Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a revizuit, in jos, estimarile privind cresterea economica pentru anul 2019, in vecinatatea inferioara a nivelului de 4,0%, fata de 5,5% cat estimase in Prognoza de primavara, luand in calcul datele statistice sectoriale ale conturilor nationale disponibile pentru primul semestru al anului in curs.
De asemenea, CNSP a scazut si prognoza pentru anul 2020, la 4,1%, comparativ cu 5,7%, cat era trecut in varianta de primavara.
"Pe termen mediu, cresterea economica se va mentine ridicata comparativ cu media UE (1,4%), asigurandu-se continuarea procesului de convergenta reala catre media europeana. Pentru perioada 2021-2023 ritmul mediu anual al produsului intern brut (PIB) este de circa 4,2% in termeni reali", se arata intr-un comunicat al institutiei privind prognoza de toamna 2019.
Potrivit sursei citate, potentialul economiei romanesti ramane usor superior nivelului prognozat al PIB-ului efectiv, situatie generata de evolutiile din perioada precedenta.
"Cresterea potentiala a Romaniei a fost de 4,6% in anul 2018 si poate fi considerata o rata de referinta, intrucat datele utilizate au un grad ridicat de certitudine (definitive sau semidefinitive), calculele fiind efectuate de Comisia Europeana cu ajutorul metodologiei comune agreate la nivelul tuturor statelor membre", se spune in document.
Prognoza de toamna a CNSP publica si evaluari ale cresterii potentiale pentru fiecare an pana la orizontul de prognoza pe... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:41
Guvernul va creste cu siguranta salariul minim brut pe tara de la 1 ianuarie 2020, insa va lansa si o analiza pentru determinarea unei proceduri de stabilire a cresterii salariului minim, a declarat premierul Ludovic Orban in cadrul unei conferinte de presa la Ministerul Finantelor Publice.
Intrebat daca salariul minim pe economie va fi crescut de la 1 ianuarie 2020, prim-ministrul a spus: "Cu siguranta. Vom lansa procedura de stabilire a cresterii salariului minim. Evident in baza unei analize serioase pentru ca propunerea de crestere a salariului minim sa se bizuie pe indicatori economici obiectivi, sa se realizeze pe realitatea din mediul privat si in mod evident, in cursul procedurii, vom consulta partenerii sociali".
"Va fi o crestere a salariului minim. Lumea sa stea linistita", a adaugat Orban.
Realizarea unui raport cu privire la cresterea salariului minim ar fi fost externalizata de liberali, iar aceasta procedura descrisa de Orban ar implica gandirea unui mecanism care sa propuna un calendar pentru cresterea salariului minim brut pe tara pe viitor in functie de competitivitatea pe plan extern si local, de costurile cu forta de munca din sectorul privat si de efectul asupra profitabilitatii companiilor.
PSD a avansat propunerea ca salariul minim brut sa fie majorat cu 182 lei, la 2.262 de lei pentru angajatii cu calificari scazute si medii si cu 270 lei la 2.620 de lei pentru cei cu studii superioare de la 1 ianuarie 2020.
La 15 octombrie 2019 erau... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 18:31
Patronii sustin cresterea salariilor, respectiv a salariului minim pe economie, dar cu gasirea de solutii compensatorii, iar diferenta de 180 de lei sa nu fie impozitata, a declarat, luni, in cadrul unei conferintei presa, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR).
"In general patronii, pentru a nu se intelege gresit, sustin cresterea salariilor, dar cu gasirea de solutii compensatorii. Nu este normal ca jumatate din bani sa mearga la stat. De aceea o prima propunere pe care angajatorii o fac e aceea ca, daca exista aceasta marire a salariului minim pe economie, diferenta dintre salariul actual, adica de la 2.080 la 2.260 de lei, aceasta diferenta de 180 de lei sa nu fie impozitata, iar banii sa ajunga efectiv la oameni, la salariati", a spus Florin Jianu.
