Executivul a decis miercuri continuarea programului de reabilitare termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite cu garantie guvernamentala, plafonul acestor garantii pentru anul 2013 fiind fixat la nivelul de 50 de milioane de lei(11,2 milioane de euro).
In acest sens, Guvernul a adoptat hotararea privind completarea art.2 din Hotararea Guvernului 736/2010 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit.
O alta hotarare adoptata in sedinta de miercuri stabileste masurile de interventie pentru repararea/reabilitarea anvelopei cladirilor care prezinta un nivel ridicat de degradare si care, in marea majoritate a cazurilor, sunt amplasate in zonele centrale, istorice, dens populate si de interes turistic ale localitatilor.
Potrivit Guvernului, "aceste masuri vor asigura un mediu inconjurator sanatos si vor creste calitatea arhitectural-ambientala a cladirilor. Practic, masurile se refera la asigurarea conditiilor de derulare a creditarilor cu o garantare guvernamentala si dobanda subventionata. Plafonul garantiilor care pot fi emise in anul 2013 se va situa la nivelul sumei de 50 milioane lei". mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 08:43
Reabilitarea termica este o afacere profitabila, in conditiile in care Uniunea Europeana ar putea aloca, din toamna, fonduri pentru acest proiect.
In plus, exista propuneri ca reabilitarea termica sa fie facuta si la case, ceea ce ar face ca miza pentru companiile de reabilitare sa creasca si mai mult.
Consultantul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu vorbeste, intr-un interviu acordat Business24, despre cat sunt de eficiente metodele utilizate de companiile de reabilitare si cum pot obtine finantare clientii care nu se incadreaza la ajutorul de la stat.
Este reabilitarea termica o afacere profitabila in Romania?
In conditiile in care Uniunea Europeana a anuntat ca, din toamna, o sa fie alocate fonduri europene pentru reabilitarea termica, se pare ca este o adevarata afacere sa ai o companie de reabilitare termica. In Romania sunt 8,8 milioane de unitati locative, este o piata imensa.
Se vorbeste de extinderea proiectului de reabilitare termica si la case. Este aceasta o masura viabila?
Principial vorbind, fara sa facem referire la metoda prin care se face, reabilitarea termica ar fi foarte utila si la case. Daca sporesti randamentul energetic, asta inseamna un consum energetic mai mic pentru toata lumea si pentru stat si pentru cei care au locuintele reabilitate, pentru ca au o factura mai mica la energie.
Cat de eficienta este metoda prin care companiile fac reabilitarea termica in Romania?
Firmele angajate sa faca reabilitarea termica nu sunt... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:18
Reprezentantii bancilor pentru locuinte cer modificarea legislatiei pentru a putea fi incluse in oferta si credite pentru reabilitare termica cu dobanda fixa.
Ce inseamna si ce impact are o astfel de masura pe o piata "infloritoare" a companiilor specializate in reabilitarea termica?
Masura ajuta in cea mai mare parte bancile, intrucat acestea se "protejeaza" de tendinta de scadere a dobanzilor in lei prin aplicarea unei dobanzi fixe. De cealalta parte, singurul beneficiu pe care l-ar putea avea clientii si implicit companiile de reabilitare termica este diversificarea ofertelor, o paleta mai larga de unde pot alege, sunt de parere specialistii contactati de Business24.
Ce inseamna sistemul economisire-creditare prin bancile pentru locuinte?
Sistemul de creditare colectiva implica obligativitatea de a economisi o anumita suma de bani, pentru care se va aplica o dobanda mult sub nivelul pietei. Clientul poate accesa un credit, in functie de suma de bani economisita, dobanda aplicata creditului, fiind cea la care fac referire bancile, a explicat analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu.
"Bancile pentru locuinte au o lege speciala care le reglementeaza activitatea. Sistemul de creditare colectiva presupune depunerea lunara a unor sume de bani, dobanda aplicata la aceste sume fiind mult sub nivelul pietei.
Aceasta dobanda este insa contrabalansata de niste avantaje: in momentul in care ai acumulat o suma, banca iti poate oferi un credit in functie de... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 08:15
Reprezentantii bancilor pentru locuinte au propus autoritatilor modificarea legislatiei privind reabilitarea termica, astfel incat sa fie acceptate in program si creditele cu dobanzi fixe, oferite de aceste banci, a declarat, pentru NewsIn, presedintele RBL, Aurelia Cionga.
