Bancherii lauda in mass-media potentialul investitiilor in agricultura si lanseaza produse dedicate, subliniind sprijinul pe care il acorda fermierilor. Practic insa, doar sapte dintre cele 40 de banci din Romania au intrat in convenabilele programe de stat, precum cel al creditelor "punte".
Beneficiarii acestor credite pot fi persoanele juridice, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, cat si persoanele fizice ce detin adeverinte de inregistrare fermier emise de APIA si care respecta conditiile de eligibilitate specifice produsului.
Pentru acest credit garantia principala o reprezinta sumele care urmeaza a fi incasate de fermieri de la APIA si care vor constitui principala sursa de rambursare a creditului. Atat creditulul acordat, cat si contravaloarea dobanzilor si comisioanelor urmeaza a fi restituite bancii la momentul incasarii sumelor de la APIA.
In urma cu o saptamana, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ca in 2014 si-ar plasa eventuale resurse financiare in agricultura.
"As face investitii (...) in agricultura, in sectoare productive care au perspectiva", a declarat Isarescu.
In schimb, specialistii in agricultura nu au fost de acord cu Isarescu. "Nu are dreptate pentru 2014, dar are dreptate pentru 2015", a spus Bogdan Baianu, consultant pentru fonduri europene in agricultura. "In Romania, investitiile in agricultura merita facute doar prin fonduri europene iar acestea in cel mai bun caz... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 13:59
Bancile nu se inghesuie sa acorde credite fermierilor romani, in ciuda eforturilor autoritatilor de a impulsiona creditarea. Doar sapte din cele 40 de banci din Romania au incheiat conventii cu APIA pentru a acorda credite "punte" fermierilor romani. Motivul lipsei de interes a bancilor dedus de analisti: "adeverinta APIA nu reprezinta o asigurare pentru banci. Daca banii nu vin, dintr-un motiv sau altul, tot banca suporta pierderea, nu APIA".
Cele sapte banci care vor acorda in 2014 credite fermierilor romani sunt: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania si Banca Comerciala Carpatica.
Numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut fata de 2012, cand APIA a incheiat subventii cu 12 banci comerciale.
Reducerea numarului de banci pe acest segment de piata este explicata si de introducerea de autoritati a unui plafon maxim pentru dobanzile si comisioanele practicate pe astfel de produse.
Practic, credite acordate pe baza adeverintei APIA nu trebuie sa aiba o dobanda mai mare de ROBOR 6M+4% pentru FEGA si ROBOR 6M+4,5% pentru FEADR, iar comisionul sa fie sub 1%.
Cat plateste un fermier cu 100 de hectare pentru un credit punte
Si in prezent ofertele bancilor pentru creditele punte in agricultura au o dobanda sub plafonul negociat de Ministerul Agriculturii. Totusi, initiativa autoritatilor reprezinta "o umbrela" de protectie pentru fermieri, in contextul... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:00
Mai mult de jumatate din terenurile agricole ale Romaniei sunt lucrate de micii fermieri care nu s-au inregistrat ca persoana jurdica. In incercarea de a comasa terenurile, autoritatile "uita" de fermierii care nu si-au inregistrat exploatatia sub o forma juridica.
Astfel, in prezent doar doua banci acorda credite pentru fermierii persoane fizice, restul concentrandu-se pe credite pentru agricultorii cu personalitate juridica.
Peste 56% din suprafata agricola utilizata din Romania apartine explotatiilor fara persoana juridica, se arata in Studiul "Cadrul National Strategic", realizat de comisia prezidentiala pentru Agricultura. Ba mai mult decat atat, din acestea 12%, sunt ferme care au peste 100 de hectare de teren agricol.
"In ultimii ani au crescut si suprafetele din exploatatiile fara personalitate juridica care exploateaza peste 100 ha. Conforma RGA 2010 (Recensamantul General Agricol din 2010), exploatatiile fara personalitate juridica peste 100 ha gestioneaza 12% din suprafata detinuta de acest tip de ferme (adica cca 900 mii ha), fata de numai 6% in 2002 (respectiv 475 mii ha)", se arata in documentul oficial.
Cele mai "caute" forme de creditare in cazul fermierilor sunt creditele "punte" pentru subventiile APIA. Practic, bancile le acorda agricultorilor, in baza subventiei pe urmeaza sa o primeasca, credite de la 90% din valoarea sumei pe care o au de incasat. Totusi, cele mai multe banci se inghesuie, si pentru aceste forme de creditare, la... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 08:03
Agricultorii ar putea cumpara terenuri agricole punand gaj chiar terenurile respective, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru fermierii romani dupa liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care discuta cu bancile aceasta facilitate.
"Vrem sa intarim capacitatea sectorului agricol din Romania printr-o alta facilitate pe care o discutam cu bancile si cred ca va fi in lunile urmatoare reglementata si aceasta situatie. Vrem sa dam posibilitatea atunci cand se face un credit sa se gajeze cu terenul agricol", a spus Constantin.
El considera facilitatea extrem de importanta, pentru ca de la 1 ianuarie 2014 se liberalizeaza piata funciara.
Citeste mai multe despre Constantin vrea ca bancile sa permita agricultorilor sa cumpere terenuri punand gaj chiar terenurile pe Adevarul.ro mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 15:19
Statul va infiinta un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene, care va gestiona un buget de 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro) in acest an, agricultorii urmand astfel sa cofinanteze mai usor proiectele, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.
"In vederea stimularii dezvoltarii investitiilor cu finantare europeana, se constituie la dispozitia Ministerului Agriculturii Fondul de creditare a beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Fondul se constituie din alocatii aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinatie, la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)", se arata in proiectul de act normativ.
