Revista presei economice - 7 Februarie 2006

Marti, 07 Februarie 2006, ora 03:02
1105 citiri

Printre titluri:In 2006, vor fi listate titlurile de stat, Fondul Proprietatea, Transelectrica si Transgaz. Anul acesta, indicele BET ar putea avansa cu 30%. Mall-uri de jumatate de miliard de euro. Proiect de afaceri pentru prima rafinarie de "biodiesel". Unde fugim de impozit. Angajatii, stresati de sefi.Investitii

In 2006, vor fi listate titlurile de stat, Fondul Proprietatea, Transelectrica si Transgaz

Jucatorii la bursa ar putea avea, din acest an, posibilitatea de a investi in noi actiuni si instrumente la BVB. Noul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, pentru un mandat de cinci ani, Septimiu Stoica, se asteapta ca in acest an sa fie introduse la tranzactionare titlurile de stat si A"cel putinA" Transelectrica si Transgaz.

Cititi acest articol in Gandul

Petrom, BRD, Antibiotice, Biofarm A- societatile cu miza la bursa

Cu toate ca actiunile la bursa au crescut, in ultima perioada, peste asteptarile brokerilor, acestia spun ca inca exista companii atractive pentru cumparare. A"Chiar daca bursa se afla pe un trend crescator de mai bine de sase luni, privite strict prin prisma PER-ului (raportul intre pretul actiunii si profitul pe actiune), se regasesc inca cotatii suficient de atractive din punct de vedere al pretulului la care acestea sunt listateA", sustine Pompei Lupsan, broker la Intercapital Invest.

Cititi acest articol in Gandul

Tendinta - Euro, in cadere

Cursul de referinta s-a apropiat puternic de pragul de 3,6 lei/euro, in scadere cu 0,7 bani fata de valoarea inregistrata vineri. Piata a reactionat la informatiile privind eventuale masuri ale BNR pentru majorarea dobanzilor.

Cititi acest articol in Jurnalul National

CFR SA se pregateste pentru privatizare

Compania CFR SA - care are datorii cumulate de circa 20.000 miliarde ROL - trece printr-un program de redresare, pentru a deveni competitiva in vederea privatizarii. "Pentru rezolvarea situatiei CFR SA, este necesara aplicarea unui plan de reorganizare si o decizie de a reforma sistemul. Privatizarea companiei este o solutie pentru acoperirea datoriilor si trecerea pe profit, dar cred ca sunt necesare mai multe solutii cumulate intr-un plan coerent", a declarat ieri, Shinji Naruo, expert in management al Agentiei Japoneze de Cooperare Internationala (JICA).

Cititi acest articol in Curierul National

Tranzactii modeste la Bursa

Sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a caracterizat printr-o valoare extrem de modesta a tranzactiilor, acestea abia totalizand putin peste 38 milioane de lei. In topul tranzactiilor bursiere efectuate ieri s-au situat cele cu actiuni ale Rafinariei Petromidia (simbol RRC), care au totalizat 7,37 milioane de lei.

Cititi acest articol in Romania Libera

Anul acesta, indicele BET ar putea avansa cu 30%

Potrivit unui sondaj realizat de Intercapital Invest, cei mai multi investitori mizeaza pe o crestere a bursei in 2006, insa asteptarile acestora sunt ceva mai moderate decat in urma cu un an. Cei mai multi dintre jucatorii din piata se asteapta ca indicele BET, cel care reflecta tendinta preturilor celor mai lichide actiuni, sa inregistreze o crestere situata intre 20% si 40%.

Cititi acest articol in Romania Libera

Aurul se scumpeste din record in record

Un nou record istoric a fost inregistrat, ieri, pentru cotatiile aurului, acestea urcand de la 51 RON/gram, in 3 ianuarie, pana aproape de 55 RON/gram, in cursul BNR de ieri. Media anului trecut nu trece de 45 RON/gram.

