarea acestei convingeri si catre pensionari. Vreau, ca la referendum, sa aud si pensionarii carora le-au crescut pensiile. Mi-as dori sa fiu votat de aceia carora nu le-au fost scazute pensiile

Basescu: Mi-as dori sa ma voteze pensionarii carora le-au crescut pensiile

- Imi reprosati angajarea publica si declaratiile pe care le-am facut. Nu am vazut fapte incriminate, ci doar declaratii. Sunt la fel de liber ca orice parlamentar sa fac declaratii. De cele mai multe ori, declaratiile au fost expresia parteneriatului pe care l-am avut cu coalitia de guvernare, cu Guvernul, cu BNR. Am vrut sa se inteleaga ca sunt partenerul lor si nu ma ascund la Cotroceni, cand stiam ca nu avem alte solutii.

Basescu: Sunt la fel de liber ca orice parlamentar sa fac declaratii

- Multi credeti ca institutiile statului mai sunt ca in anul 2004. Doamnelor si domnilor deputati, sunt opt ani de cand, cu migala, s-a construit independenta justitiei in fara politicii. Nu puteti intoarce dependenta justitiei la gradul la care era in 2004. Am vazut si afirmatiile facute de unul dintre liderii spirituali ai USL: Trebuie sa controlam justitia. Nu puteti sa va intoarceti la realitatile justitiei din 2004.

- Primul ministru este cunoscut deja in toata Europa si peste ocean ca "Copy. Copy Paste"

- Presedintia a primit documentul aseara la 19.30 si ar fi fost imposibil sa pregatesc o aparare

10.19 - Cererea de suspendare, citita in Parlament

Cererea de suspendare a presedintelui Romaniei este citita in plenul Parlamentului. Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, este cel care citeste cererea formultata de USL.

10.05 - Basescu a facut o mentiune inainte de intrarea in Parlament

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca numai Curtea Constitutionala este cea care poate sa aprecieze, daca este constitutionala cererea de suspendare a sa din functie.

"Va imaginati, nu o sa fac declaratii inainte de interventia din sala", a spus Basescu, inainte de intrarea in plen. Intrebat daca i se pare constitutionala cererea de suspendare, Basescu a raspuns: "Asta, Curtea Constitutionala poate sa aprecieze".

10.00 - Basescu a ajuns in Parlament

Presedintele a ajuns la Parlamentul Romaniei, unde se va citi cererea de suspendare formulata de USL.

Traian Basescu, in Parlamentul Romaniei/Sursa:Ziare.com

9.44 - Presedintele si-a anuntat prezenta in Parlament

Presedintele Romaniei va fi prezent in Parlamentul Romaniei pentru a-si expune punctul de vedere, privind cererea de suspendare formulata de USL.

Basescu vine in Parlament: Se citeste cererea de suspendare

Miercuri, 4 iulie - Pietele financiare au reactionat la turbulentele politice

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe rosu sedinta de tranzactionare de miercuri, cu scaderi cuprinse intre 1,45% si 3,21%, cel mai mare declin fiind inregistrat de indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB.

Tot miercuri, BNR a anuntat un curs oficial de 4,4715 lei/euro, un nou minim istoric pentru leu. Astfel, euro a crescut cu 0,47% fata de ziua precedenta, pe fondul instabilitatii politice.

Miercuri, 4 iulie - Cum raspunde mediul de afaceri la turbulentele politice

Oamenii de afaceri romani sustin ca suspendarea presedintelui Traian Basescu nu va influenta prea mult mediul de business de la noi. Totusi, intreprinzatorii sunt de acord ca de pe urma acestui eveniment, va avea cel mai mult de suferit cursul de schimb valutar.

Basescu, ultimele 48 de ore la Cotroceni? Ce spune mediul de afaceri

Basescu, amenintat pentru a doua oara cu suspendarea

Traian Basescu se confrunta pentru a doua oara cu un vot, in Parlament, cu suspendarea sa din functie, dupa cel din 19 aprilie 2007.

Decizia de atunci a Legislativului, luata cu 322 de voturi "pentru" si 108 "impotriva" din cei 430 de parlamentari prezenti, a condus pentru prima data in istoria post-decembrista la organizarea unui referendum prin care cetatenii cu drept de vot au fost chemati la urne sa se pronunte daca il mai doresc presedinte pe Traian Basescu.

In urma referendumului din 19 mai, 74,48% dintre participantii la vot, respectiv 6.059.315 de persoane, au votat impotriva demiterii lui Traian Basescu, iar 24,75%, adica 2.013.099 de persoane, au votat pentru demiterea acestuia.

In 2007, Basescu nu s-a prezentat in plenul Parlamentului.

#Basescu suspendare Parlament, #Basescu suspendare, #suspendare presedinte Romania , #Administratia Prezidentiala