Banca Mondiala - Creditele pentru Agricultori disponibile din toamna 2002

Joi, 04 Iulie 2002, ora 00:00
1488 citiri

Creditele pentru producatorii agricoli provenite din proiectul de finantare rurala al Bancii Mondiale in valoare de 150 milioane dolari vor fi disponibile incepand cu luna noiembrie 2002, dupa ce vor fi selectate institutiile private Creditele pentru producatorii agricoli provenite din proiectul de finantare rurala al Bancii Mondiale in valoare de 150 milioane dolari vor fi disponibile incepand cu luna noiembrie 2002, dupa ce vor fi selectate institutiile private - banci, companii de leasing si organizatii neguvernamentale, au anuntat oficialii Bancii Mondiale. Proiectul va implica numai institutii private, pentru a evita birocratia excesiva.

Ministerul de Finante, Banca Mondiala si Raiffeisenbank Romania, banca ce a castigat licitatia pentru administrarea proiectului, vor alege, prin licitatie,
4 banci private care vor acorda credite si
8 organizatii neguvernamentale care vor intermedia microimprumuturi.

Intermediarii de credite - bancile, companiile de leasing - vor putea decide rata dobanzii, moneda in care vor fi acordate, maturitatea - perioada pe care sunt acordate, schema de rambursare, in functie de garantiile sau de potentialul risc al investitiei pe care vrea sa o faca agricultorul, fermierul.

Creditele vor putea fi de cateva sute de dolari pana la 1 milion de dolari, pe un termen de cel mult 12 ani, atat pentru activitati productive, cat si neproductive.

"Dobanda de oferire a creditului este supusa competitiei", a declarat presei reprezentantul Bancii Mondiale, Rodrigo Chaves, coordonatorul proiectului.

Cele 4 banci care vor fi selectionate vor putea stabili rate diferite ale dobanzilor pentru acordarea creditelor, ramanand la latitudinea agricultorului de la ce banca va decide sa ia creditul.

Proiectul are o valoare de 150 milioane dolari, din care 70 milioane dolari provin din fonduri guvernamentale, si este destinat intreprinzatorilor din zonele rurale care doresc sa dezvolte afaceri.

Dobanda la care statul roman a contractat creditul este LIBOR (London Interbank Offered Rate - dobanda interbancara pe termen scurt pe piata din Londra) plus 0,75%. La aceasta se adauga marja bancii trezoriere Raiffeisen, de 0,6%, astfel ca nivelul de la care intermediarii financiari vor incepe calcularea dobanzii cerute beneficiarilor este LIBOR plus 1,35%.

Prima etapa a proiectului, prevazuta pentru perioada 2002-2006, are o valoare de 80 milioane dolari, banca trezoriera fiind Raiffeisen Romania. Aceasta faza are 3 componente, si anume:

# acordarea de credite rurale si facilitati de leasing,
# servicii bancare pentru populatie si micro-credite si
# management de proiect si asistenta tehnica pentru dezvoltarea pietelor financiare rurale.

Proiectul Bancii Mondiale va putea veni in sprijinul producatorilor agricoli care intentioneaza sa acceseze fonduri nerambursabile prin programul SAPARD al Uniunii Europene, care va incepe sa fie pus in aplicare in toamna acestui an.

Cu credite luate din proiectul Bancii Mondiale, fermierii isi vor putea asigura finantarea individuala pentru un proiect SAPARD, care trebuie sa fie de 50% din valoarea totala a proiectului.

Cu un alt program al Bancii Mondiale - de dezvoltare rurala - intreprinzatori tot din mediul rural vor putea lua credite in proportie de 75% din valoarea unei investitii, la care vor veni cu o contributie de 25%, pentru a oferi servicii de consultanta producatorilor agricoli.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...