Cititi acest articol in Adevarul

Pleaca turcii

Investitorii turci care au ales in trecut sa investeasca in Romania si Bulgaria prefera acum sa faca acest lucru in propria tara, a declarat intr-un interviu acordat agentiei Anadolu directorul Bancii Mondiale pentru Turcia, Andrew Vorkink. Acesta a remarcat ca investitiile au crescut in Turcia, intrucat turcii sunt tot mai mult atrasi de conditiile economice din tara lor.

Cititi acest articol in Evenimentul Zilei

Tariceanu: "Actiunile Petrom destinate salariatilor, vandute fara artificii"

Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine ca pachetul de 8% din actiunile Petrom sa fie vandut catre salariati conform legii de privatizare a companiei, precizand ca Guvernul nu a fost niciodata tentat sa recurga la o alta varianta.Tariceanu a amintit ca in ultima sedinta de Guvern a cerut stenograma reuniunii Executivului in care s-a discutat despre proiectul de ordonanta privind vanzarea actiunilor Petrom, iar aceasta "demonstreaza clar" ca atat el, cat si alti colegi au refuzat sa accepte vanzarea pachetului de 8% altfel decat este prevazut in legea de privatizare a Petrom, "adica salariatilor".

Cititi acest articol in Ziua

Statul nu scapa din mana Romgaz

Guvernul a decis, in ultima sedinta, sa nu privatizeze Romgaz cu investitor strategic, ci sa astepte concluziile consultantului inainte de a se decide. "In documentele de pana acum era prevazut ca Romgaz sa fie privatizat cu un investitor strategic, care sa preia 51% din actiuni. In urma analizei facute de Guvern, s-a ajuns la concluzia ca in situatia actuala de pe piata energiei ar fi fost dezavantajos pentru stat sa se procedeze in acest fel", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Cititi acest articol in Ziua

Afaceri

SIVECO Romania si-a stabilit planurile de dezvoltare pentru perioada 2006-2010

La sfarsitul lunii trecute, compania SIVECO Romania a prezentat in cadrul unei intalniri organizate la Casa NATO Bucuresti rezultatele inregistrate pe parcursul anului care tocmai s-a incheiat, precum si obiectivele pe care le are in vedere in perioada imediat urmatoare.

Cititi acest articol in Gardianul

Euro din vinzarea mulsului vacii

Vinzarea sau inchirierea cotelor de lapte va deveni dupa aderare o afacere profitabila. Fermele infiintate dupa 2007 nu vor mai putea primi cota si vor trebui sa o cumpere. 85% dintre fermierii care vor avea cota au una-doua vaci. Cei din afara UE sint cei mai interesati sa cumpere cotele vacarilor romani. Cotele de lapte alocate anul acesta fermierilor vor face obiectul unor afaceri foarte profitabile dupa aderare.

Cititi acest articol in Cotidianul

Suna 13,5 milioane de celulare

Popularitatea telefoniei mobile in Romania atinge cote care puteau fi cu greu imaginate in urma cu citiva ani. In prezent, numarul utilizatorilor de celulare depaseste cifra de 13,5 milioane. Telefonul pe cartela ramine in continuare mai popular decit abonamentul.

Cititi acest articol in Cotidianul

Mall-uri de jumatate de miliard de euro

La inceputul anului viitor va incepe constructia unui ansamblu de spatii comerciale care se va intinde pe 14 hectare si va numara peste 200 de magazine. Investitia, derulata de o companie britanica, se cifreaza la peste 400 de milioane de euro.

Cititi acest articol in Cotidianul

Restructurare - Benzinarii private sub sigla Petrom

Campania restructurarii benzinariilor Petrom dupa sistemul full agency este meticuloasa, relativ indelungata si isi prefigureaza victimele pe care orice modernizare le face de obicei. Primele statii care vor adopta sistemul sunt cele de tip Petrom V, care au deja restaurante, magazine si locuri de joaca pentru copii.

