Salariile in Romania au crescut cu 25% in ultimii trei ani, cresterea fiind determinata de inchiderea decalajului dintre salariile medii din Romania si salariile medii din Uniunea Europeana pentru a retine forta de munca sa plece in strainatate, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.
"In ultimii trei ani, salariile in Romania au crescut cu 25%, vorbesc de salariile medii, au crescut cu 25%....Daca te uiti la 25%, oau, e foarte mult! Dar daca te uiti la baza de la care s-a plecat, de abia incepe sa se inchida acest ecart al salariilor. Acum aceasta crestere apare cu cateva oportunitati si amenintari.
Cresterea a fost determinata pe de o parte de inchiderea acestui decalaj dintre salariile medii din Romania si salariile medii din Uniunea Europeana, am zis medii din Uniunea Europeana, tocmai pentru a retine forta de munca sa plece in strainatate.
Pe de alta parte, noi vorbim de o amenintare pentru ca prin crestere acestor salarii are loc o scadere a competitivitatii principale a Romaniei care era legata de forta de munca foarte bine calificata si la costuri foarte mici", a spus Ionut Simion, la conferinta de prezentare a Raportului PwC Global CEO Survey pentru Romania.
El a explicat ca acest avantaj competitiv incepe sa dispara, dar ramane una dintre principalele atractii pentru care investitorii vin in Romania.
"Nu cred ca majorarea de 25% este o problema. E o problema ca nu o insotim neaparat si de cresterea productivitatii, a valorii... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 14:21
Comisia Europeana (CE) a revizuit, joi, semnificativ in scadere, estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, de la 4,5% la 3,6%, in timp ce in 2019 mizeaza pe un avans de 3,8%, fata de 3,9% cat estima in primavara, potrivit previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar.
Pentru 2020, Executivul comunitar indica un avans de 3,6%.
"Boom-ul economic al Romaniei se calmeaza pe masura ce ritmul de crestere a consumului privat incetineste iar contributia negativa a exporturilor nete la crestere continua sa se inrautateasca. Pe perioada de prognoza PIB-ul este estimat sa creasca mai moderat", se arata in previziunile Comisiei Europene.
In 2019 si 2020 consumul privat ar urma sa continue sa incetineasca pe masura ce cresterea nominala a salariilor se modereaza si inflatia va continua sa afecteze veniturile disponibile. Cu toate acestea, consumul privat va ramane principalul motor al cresterii subliniaza Executivul comunitar.
Potrivit cifrelor prezentate joi de CE, cererea interna va avea o contributie in scadere la 4,2% la cresterea PIB, de la 7,3% anul trecut. In 2019, contributia cererii interne urca usor, la 4,3%, iar in 2020 scade la 4,1%.
Contributia negativa a exporturilor la cresterea PIB se va accentua la minus 1,3% in acest an, urmand sa scada la minus 0,6% in 2019 si minus 0,5% in 2020.
In cee ce priveste inflatia, CE a revizuit in crestere usoara la 4,3% prognoza pentru 2018, fata de 4,2% cat prognoza in... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 15:44
Economia Romaniei a crescut in primele sase luni ale acestui an cu doar 4% fata de aceeasi perioada a anului 2017.
In trimestrul doi din 2018 Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 1,4% fata de trimestrul precedent, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Citeste si: Cresterea economica a Romaniei a incetinit. PIB-ul s-a majorat doar cu 4%
Saptamana trecuta, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica apropiata de 4%.
"Cresterea economica probabil ca se va duce spre 4%. Vom vedea in lunile urmatoare. Daca vrem crestere economica mai mare, trebuie actionat pe investitii si productivitate. Vrem crestere economica mai mare, trebuie sa stimulam potentialul economiei, nu doar cererea.
Daca stimulam numai cererea, si ea este peste potential, nu pot exista decat doua efecte: cream locuri de munca in strainatate, adica importam mai mult ca sa acopere excesul de cerere si nu cred ca e de dorit. E de dorit ca stimularea cererii sa fie corelata cu potentialul economiei, ca economia sa produca ceea ce se cere in plus. Sau cream inflatie, ceea ce iarasi nu este de dorit", a explicat Mugur Isarescu.
