Ionut Simion (PwC Romania): Prin cresterea salariilor, Romania isi pierde din competitivitate

Marti, 26 Martie 2019, ora 14:21
4004 citiri
Ionut Simion (PwC Romania): Prin cresterea salariilor, Romania isi pierde din competitivitate
Foto: CC0 Creative Commons

Salariile in Romania au crescut cu 25% in ultimii trei ani, cresterea fiind determinata de inchiderea decalajului dintre salariile medii din Romania si salariile medii din Uniunea Europeana pentru a retine forta de munca sa plece in strainatate, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

"In ultimii trei ani, salariile in Romania au crescut cu 25%, vorbesc de salariile medii, au crescut cu 25%....Daca te uiti la 25%, oau, e foarte mult! Dar daca te uiti la baza de la care s-a plecat, de abia incepe sa se inchida acest ecart al salariilor. Acum aceasta crestere apare cu cateva oportunitati si amenintari.

Cresterea a fost determinata pe de o parte de inchiderea acestui decalaj dintre salariile medii din Romania si salariile medii din Uniunea Europeana, am zis medii din Uniunea Europeana, tocmai pentru a retine forta de munca sa plece in strainatate.

Pe de alta parte, noi vorbim de o amenintare pentru ca prin crestere acestor salarii are loc o scadere a competitivitatii principale a Romaniei care era legata de forta de munca foarte bine calificata si la costuri foarte mici", a spus Ionut Simion, la conferinta de prezentare a Raportului PwC Global CEO Survey pentru Romania.

El a explicat ca acest avantaj competitiv incepe sa dispara, dar ramane una dintre principalele atractii pentru care investitorii vin in Romania.

"Nu cred ca majorarea de 25% este o problema. E o problema ca nu o insotim neaparat si de cresterea productivitatii, a valorii adaugate pe care noi o generam astfel incat sa putem sa ne permitem sa platim aceste salarii", a afirmat Ionut Simion.

El a declarat ca pentru anul trecut cresterea medie de salarii in Romania a fost de 12,5%. In sectoarele industriale cresterea a fost cuprinsa intre 9 si 10%. In sectorul public cresterea de salarii a fost destul de mare astfel incat la ora actuala salariul mediu din sectorul public se claseaza pe locul trei dupa industria serviciilor bancare si dupa industria de IT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#crestere salarii Romania , #Salarii