Cititi acest articol in Jurnalul National

Fraude doar cu buletinul

Piata de retail din Romania a fost, intre 2002 si 2004, una dintre cele mai dinamice din punctul de vedere al evolutiei cifrelor de afaceri. Marii jucatori de pe piata de profil au avut in acea perioada cresteri ale vanzarilor de pana la 300%. Unul dintre motivele ce au determinat evolutia "fulminanta" a magazinelor de tip retail a fost, fara doar si poate, asa-numitul credit doar cu buletinul. In 2004 BNR a luat o serie de masuri destinate reducerii nivelului de creditare.

Cititi acest articol in Curierul National

Boom pe piata spatiilor comerciale din Romania

Pe piata de retail, Romania devine o destinatie din ce in ce mai interesanta. Dupa aparitia unor noi jucatori anul trecut sau extinderea companiilor deja existente, seria de inaugurari in sectorul comercial continua. Ceea ce arata ca potentialul pietei este departe de a fi satisfacut.

Cititi acest articol in Curierul National

Distrigaz Sud investeste in infrastructura

Societatea Distrigaz Sud intentioneaza sa inlocuiasca, in urmatorii ani, conductele de otel cu conducte din polietilena, au declarat surse oficiale din cadrul companiei intr-un comunicat remis Rompres. Oficialii Distrigaz Sud au precizat ca: "Politica Distrigaz Sud este de a realiza instalarea unor conducte noi sau inlocuirea celor vechi cu conducte din polietilena.

Cititi acest articol in Curierul National

Energie electrica, sub pretul pietei

Prefectul de Gorj, Stefan Popescu Bejat, a cerut Corpului de Control al primului-ministru sa verifice modalitatea de vanzare a energiei electrice produse de complexurile energetice Rovinari si Turceni, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Cititi acest articol in Curierul National

Un nou tip de locomotiva Diesel in teste

Compania americana Electro Motive Diesel a prezentat luni in Gara de Nord din Bucuresti un nou tip de locomotiva Diesel electrica destinata tractarii trenurilor de marfa, care urmeaza sa fie testata in urmatoarele zile de operatorul roman de marfa in vederea evaluarii.

Cititi acest articol in Romania Libera

Proiect de afaceri pentru prima rafinarie de "biodiesel"

In localitatea sibiana Atel au fost demarate de mai multa vreme lucrarile de amenajare a terenului pe care urmeaza sa fie construita o rafinarie pentru uleiuri din rapita, materie prima din care se obtine combustibilul natural "biodesel", folosit pe scara tot mai larga in Occident. Proiect de afaceri comun romano-german, rafinaria "Biodiesel Transilvania" urmeaza sa ocupe circa opt hectare de teren in apropierea localitatii Atel si sa preia pentru prelucrare cantitati masive de seminte de rapita, din care se vor obtine local cel putin trei categori de produse naturale: combustibilul "biodiesel", glicerina si acid gras.

Cititi acest articol in Romania Libera

Restructurarea mineritului afecteaza afacerile CFR Marfa

Comparativ cu anul 2004, cand volumul marfurilor transportate pe calea ferata a fost de 62,8 mil. tone, in anul 2005 activitatea CFR Marfa a cunoscut o scadere de aproximativ 10%. Conform declaratiilor administratorilor societatii, cauzele principale ar fi continua restructurare din industria miniera si de extractie a carbunelui, principala piata a CFR Marfa, dar si inundatiile din luna mai 2005, care au afectat Banatul, si din luna iulie 2005, care au cuprins 60% din teritoriul tarii, ducand la restrictii de circulatie pe anumite rute, la care se adauga necesitatea de a respecta contractele in conditiile unor costuri mai mari decat cele planificate initial.

Cititi acest articol in Romania Libera

Infiintarea unui restaurant bate suta de mii de euro

Vrei sa stii cat te costa sa deschizi un restaurant? Specialistii spun ca cel putin 100.000 de euro pentru un restaurant cochet, intr-o zona "de fite" si circa 50.000 de euro intr-un cartier obisnuit.