Totodata, guvernatorul BNR a afirmat ca tarile care au avut o crestere economica constanta, de 4-5% anual, au progresat mult mai mult decat cele care au avut cresteri de 7%, iar apoi au inregistrat o scadere brusca.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat insa, luna trecuta, o crestere... mai mult
Marti, 14 August 2018, ora 10:35
Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) a crescut cu 0,8% in octombrie 2014, comparativ cu luna similara din 2013, Romania numarandu-se printre statele unde productia industriala a inregistrat cele mai mari ritmuri anuale de crestere, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Astfel, in luna octombrie, cele mai mari cresteri in ritm anual ale productiei industriale din UE au fost inregistrate in Irlanda (38,8%), Romania si Slovenia, ambele cu cate 3,9%, potrivit Agerpres.
Conform Eurostat, cresterea productiei industriale in UE a fost stimulata de majorarea productiei de bunuri de uz curent (2,8%), bunuri de folosinta indelungata (1,8%), bunuri de capital (1,7%) si bunuri intermediare (0,1%). Industria energetica a scazut cu 2,0%.
In luna octombrie 2014 comparativ cu luna septembrie 2014, productia industriala a inregistrat o crestere sub asteptari, de 0,1%, atat in Uniunea Europeana, cat si in zona euro. Cele mai mari ritmuri de crestere in UE s-au consemnat in Irlanda (9,0%), Lituania (5,0%) si Grecia (2,5%).
In cazul Romaniei, productia industriala a crescut cu 0,5% in octombrie 2014, comparativ cu luna precedenta. In ceea ce priveste principalele economii din zona euro, productia industriala a stagnat in Germania si a scazut in Franta, Spania si Italia.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/, in luna octombrie 2014, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 13:34
Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) si zona euro a crescut cu 0,6% in luna septembrie 2014 comparativ cu luna august 2014, Romania numarandu-se printre statele unde productia industriala a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere de la o luna la alta, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor date, in luna septembrie cele mai mari cresteri ale productiei industriale au fost inregistrate in Croatia (4,6%), Cehia (4,5%), Irlanda (4,1%), Ungaria (2,7%) si Romania (2,4%). In cazul Romaniei, cresterea din luna septembrie vine dupa trei luni consecutive de scadere a productiei industriale, potrivit Agerpres.
In ritm anual, luna septembrie 2014 comparativ cu luna septembrie 2013, productia industriala in Uniunea Europeana si zona euro a crescut tot cu 0,6%. Si in acest caz, Romania se numara printre statele unde productia industria a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere (3,8%), fiind insa devansata doar de Irlanda (22,1%), Cehia (5,6%) si Ungaria (5,1%).
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/, in luna septembrie 2014, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 2,4%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+3,3%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 4,9%, respectiv cu 3%. De asemenea, in luna... mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 16:29
1Judetul Arges ocupa locul al treilea la cresterea productiei industriale, dupa primele 11 luni ale anului trecut, aceasta inregistrand o majorare cu 13,5% fata de perioada similara din 2013, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
In ceea de priveste cresterea cifrei de afaceri din industrie, judetul Arges se situa pe locul doi, dupa Dolj, cu o crestere de 31,1%.
La nivel national, productia industriala s-a majorat in primele 11 luni ale anului trecut cu 7,6%, iar cifra de afaceri din industrie cu 4,2%.
Industria detine rolul principal in economia judetului Arges. Dominante sunt ramuri ale industriei grele, constructii de masini, petrochimia, exploatari forestiere, prelucrarea lemnului.
Lider in domeniul industriei constructoare de autoturisme, Automobile Dacia Groupe Renault reprezinta principala investitie externa din judetul Arges si una dintre cele mai mari la nivel national.
In primele 11 din 2013, exporturile FOB ale judetului Arges au totalizat 3,705 miliarde euro, iar importurile CIF 2,593 miliarde euro, inregistrandu-se un excedent comercial de peste 1,111 miliarde euro.
In ceea ce priveste turismul, in perioada mentionata au fost inregistrate 137.988 sosiri si 215.988 innoptari, indicele de utilizare neta a locurilor de cazare variind intre 10,3% (in martie 2013) si 22,7% (in august).