El a mentionat ca organizatia a reusit sa realizeze un sondaj la care au raspuns 730 de intreprinzatori, iar studiul arata ca daca se continua cu aceasta marire fara a se gasi solutii compensatorii 7 din 10 intreprinzatori sunt impotriva majorarii.
La intrebarea: 'Ce dificultati veti intampina ca urmare a cresterii salariului minim pe economie cu 182 lei, respectiv cu 270 lei?', au fost evidentiate in mod preponderent: scumpirea produselor si serviciilor, concedierea unor salariati, scaderea profitului, scaderea competitivitatii si pierderea unor contracte/piete.
Conform sondajului, jumatate din respondenti au mentionat ca pot asigura o crestere cu 50 de lei, doar... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 16:13
Romania se va concentra pana in 2020 pe dezvoltarea a zece sectoare economice, printre care turismul, industria auto, tehnologia informatiei, energia, agricultura, textilele si industria farmaceutica, ca parte a unei strategii de competivitate al carei scop este intrarea in randul tarilor avansate.
Strategia nationala de competivitate propune zece sectoare prioritare: turismul si ecoturismul, textilele si pielaria, lemnul si mobila, industriile creative, auto si componente auto, tehnologia informatiilor si comunicatiilor, procesarea alimentelor si a bauturilor, sanatatea si produsele farmaceutice, energia si managementul de mediu si bioeconomia (agricultura, silvicultura, pescuitul si acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologiile, potrivit Mediafax.
Prin aceasta strategie Guvernul si-a propus ca Romania sa ajunga, la orizontul anului 2020, intre primele zece economii la nivel european, iar prin dezvoltarea sectoarelor de activitate mentionate, Romania sa aiba o "contributie semnificativa la nivel mondial".
Modul prin care Executivul isi propune sa includa Romania in grupul tarilor avansate este reprezentat de restructurarea sectoarelor economice in "directia unor pozitii competitive superioare", formarea masei critice de IMM-uri competitive prin crearea unui mediu atractiv, transparent si inovativ, si integrarea companiilor mari intr-un proiect coerent de dezvoltare a economiei.
"Urmatorii sapte ani vor fi critici pentru dezvoltarea economica a Romaniei, iar... mai mult
Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 16:00
Premierul britanic David Cameron si Jean-Claude Junker, nominalizat la presedintia Comisiei Europene, doresc sa colaboreze pentru a ameliora competitivitatea Uniunii Europene.
"Premierul a salutat angajamentul lui Juncker de a gasi un acord bun pentru Marea Britanie, iar Juncker a raspuns ca se angajeaza sa gaseasca o solutie pentru ingrijorarile politice ale Marii Britanii", a anuntat purtatorul de cuvant al lui Cameron, potrivit Mediafax.
Cameron l-a sunat pe Juncker, pentru a-l felicita cu nominalizarea la presedintia CE, in contextul in care premierul britanic s-a opus acestei desemnari.
Astfel, Cameron a avertizat recent statele UE ca nominalizarea lui Jean-Claude Junker la presedintia CE ar putea avea efecte negative pentru fiecare tara, Romaniei, Bulgariei si Poloniei, transmitandu-le ca risca sa ramana fara protectie in fata Rusiei. mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 09:33
Platile pentru intreprinzatorii care au realizat proiecte prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice vor fi reluate la finalul lunii ianuarie 2013, a declarat ministrul pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini, vineri, la o conferinta de presa.
"Prima grija este deblocarea POS CCE pentru IMM si mediul de afaceri. Noi am preluat proiectul blocat, sunt peste 500 milioane lei cu intarzieri de peste un an la unii intreprinzatori ce trebuie platite.
In urma unei discutii cu Ministerele Bugetului, Finantelor, Fondurilor Europene, am gasit o solutie ca la sfarsitul lui ianuarie sa incepem platile", a afirmat Maria Grapini.