Cititi acest articol in Adevarul

Bonitatea clientilor bancari va fi stabilita de agentiile de rating

Bonitatea companiilor in cazul contractarii unui credit poate fi stabilita pe baza unor criterii de evaluare puse la punct de catre Coface Romania. Clientul primeste astfel puncte care incep de la "1@", echivalentul unui imprumut in valoare de 20.000 euro in deplina siguranta pentru banca. In continuare, "3@" inseamna o limita de credit de 100.000 euro, "4@" - un milion euro, iar maximul este de "5@", care garanteaza pentru siguranta imprumuturilor de pana la 2,5 milioane euro.

Cititi acest articol in Adevarul

Fabrica de biscuiti: trei camioane pe zi

In capatul de sud-est al Bucurestiului, pe o strada din Popesti Leordeni se intinde pe 20.000 de metri patrati o fabrica. Pare oarecum stinghera intre zeci de hectare inghetate, la fel de alba ca semiluna de pe steagul rosu ce flutura la intrarea in curte. Pentru cei care nu au aflat deja ca acolo isi are sediul inca din primavara noua unitate de productie a grupului turcesc Ulker, panoul luminos, rosu aprins, este edificator. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre holul fabricii care nu anunta mai nimic din ce urmeaza sa se intample: forjarea biscuitilor. Poate doar mirosul de ciocolata calda, ce se inteteste pe masura ce urci treapta cu treapta, te introduce incet in A"lumea biscuitilorA" aflata la etajele de sus.

Cititi acest articol in Evenimentul Zilei

Unde fugim de impozit

Impozite reduse sau chiar zero, anonimat dus la extrem, lipsa birocratiei si implicit a rapoartelor contabile, protejarea averii si chiar posibilitatea A"spalariiA" acestora sunt doar cateva dintre avantajele de care se bucura cei care inregistreaza companii off-shore in traditionalele paradisuri fiscale sau in state cu prestigiu. In functie de businessul si tara alese, costurile infiintarii unei companii off-shore pleaca de la 2.000 de dolari si ajung sa sara de cateva zeci de mii de dolari. Cheltuielile nu se opresc insa aici: anual, proprietarul unui off-shore trebuie sa plateasca in jur de 500 de dolari daca vrea sa-si mentina compania in viata. Neplata acestor taxe anuale duce la radierea firmei.

Cititi acest articol in Evenimentul Zilei

BitDefender isi intareste prezenta in Europa Centrala si de Est

BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul Softwin, vizeaza intarirea prezentei in tarile Europei Centrale si de Est si a creat in acest scop o echipa comerciala dedicata acestei regiuni. Obiectivul pe termen scurt vizeaza consolidarea pozitiei pe piata regionala prin incheierea de noi parteneriate de distributie. Softwin are in vedere colaborarea inclusiv cu firme romanesti specializate in distributie, deja prezente in regiune.

Cititi acest articol in Cronica Romana

Lupta acerba pentru clientela pe piata telecomunicatiei fara fir

Lupta pentru suprematie pe piata romaneasca de telecomunicatii se da acum intre Vodafone, cea mai mare retea de telefonie mobila din lume, care in luna iunie a anului trecut a preluat Connex, si Orange Romania. Ambele companii, giganti ai pietei de profil, poarta batalii aprige pe toate fronturile. Cu atat mai mult cu cat un procent in plus la cota de piata este o victorie care se masoara in sume cu cateva zerouri in coada. O prima runda a fost castigata de Orange, care a anuntat ca a depasit cu circa 870.000 de utilizatori, numarul clientilor Connex.

Cititi acest articol in Cronica Romana

Finantare

Bancile comerciale cer BNR ca ratele la credite sa ajunga la 55% din venituri

"Bancile fac front comun ca sa forteze mana Bancii Nationale pentru a modifica normele de creditare care restrictioneaza, incepand cu anul 2003, acordarea de imprumuturi persoanelor fizice." Banca Nationala a Romaniei (BNR) a primit, ieri, o scrisoare din partea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) prin care i se solicita sa majoreze plafoanele prevazute in normele bancare.

