Comisia Europeana (CE) a constatat ca, de la privatizarea esuata a societatii petrochimice Oltchim din Romania, in septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile in valoare aproximativa de 335 de milioane euro si, in consecinta, a decis ca Romania trebuie sa recupereze aceste ajutoare de la Oltchim, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
De asemenea, Comisia a concluzionat ca, deoarece au achizitionat activele in conditiile pietei, societatile care le-au cumparat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societatii Oltchim. Aceasta inseamna ca raspunderea pentru rambursarea ajutoarelor ii revine Oltchim.
"De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. In urma investigatiei am constatat ca masurile respective au conferit societatii un avantaj economic neloial, incalcand normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care Romania trebuie sa il recupereze in prezent. In acelasi timp, vanzarea majoritatii activelor Oltchim in conditiile pietei poate asigura un viitor durabil pentru activitatile economice ale societatii, fara a fi nevoie de sprijin public suplimentar", a declarat comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.
In aprilie 2016, Comisia a initiat o investigatie aprofundata pentru a stabili daca anumite masuri luate de Romania in sprijinul societatii Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, in special:... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:56
Statul roman poate impune, in schimbul stergerii creantelor AVAS si Electrica asupra Oltchim, investitii a caror valoare sa fie cel putin egala cu datoriile, a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.
"Am gasit si o formula prin care cele 400 de milioane de euro datorie AVAS si Electrica, datoria la stat, poate fi anulata, daca o anulam pe calea ajutorului de stat legal. Ce inseamna ajutor de stat legal?
In baza directivelor Uniunii Europene, inseamna un ajutor conditionat de o valoare a investitiilor cel putin echivalenta. Deci tot de 400 de milioane de euro. Deci, daca acordam un termen rezonabil de cinci pana la sapte ani pentru un investitor, acesta va investi 400 de milioane de euro", a spus Blanculescu.
Acesta a declarat ca a asigurat consultanta pentru o companie "situata la 200 de km est de Moscova" interesata de Oltchim, dar ca incercarile "au fost soldate cu esec".
Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa.
Guvernul cere acordul FMI sa vanda Oltchim prin negociere directa
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca procedura de privatizare a Oltchim a fost incheiata prin nesemnarea contractului de vanzare-cumparare pentru pachetul de actiuni de 54% detinut de Ministerul Economiei prin OPSPI. Acesta sustine ca adjudecatarul licitatiei nu a... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 12:51
Compania Oltchim, al carei pachet majoritar a fost castigat vineri, la licitatie, de Dan Diaconescu, ar putea intra in insolventa "foarte rapid", a declarat Gheorghe Piperea, prim vice-presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
Privatizare Oltchim: Dan Diaconescu, noul actionar majoritar
Potrivit lui Gheorghe Piperea, citat de Ziarul Financiar, combinatul chimic ar putea intra in insolventa din cauza ca datoriile pe care Oltchim le are la furnizorul de energie Electrica nu au fost cumparate de nimeni.
"Circul de la Oltchim ne spune foarte clar, cel putin in opinia mea, ca acolo urmeaza foarte rapid o insolventa, intrucat s-a cumparat pachetul majoritar de actiuni de catre un investitor care n-a adus decat o scrisoare de confort, nu una de garantie", a declarat Gheorghe Piperea in cadrul congresului UNPIR.
Remus Vulpescu: Creanta Electrica catre Oltchim nu se vinde
Valoarea creantei Electrica este de aproximativ 150 milioane de euro.
Vineri, la licitatia organizata pentru preluarea pachetului majortar al combinatului Oltchim, oferta lui Dan Diaconescu, in valoare de 203.149.054, 08 lei, a inregistrat punctajul maxim, de 100 de puncte.
PCC a oferit apoximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea creantelor Electrica. AISA Invest a oferit 30 milioane de lei pentru achizitie individuala a... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 12:35
Omul de afaceri Stefan Vuza, unul dintre investitorii care au depus o oferta in cadrul procesului de privatizare a combinatului Oltchim, a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24, ca datoriile companiei, de peste 700 milioane de euro, nu pot fi stinse in mai putin de sapte ani.