Comisia Europeana (CE) a transmis in 25 octombrie 2012 autoritatilor romane o scrisoare de 'presuspendare' pentru trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE printre care si "Cresterea competitivitatii economice". mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 17:02
Pentru ca muncim mult, prost si fara rost, si pentru ca exporturile sunt jalnice, a cincea misiune a FMI ne-a atras atentia asupra faptului ca ar cam trebui sa devenim mai competitivi, asta pentru a avea capacitatea sa trecem peste momentele dificile in care se afla zona euro.
Board-ul Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu Romania si, concomitent, disponibilizarea a inca 475 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro.
"Votul a aratat ca Guvernul este angajat in respectarea acordului cu FMI. In timpul dezbaterilor, membrii board-ului au transmis autoritatilor romane sa accelereze reformele structurale pentru a creste competitivitatea economiei. Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscala si politica monetara, care trebuie sa ramana in continuare prudenta in conditiile turbulentelor din zona euro", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Romania nu are nicio strategie de competitivitate
Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca, de fapt, cresterea competitivitatii consta in "cum anume poti sa-ti vinzi marfa cat mai bine pentru a nu ramane cu ea pe stoc".
Din pacate, Romania nu are in momentul de fata o strategie de dezvoltare, la modul general, si de crestere a competitivitatii, in special. "La noi, fiecare face ce-l taie capul, pe ce directii doreste, unii aleg UE, pentru ca acolo se exporta... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 18:02
Cancelarul german, Angela Merkel, apreciaza ca moneda euro nu este in criza, insa uniunea monetara se confrunta cu o criza a datoriilor in unele state si cu probleme de competitivitate in altele, potrivit AFP, anunta Mediafax."Nu avem o criza a euro. Insa ceea ce avem este o criza a datoriilor in anumite state, iar in altele o problema de competitivitate. Trebuie sa facem in asa fel ca euro sa fie mai competitiv", a declarat Merkel pentru un post spaniol de televiziune.
Cancelarul a respins ideea emiterii de obligatiuni in comun de catre statele din zona euro pentru a rezolva problemele de finantare ale unora din membrii uniunii monetare.
"Nu cred ca euro-obligatiunile vor fi raspunsul corect deoarece acestea ar presupune ca toate statele sa plateasca aceleasi dobanzi pentru datorii, situatie care nu face clar cine depune cel mai mare sau cel mai mic efort", a mentionat Merkel.
Oficialul a precizat ca Germania va continua sa fie solidara cu statele partenere din zona euro si a insistat asupra nevoii aplicarii de reforme pentru imbunatatirea competitivitatii economice si a situatiei finantelor publice. mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 17:29
Cancelarul german Angela Merkel intentioneaza sa propuna membrilor zonei euro un "Pact de Competitivitate", care va include angajamente concrete din partea statelor de a-si imbunatati competitivitatea, potrivit publicatiei Der Spiegel citata de Mediafax.Cancelaria germana pregateste un document in vederea propunerii unui pact de competitivitate in zona euro.
Acordul va cuprinde obligatii concrete pentru consolidarea competitivitatii, "mai ambitioase si mai stricte decat cele decise la nivelul celor 27 de state din Uniunea Europeana", mentioneaza Der Spiegel.
Pentru evaluarea eforturilor in privinta indeplinirii obligatiilor asumate de tarile uniunii monetare, Berlinul are in vedere introducerea mai multor criterii, precum unele referitoare a costurile fortei de munca pentru reducerea decalajelor dintre state in aceasta privinta, la finantarea pensiior sau la investitii.
Documentul prevede adoptarea primelor masuri in cadrul unui program de urgenta decis de Bruxelles, pe care statele zonei euro trebuie sa-l puna in aplicare in 12 luni.
El mentioneaza, de exemplu, varsta de pensionare, care trebuie adaptata la evolutia demografica, sau introducerea unui plafon limitativ pentru deficitele bugetare dupa modelul celui existent in Germania.
Membrii zonei euro dezbat suplimentarea Fondului European de Stabilitate Financiara, creat pentru ajutarea tarilor confruntate cu probleme financiare si la care, pana in prezent, nu a recurs decat Irlanda.
Guvernul german evoca trei... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:22