Cititi acest articol in Gardianul

Dobanzile la creditele de consum vor stagna in prima jumatate a anului

Scaderea dobanzilor la creditele ipotecare si la cele imobiliare, din ultimele saptamani, a lasat impresia ca piata creditelor a devenit brusc favorabila clientilor. Realitatea este ca dobanzile la creditele de consum A- A"preferateleA" romanilor A- nu vor urma acelasi trend descrescator prea curand.

Cititi acest articol in Gandul

Credit bancar pentru plata datoriilor

Fiscul i-a linistit pe cei care preferau sa nu-si plateasca taxele pentru ca aceasta era cea mai ieftina forma de finantare. Creditul fiscal este taxat acum cu 35% pe an, deci e preferabil sa te imprumuti la banca pentru a-ti plati datoriile catre stat.

Cititi acest articol in Cotidianul

Romexterra Leasing si-a dublat cifra de afaceri

Romexterra Leasing a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 16,77 milioane de euro, aproape dublu fata de nivelul obtinut in 2004, cand a raportat o cifra de afaceri de 8,65 milioane de euro, a declarat agentiei Mediafax directorul de marketing al companiei, Bogdan Ionescu. "Am incheiat 731 de contracte pe parcursul anului 2005, in valoare totala de 28 de milioane euro, aproximativ triplu in comparatie cu rezultatele aferente anului precedent", a spus Ionescu.

Cititi acest articol in Curierul National

International

Tensiunile internationale inflameaza petrolul

Pretul petrolului este departe de a se stabiliza. Tensiunile dintre Iran si statele occidentale si revoltele din Nigeria au determinat specialistii sa anticipeze un trend ascendent al pretului contractelor viitoare.

Cititi acest articol in Cotidianul

Gazprom doreste sa aiba un rol in Marea Egee

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, s-a aflat ieri la Atena pentru a prezenta, intre altele, autoritatilor elene o propunere a Gazprom de a participa la construirea noului gazoduct dintre Turcia si Grecia. La intalnirea cu premierul Costas Karamanlis, informa "The Financial Times", Lavrov a oferit premierului elen sprijinul Moscovei la construirea unei conducte de gaze pentru aprovizionarea Vestului, ocolind Ucraina.

Cititi acest articol in Curierul National

Londra va vota in curand Tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei

In cateva saptamani, Marea Britanie va incheia procedura parlamentara de ratificare a Tratatelor de aderare la UE ale Bulgariei si Romaniei, a anuntat, ieri, ministrul britanic pentru Afaceri Europene, Douglas Alexander, aflat in vizita la Sofia, informeaza novinite.com.

Cititi acest articol in Curierul National

Fraude bancare, in China

Autoritatile chineze de control din sectorul bancar au descoperit nereguli in activitatea din 2005 a institutiilor de credit nationale in valoare de 767,1 miliarde de yuani (95,2 miliarde de dolari), suma fiind cu 31% mai mare fata de anul anterior, transmite Mediafax. Potrivit Comisiei chineze de reglementare a sectorului bancar (CBRC), au fost descoperite nereguli la 1.200 de banci.

Cititi acest articol in Curierul National

Organismele modificate genetic, cu 11% mai utilizate

Suprafetele cultivate anul trecut cu organisme modificate genetic (OMG) au inregistrat, la nivel mondial, o crestere cu 11 procente, potrivit unui raport al Serviciului international pentru achizitia aplicatiilor agro-biotehnologice (ISAAA), transmite AFP. Potrivit ISAAA, un grup de lobby american pro-OMG, in prezent un numar de 8,5 milioane agricultori utilizeaza variante modificate genetic care acopera o suprafata cultivata de 90 milioane hectare din 21 de tari din intreaga lume.