Efectivul salariatilor la finele lunii noiembrie era de 136.156 persoane, castigul salarial mediu brut fiind de 2.139 lei/persoana,... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 11:36
Productia industriala a crescut cu 2,1% in zona euro si cu 2,4% in Uniunea Europeana, in ianuarie 2014, comparativ cu perioada similara din 2013, iar cele mai mari cresteri din randul statelor membre UE au fost inregistrate in Luxemburg si Romania, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Luxemburg (12,7%), Romania (10,5%), Polonia (6,4%) si Ungaria (6,1%), iar cele mai semnificative scaderi au fost raportate in Malta (12%), Letonia (11%), Lituania (7,6%) si Finlanda (7,1%).
In ianuarie 2014, comparativ cu luna precedenta, productia industriala a scazut cu 0,2% in zona euro si a urcat cu 0,1% in Uniunea Europeana.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Croatia (5,4%), Estonia (4,3%), Ungaria, Polonia (4,4%) si Romania (2,3%), iar cele mai semnificative scaderi au fost raportate in Letonia (10,7%), Olanda (6,4%), Finlanda (3,5%) si Lituania (2,8%). mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 13:54
Ford Motor Co va majora capacitatea de productie in America de Nord cu 200.000 de vehicule in 2013 prin extinderea unor linii de productie si scurtarea cu o saptamana a perioadei in care sunt inchise fabricile in timpul verii.
Anul trecut productia Ford in America de Nord s-a ridicat la 2,8 milioane de vehicule iar acum fabricile producatorului auto american lucreaza aproape de capacitatea completa, transmit Reuters si Dow Jones Newswires.
Pentru a face fata cererii ridicate de vehicule, Ford va reduce perioada de doua saptamani in care sunt inchise fabricile sale din America de Nord la o saptamana, pentru majoritatea unitatilor sale de productie cu 40.000 de vehicule.
Recent, Ford a anuntat ca va introduce al treilea schimb la fabrica sa din Kansas City, care produce camionete F-150, angajand 900 de angajati. De asemenea, compania va introduce inca un schimb la fabrica de asamblare de langa Detroit, care produce modelele Fusion si Mustang.
In prezent Ford nu intentioneaza sa construiasca o noua fabrica de asamblare, a declarat Jim Tetreault, director in cadrul diviziei Ford din America de Nord.
Vanzarile Ford au crescut cu aproape 13% in primele patru luni din 2013, in timp ce piata in ansamblu a inregistrat un avans de 7%.
In Romania, Ford Motor a inceput anul trecut productia de serie a noului model de automobile Ford B-Max la fabrica din Craiova. Noua fabrica de productie a vehiculelor de la Craiova este rezultatul unei investitii de peste 500 de... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 09:26
Romania ocupa in prezent ultimul loc din Europa cu privire la nivelul salariului minim, dupa ce acesta a fost marit in Bulgaria cu 7%, incepand cu 1 ianuarie 2013. In functie de cursul euro, Romania se afla acum la egalitate sau dupa Bulgaria.
Desi guvernul a avizat cresterea salariului minim in doua etape, astfel incat salariul sa ajunga la 800 de lei de la 1 iulie, analistii atrag atentia ca masura nu va avea efectul dorit daca nu va fi corelata cu o crestere a productivitatii.
Guvernul a avizat pachetul de masuri fiscale: Noi taxe pentru companii si cresterea salariului minim
Cu toate ca exista perspective conform carora salariul minim ar trebui considerat o masura sociala, tara noastra ar trebui sa urmeze insa ideea productivitatii, afirma analistul economic Mircea Cosea pentru Business24, tinand cont de faptul ca "Romania are mari pierderi de productivitate, desi ea a crescut foarte lent in ultimii ani".
Astfel, conform statisticilor Eurostat, dupa ce productivitatea Romaniei a scazut in 2009 si 2010 cu 4,7% si respectiv cu 0,9%, ea a inceput sa isi revina, dar intr-o masura redusa. In 2011 ea a crescut cu 2,9%, pe cand pentru 2012 se prognozeaza practic o stagnare, cu o crestere de doar 0,3%, iar in 2013 se asteapta o evolutie pozitiva de 1%.
In aceste conditii, productivitatea Romaniei, calculata la numarul de salariati, s-a plasat sub pragul de 50% fata de media Uniunii Europene, iar daca se calculeaza in raport cu numarul de ore lucrate, tara... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 07:27