Ce sunt "certificatele lui Basescu" si ce spun marii fermieri despre ele

Vineri, 23 August 2013, ora 06:00
2489 citiri
Ce sunt "certificatele lui Basescu" si ce spun marii fermieri despre ele
Culita Tarata, proprietarul celei mai mari ferme din Europa: "O scapare din partea MADR, certificatele erau utile"

Certificatele de depozit pe care fermierii le-au avut la dispozitie din 2009 si pana la inceputul acestui an au fost utile, sustin deopotriva cei mai mari producatori de cereale din Romania. Lipsa acestui instrument a cauzat o reducere cu pana la 20% la pretul cerealelor.

Masura ar fi ajutat fermierii sa nu isi vanda productia imediat dupa recoltare la un pret foarte scazut, precum cel practicat in prezent pe piata din Romania. In plus, ar fi fost un "sprijin" pentru fermierii care aveau nevoie de imprumuturi de la banci.

Laurentiu Baciu: Ministerul nu mai da certificate pentru ca apeleaza doar marii fermieri

Marii producatori de cereale considera ca masura era una foarte utila pentru fermierii romani, in conditiile in care ea nu ar fi pus nici un fel de problema bugetului ministerului Agriculturii.

"Sunt foarte utile aceste certificate de depozit in situatia in care ai nevoie de bani. Eu nu am luat, pentru ca nu a fost cazul, insa anul acesta, fiind un an mai deosebit in care preturile sunt foarte mici, daca ar fi functionat sistemul prindea foarte bine sa imi pot achita creditele", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR.

Culita Tarata: O scapare din partea MADR

Unul dintre cei mai mari agricultori din Romania, Culita Tarata, spune ca nu a apelat la astfel de certificate pentru ca are sisteme de depozitare.

"Cred ca este o scapare din partea celor de la Ministerul Agriculturii si trebuie sa reia masura", a declarat pentru Business24 Culita Tarata.

Potrivit lui, lipsa acestor certificate a facut ca pretul cerealelor sa scada si cu 20 de procente.

Ministerul Agriculturii a explicat motivele pentru care masura nu a fost pusa in practica si in acest an: au beneficiat mai mult marii fermieri.

"In realitate, au fost beneficiari ai acestor certificate de depozit doar cativa fermieri foarte mari. Marea masa a agricultorilor nu a beneficiat, iar cifrele sunt elocvente. Cantitatea care a beneficiat de acest sprijin a fost de sub 3%, mai exact 2,25% din productia obtinuta din 2009 si pana in prezent, beneficiarii fiind cativa fermieri mari. De asemenea, impactul asupra pretului este nesemnificativ", a declarat Ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Cum functiona schema certificatelor de depozit

Producatorii de cereale care isi stocau productia in silozuri licentiate primeau aceste certificate de depozit. Erau un instrument de garatie pe care il puteau folosi fie in a obtine credite bancare, fie pentru a vinde productia pe bursele de marfuri.

Certificatele se acordau prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Practic, un producator de cereale putea depune productia realizata la depozitele licentiate de Ministerul Agriculturii, primind, in schimb, un certificat in care se mentiona cantitatea depusa si grupa de calitate.

Pretul semintelor stocate de fermieri pentru obtinerea certificatelor de depozit in vederea garantarii creditelor urma sa fie stabilit de catre o comisie formata din reprezentanti ai producatorilor de cereale, ai depozitarilor si ai Bursei Romane de Marfuri si coordonata de Ministerul Agriculturii si anuntat saptamanal de catre Fondul de Garantare al Creditului Rural.

Explicatiile Ministerului Agriculturii

Din 2009 si pana la data suspendarii schemei, depozitarii licentiati beneficiari ai schemei au emis un numar de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantitati de seminte de consum de 1,644 mil. tone, avand o valoare actualizata la data curenta de 1, 4 miliarde de lei.

"Din analiza acestor date, se poate constata gradul redus de eficienta a aplicarii schemei de garantare a certificatelor de depozit, atat prin compararea cantitatii totale de seminte de consum acoperita prin certificate de depozit, cu nivelul total al productiei de cereale si oleaginoase de circa 73 milioane tone obtinute pe perioada de aplicare a schemei, cat si prin dirijarea indirecta a fondurilor publice puse la dispozitia schemei, catre beneficiari.

Ei aveau in fapt tripla calitate (depozitar-producator agricol - detinator de certificate de depozit ) nefiind astfel supusi presiunii pietei ca si marea masa a fermierilor care nu detin spatii de depozitare si nu au putut accesa niciodata schema datorita politicilor practicate de traderi".

#certificate depozit, #certificate depozit Basescu, #garantii bancare fermieri , #Agricultura