Cititi acest articol in Cronica Romana

Auto

GPS tridimensional pe masina

Constructorul european de autovehicule Volkswagen si compania Google ar putea lansa un sistem de navigatie prin satelit cu display tridimensional. Reprezentantii Volkswagen si Google au prezentat ieri in Las Vegas, SUA, o noua viziune asupra sistemelor de navigatie folosite pe automobile.

Cititi acest articol in Cotidianul

Travel

Tot mai multi calatori renunta la transportul pe calea ferata

Transportul de calatori pe calea ferata in anul 2005 a inregistrat o sesizabila scadere. Astfel, anult trecut CFR Calatori a inregistrat aproximativ 92 milioane de calatori, fata de circa 98 de milioane in anul 2004. Potrivit datelor financiare pentru primele 9 luni ale anului 2005, CFR Calatori inregistreaza venituri in valoare de 1.104.202 mii RON, din care 56,9% sunt venituri realizate de societate, diferenta reprezentand subventii de la bugetul de stat. Conform Legii contabilitatii 82/1991, exercitiul financiar al anului 2005 se inchide pe data de 30 aprilie 2006.

Cititi acest articol in Romania Libera

Suplimentari de trenuri de vacanta

Pentru preluarea afluentei de calatori estimata cu prilejul vacantei elevilor, in perioada 3-11 februarie 2006, CFR Calatori a suplimentat compunerile trenurilor de rang superior intercity, rapid, accelerat.

Cititi acest articol in Romania Libera

Stiri

Acordul cu FMI, necesar pentru integrare

Romania a cerut expertilor FMI sa analizeze posibilitatea reluarii acordului stand-by de tip preventiv "deraiat" anul trecut, cu toate ca oficialii Guvernului anuntau recent ca tara noastra nu mai are nevoie de un aranjament cu Fondul.

Cititi acest articol in Gardianul

Delegatia FMI a recomandat Guvernului A"prudenta si zgarcenieA"

Delegatia FMI a recomandat Guvernului A"prudenta si zgarcenieA", dupa cele circa 10 zile de discutii si negocieri dure in privinta politicilor fiscale si monetare pe 2006, ne-au declarat surse guvernamentale. Reprezentantii Fondului spun ca o crestere a veniturilor la buget de numai 0,5 la suta din PIB este insuficienta in vederea aderarii Romaniei la UE.

Cititi acest articol in Gandul

Orasenii platesc taxele taranilor

Din 100 de lei cheltuiti de o familie de salariati, 22 se duc la stat, sub forma de taxe si impozite. La o familie de tarani, suma e de numai trei lei, pentru ca zona rurala nu este impozitata aproape deloc. Cum salariile sint o raritate la tara, oficialii cauta solutii pentru impozitarea veniturilor agricultorilor.

Cititi acest articol in Cotidianul

In decembrie - Salariul mediu a fost 848 RON

Salariul mediu brut in decembrie a fost de 1.121 de lei, potrivit Institutului National de Statistica. Castigul salarial mediu net a fost de 848 lei noi, cu 9,6% mai mare fata de luna precedenta. Cresterea salariilor a fost determinata de plata primelor lunare si a stimulentelor, cele mai importante majorari (de peste 20%) fiind inregistrate in silvicultura, exploatare forestiera, fabricarea produselor din tutun, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, asigurari, informatica si cercetare-dezvoltare.

Cititi acest articol in Jurnalul National

Fiscalitatea ramane instabila

Stabilitatea propusa de guvernanti cu privire la Codul fiscal si Codul de procedura fiscala nu s-a putut realiza, iar acest lucru a adus nemultumiri in randul contribuabililor, considera reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Cititi acest articol in Curierul National

Preturile administrate salta inflatia

Cresterea preturilor de consum al populatiei s-ar putea situa la 0,7% in luna ianuarie si la 8,7% in raport cu luna similara a anului trecut, astfel ca rata anualizata a inflatiei ar trece pe crestere, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Cresterea anualizata a inflatiei s-ar plasa astfel in luna ianuarie la 8,7%, fata de 8,6% in decembrie 2005.