Omul de afaceri a vorbit despre privatizarea Oltchim, dar si despre ce alte scenarii ar mai putea fi aplicate, despre inchiderea combinatului, despre salariati si despre Arpechim, despre care a spus ca este o rafinarie de care Oltchim nu este dependenta.
Va asteptati ca procesul de privatizare a combinatului Oltchim sa fie amanat?
Remus Vulpescu, cand am depus la 11.00 oferta, ne-a chemat separat pe fiecare si ne-a zis de cele doua ordonante ale lui Diaconescu si sa ne facem o pozitie proprie, pana la 12.30, cand ne va intreba.
Deci, era un deznodamant asteptat.
E clar ca acesta amanare favorizeaza pe PCC. Este fara sens. Nimeni nu depune dosarele in trei zile, cum sunt rusii. Texte din astea, ca rusii cer caietul de sarcini in limba rusa...asta-i motiv? Sa fim seriosi, in business-ul asta totul se face in engleza. Mai asteptam, sa vedem ce se intampla in urmatoarele zile.
Probabil ca se va anula de tot, toata privatizarea. Sunt 50% sanse sa se amane sine die.
Credeti ca, daca procesul de privatizare se va amana inca o data, exista sanse mari ca Oltchim sa fie lichidata?
Nu, ci sa se porneasca fara atata graba in a converti datoriile in actiuni, in a reesalona,... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 13:01
Guvernul se afla intr-o situatie imposibila, cel putin aparent. Trebuie sa privatizeze Oltchim SA, un mamut care genereaza datorii de 7 milioane de euro pe luna si functioneaza la 3% din capacitate.
Guvernul Romaniei trebuie sa privatizeze pana in data de 18 septembrie o societate care nu mai are bani sa-si plateasca materia prima, energia electrica si salariile celor peste 3.300 de angajati, care protesteaza de mai multe zile pentru neplata salariilor restante.
Plata salariilor restante este problema cea mai mica pe care trebuie s-o rezolve in acest moment statul roman, care este actionar majoritar in cadrul Oltchim. Compania este detinuta de catre Ministerul Economiei in proportie de 54,8%, PCC SE Germania (18,31%), Nachbar Services (14,02%) , persoane fizice (11,01%), alte persoane juridice (1,83%).
"Privatizarea nu este binevenita in momentul de fata. Sunt chestiuni care s-ar fi putut regla printr-un program de restructurare si prin management privat, precum si prin eliminarea clientelismului politic. Nu e un moment bun, piata e proasta, preturile cad, iar statul nu trebuie sa cedeze din proprietate, in conditiile in care in Romania nu prea mai exista proprietate nationala", a declarat analistul Mircea Cosea pentru Business24.
Pe de alta parte, nici insolventa nu este o solutie pentru combinatul Oltchim, a spus analistul economic.
Valoarea nominala a unei actiuni Oltchim este de 0,10 lei.
In ultimii doi ani, Oltchim s-a aflat in risc de faliment... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:13
Privatizarea Oltchim a atras patru investitori, printre care un puternic grup din Rusia, iar Guvernul intentioneaza sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA.
Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.
Actiunile Oltchim vor fi vandute intr-un proces in care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi pretul, iar statul se va baza in negocieri pe evaluari care releva ca valoarea de piata a companiei poate ajunge si la aproape 300 milioane euro , daca Oltchim beneficiaza si de serviciile rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflata in prezent in proprietatea Petrom. Fara materia prima furnizata de Arpechim, valoarea Oltchim este insa zero, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax.
OMV Petrom a anuntat in luna martie a anului trecut ca va inchide definitiv rafinaria Arpechim, pentru ca nu a gasit un cumpararor "credibil", si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Dupa acest anunt, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei, insa fara rezultat.
Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni. In... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 16:12