Astfel, avand in vedere problemele cu care se confrunta beneficiarii programului in privinta asigurarii cofinantarii investitiilor, Guvernul considera necesara dezvoltarea unui instrument financiar care sa ajute agricultorii. Fondul de creditare este complementar sistemului de garantare a imprumuturilor pentru fermieri.
Fondul va fi alimentat in acest an cu 300 de milioane de lei de la buget. Banii vor fi accesati de catre banci, pe baza unor conventii incheiate cu Ministerul Agriculturii. Bancile selectate vor acorda credite agricultorilor din fond, iar termenele de rambursare si de plata a dobanzilor se stabilesc prin negociere intre beneficiar si banca.
Potrivit proiectului, accesul institutiilor de credit la resursele fondului se va face in baza unei licitatii si a unor... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 17:12
Banca Transilvania va acorda finantari fermelor de pasari si porcine pe baza conventiilor cu APIA si a fondurilor de garantare, in limita a 80% din valoarea subventiei, pentru acoperirea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatii fermelor.
Banca Transilvania a incheiat doua conventii tripartite cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), respectiv cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru a finantarea agricultorilor intreprinzatori.
Banca a acordat anul trecut credite in valoare de peste 100 milioane lei prin doua linii de creditare, respectiv creditele Agricole BT acordate in functie de scoring si Creditele pe baza subventiilor derulate prin APIA.
Banca Transilvania mizeaza, si in acest an, pe cresterea volumului de credite pe care le acorda fermierilor. Potrivit bancii, unul dintre obiectivele pentru acest an este dezvoltarea relatiei cu clientii locali si a parteneriatelor cu institutii publice si private din domeniul agriculturii, conventiile tripartite semnate cu APIA, FGCR si FNGCIMM fiind un prim pas in acest sens, in 2012. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 16:46
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, vineri, la Timisoara, la un eveniment, ca intentioneaza sa ceara Uniunii Europene (UE) facilitati pentru creditarea agricultorilor, pe care o considera cea mai eficienta solutie de dezvoltare a sectorului, precizeaza Mediafax. "Vom cere la Uniunea Europeana facilitati de creditare a agricultorilor. Creditul este cea mai eficienta solutie", a afirmat el.
Ministrul crede ca in momente de criza banca este una dintre cele mai bune solutii, chiar si pe termen scurt.
El a adaugat ca intentioneaza sa dezvolte relatiile cu CEC Bank.
In acelasi timp, ministrul apreciaza ca evaluarea proiectelor depuse de agricultori nu se face intr-un mod transparent.
"Nu o sa am liniste pana nu o sa transparentizez tot sistemul de evaluare a proiectelor. Nu dorm noaptea din cauza asta", a incheiat Tabara. mai mult
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 11:46
Banca Comerciala Romana (BCR) acorda credite pe termen scurt agricultorilor, dupa ce a semnat, recent, conventii tripartite semnate cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), a anuntat marti banca, transmite NewsIn."BCR acorda credite pe termen scurt agricultorilor care urmeaza sa primeasca de la bugetul de stat subventii in cadrul schemelor de sprijin financiar pe suprafata, pentru sectorul vegetal si zootehnic si respectiv in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic", a afirmat directorul executiv al Directiei Institutii Financiare din BCR, Ramona Ivan, citata in comunicat.De asemenea, BCR a incheiat cu FGCR conventii bilaterale pentru garantarea in proportie de 50% a acestor categorii de credite.BCR acorda beneficiarilor de subventii de la APIA credite pentru finantarea capitalului de lucru pentru activitatea curenta, in valoare de pana la 70% din subventia ramasa de incasat de la APIA, in cazul schemei de sprijin pentru suprafata, si de pana la 90% din subventia ramasa de incasat, in cazul schemei de sprijin financiar pentru sectorul vegetal si zootehnic."Aceste trei tipuri de imprumuturi de la BCR pot fi obtinute de producatori agricoli, persoane fizice sau juridice, care prezinta Adeverinta de inregistrare fermier emisa de APIA prin care se confirma eligibilitatea acestora la obtinerea finantarii", se spune in comunicat.BCR, controlata de banca austriaca Erste,... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2009, ora 13:03
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), Adrian Radulescu, a atacat foarte dur atitudinea bancilor care isi desfasoara activitatea in Romania, pe care le-a acuzat ca au facut un cartel si nu acorda credite rezonabile agricultorilor pentru ca acestia sa poata beneficia de fondurile europene.Invitat la un post de televiziune, Radulescu a explicat ca micii agricultori care au proiecte viabile si toate aprobarile necesare pentru a utiliza fonduri europene si a le pune in aplicare, nu pot face acest lucru deoarece bancile fie refuza sa le acorde credite fie cer dobanzi uriase in aceasta perioada de criza, pentru a scoate profituri nemeritate.
"Nu putem lua credite pentru absorbtia fondurilor europene", s-a plans Radulescu precizand ca in Romania dobanda ceruta micilor agricultori pentru astfel de credite este de circa 12-13%, in timp ce in tarile europene ea nu trece de 2-3%.
"Bancile au facut un cartel si tin pe loc Romania", a acuzat Radulescu referindu-se inclusiv la filialele bancilor externe care activeaza in tara noastra.
In aceste conditii, in care "creditarea este minata", el a anuntat ca s-a cerut Guvernului si presedintelui Romaniei sprijinul pentru a se modifica legislatia in avantajul agricultorilor.
"Am cerut presedintelui si Guvernului sa creeze cadrul legal pentru a ne putea imprumuta din afara", a explicat acesta acuzand inca o data bancile ca nu urmaresc decat sa isi maximizeze profiturile in aceasta perioada de criza. mai mult
Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 14:02