Investitorii britanici isi incearca norocul in Romania din cauza problemelor din propria tara

Luni, 18 Martie 2013, ora 13:18
1665 citiri
Investitorii britanici isi incearca norocul in Romania din cauza problemelor din propria tara

Agricultura ii pune pe investitorii si finantatorii britanici intr-o dilema: pe de-o parte, acestia sunt atrasi de perspectivele de dezvoltare, in contextul in care lumea se pregateste sa hraneasca 2 miliarde suplimentare de persoane pana in 2050, iar pe de alta parte, exista riscuri, cum ar fi vremea sau disputele funciare.

Unele companii si-au unit fortele pentru a crea proiecte agricole in tari din Europa de Est, printre care si Romania, relateaza Financial Times.

Intre timp, fermierii se confrunta cu un deficit de creditare, intr-un moment cand nevoia acestora de credite - dupa un an in care vremea a afectat recoltele - este accentuata. Potrivit cifrelor furnizate de Sindicatul National al Fermierilor, agricultorii britanici au imprumutat anul trecut 13 miliarde de lire sterline, in crestere cu 11% de la an la an, intr-un moment in care acordarea de imprumuturi, indiferent de domeniu, s-a redus.

Cu toate acestea, bancile au dat inapoi, in special in privinta imprumuturilor prin leasing garantate cu bunuri, extrem de populare in randul agricultorilor care cumpara masini, utilaje si echipamente. Spre exemplu, in luna noiembrie a anului trecut, banca olandeza ING a inchis ING Lease UK, care a imprumutat peste 1 miliard de lire sterline pe parcursul unui an, prin contracte de leasing - dand astfel o lovitura fermierilor, responsabili pentru intre 25 si 40% din imprumuturi.

"Majoritatea fermierilor au descoperiri de cont si facilitati pentru credite ipotecare la principalele patru banci, iar imprumuturile la acestea au devenit din ce in ce mai greu de obtinut in ultimii patru ani", sustine Matthew Smart, de la Agri Bank, o banca infiintata luna trecuta, care spera sa intre in nisa lasata descoperita de reticenta bancilor fata de creditele pentru agricultori.

La celalalt capat al spectrului, cea mai mare firma britanica de management agro-zootehnic, Velacourt Group si Mintridge International, o companie specializata in achizitii de teren agricol, si-au unit fortele pentru a crea proiecte agricole pentru investitori, care promite o rata interna de rentabilitate de peste 20% intr-o perioada de opt ani.

Fermele se afla in Romania unde, sustin cei doi investitori, desi preturile la terenuri sunt printre cele mai mici din Europa, ele sunt asteptate sa recupereze diferenta, in conditiile in care terenurile s-au apreciat deja cu 20% de la an la an, incepand cu 2007, anul cand Romania a aderat la Uniunea Europeana.

#investitori britanici Romania, #agricultura investitii , #Agricultura