Cititi acest articol in Curierul National

Cota TVA la alimente uneste patronatele

Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara - Romalimenta considera unitatea patronatului alimentar mai necesara ca oricand. Astfel, Adunarea Generala a Federatiei Romalimenta a validat conducerea acesteia formata din presedinte Sorin Minea (ARC) si vicepresedintii Alexandra Gatej (Unilever Romania) si Valeriu Steriu (APRIL). In Consiliul Director sunt reprezentate patronatele berii, carnii, conservelor, laptelui, painii, pestelui, spirtoaselor, vinului, alaturi de mari firme romanesti si internationale.

Cititi acest articol in Curierul National

Primul Institut de Management Organizational din Romania

Centrul International pentru Intreprindere Privata Romania (CIPE Romania) va infiinta primul Institut de Management Organizational (IMO) din tara dedicat instruirii personalului asociatiilor de afaceri, Camerelor de Comert si patronatelor, se arata intr-un comunicat.

Cititi acest articol in Curierul National

Angajatii, stresati de sefi

In ciuda mediului de lucru, programelor prelungite si clientilor stresanti, sefii si colegii au fost declarati principalele surse de stres la serviciu. Conform unui recent sondaj Neogen, unul din doi romani isi invinuieste seful pentru nervii si stresul de la munca.

Cititi acest articol in Curierul National

Va majora BNR dobanda de interventie?

Mentinerea unei tinte de inflatie pentru acest an de 5%, desi nivelul mai realist ar putea fi cel de 6%, ar putea aduce maine decizia BNR de majorare a dobanzii de referinta. "Zvonerii" din piata prognozeaza un nou nivel al dobanzii de 8 - 8,5%, iar pentru iunie o noua crestere la 9%. In asteptarea acestei masuri, bancile comerciale nu au mai dorit sa isi plaseze lichiditatile in depozite lunare sau certificate de depozit la trei luni, pe care BNR le remunereaza in prezent cu 7,5% pe an.

Cititi acest articol in Curierul National

Partea romana nu va negocia cu FMI modificarea deficitului bugetar

Discutiile cu FMI pe marginea acordului stand-by preventiv ar putea fi reluate in luna martie, insa deficitul bugetar de 0,5% din PIB stabilit pentru acest an nu va face obiectul negocierilor, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu. Expertii Fondului Monetar International (FMI) au revenit la Bucuresti la finele lunii ianuarie pentru consultarile macroeconomice anuale in baza articolului IV din statutul Fondului. Discutiile nu au in vedere si acordul stand-by, pentru care negocierile au esuat in toamna anului trecut.

Cititi acest articol in Romania Libera

Contributia Romaniei la bugetul european, stabilita prin simularea incasarilor din TVA

Desi autoritatile se angajasera sa armonizeze legislatia privind TVA cu un an inainte de data aderarii, deoarece pe baza TVA incasata se stabileste contributia Romaniei la bugetul european, amanarea adoptarii Codului Fiscal a dat peste cap bunele intentii. Conform d-lui Ion Busuioc, director in Ministerul Finantelor, la Directia generala legislatie impozite indirecte, contributia Romaniei se va stabili in urma unei simulari privind incasarile statului din TVA.

Cititi acest articol in Adevarul

Statul a virat banii ONG-urilor sponsorizate de contribuabili

In luna ianuarie, statul a virat 4,3 milioane RON (43 miliarde lei), reprezentand 97,5% din suma stransa pentru entitatile nonprofit sponsorizate de contribuabili prin virarea a 1% din impozitul datorat pe 2004. Conform statisticilor ANAF, la mijlocul lunii decembrie, numai 0,5 milioane RON fusesera virate ONG-urilor, din cauza erorilor de raportare, a procesarii greoaie e declaratiilor, dar si erorilor facute de contribuabili la completarea conturilor bancare ale beneficiarilor.

Cititi acest articol in Adevarul

Selectie realizata de

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!