Propunerea se refera la OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala.
"Persoanele fizice care vor sa isi reabiliteze termic locuintele si au nevoie de finantare pot accesa in prezent un credit cu dobanda variabila. Bancile pentru locuinte ofera credite cu dobanda fixa, motiv pentru care suntem in discutie cu autoritatile pentru ca acest cadru legislativ sa fie largit, astfel incat sa permita si acestui produs sa fie parte din oferta de finantare. Am discutat deja cu autoritatile ce reglementari ar putea fi adaptate", a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Aurelia Cionga.
Potrivit presedintelui Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), creditele pentru reabilitare termica sunt destinate persoanelor fizice care doresc sa-si anvelopeze locuintele. In acest caz, cetatenii suporta intergral costul reabilitarii, mai putin dobanda creditului, care este subventionata de catre stat.
In prezent doar doua banci comerciale ofera credite pentru reabilitare termica, respectiv BCR si CEC Bank.
Reabilitarea termica poate fi efectuata si de catre autoritatile locale (unde exista fonduri locale... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 15:45
Plafonul total al garantiilor care pot fi emise pentru lucrari de reabilitare structural-arhitecturala a cladirilor de locuit este stabilit pentru 2012 la nivelul sumei de 100 milioane lei, iar pentru lucrari privind reabilitarea termica la 200 milioane lei, a decis marti Executivul.
"Guvernul a decis continuarea, pentru 2012, a Programului privind reabilitarea termica a blocurilor si inceperea derularii Programului privind reabilitarea structural-ambientala a cladirilor de locuit", se precizeaza intr-un comunicat remis NewsIn.
Sumele au fost stabilite prin doua Hotarari de Guvern, aprobate in sedinta de marti.
In 2010, Guvernul Boc a aprobat o OUG privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala. Actul normativ stabileste conditiile de creditare pentru contractarea unui credit cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata de catre asociatiile de proprietari/persoane fizice, pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, lucrarile de reabilitare termica eligibile, criteriile de eligibilitate.
De asemenea, Legea 153/2011 privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor da posibilitatea asociatiilor de proprietari/persoane fizice sa contracteze credit cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, rambursabil in 5 ani, pentru executarea lucrarilor de reabilitare structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor de locuit.
Cand... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 08:16
Proprietarii isi pot reabilita termic locuinta si isi pot moderniza sistemul de incalzire daca acceseaza un credit pe 5 ani cu dobanda 100% asigurata de Ministerul Dezvoltarii si cu garantii de 100% de la Guvern. Cetatenii, insa, nu sunt tocmai receptivi la acest program, potrivit declaratiilor Ministrului Dezvoltarii, Elena Udrea.
"Avand in vedere programul de reabilitare termica a locuintelor care este inca din 2008 am cautat surse alternative de finantare, gandindu-ma ca apartamentele noastre nu pot fi reabilitate decat peste 100 de ani. Am incercat sa gasim surse alternative, constructorii de la Iasi mi-au propus sa atragem accesarea credtielor pentru reabilitare", a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, in cadrul conferintei BNR la care a participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Elena Udrea a vorbit despre o ordonanta care a trecut de Guvern si care prevede ca orice proprietar de locuinta isi poate reabilita termic locuinta si isi poate moderniza sistemul de incalzilre in conditiile in care acceseaza un credit la CEC si BCR pe 5 ani, cu dobanda subventionata 100% de Ministerul Dezvoltarii si cu garantii de 100% ale Guvernului. Ministerul inca asteapta oferte si de la alte banci.
Mediatizarea a fost o problema reala in incercarea Ministerului de a promova acest program si, in consecinta, el nu a devenit inca atractiv pentru cetateni, este de parere Udrea.
"Nu am reusit sa convingem oamenii sa apeleze la acest credit. A prins... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 11:45
Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat primul credit pentru reabilitarea termica a unui bloc de locuinte, in baza conventiei semnate cu MDRT privind plata dobanzii subventionate la creditele bancare cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.Potrivit bancii, beneficiarul creditului este o asociatie de proprietari din Cluj-Napoca. Blocul de locuinte care va fi eficientizat termic are 9 etaje, 3 scari si 120 apartamente. Valoarea finantarii acordate de banca este de peste 500 de mii de lei."Am acordat creditul in doar doua saptamani de zile de la ultimele modificari legislative care reglementeaza subventionarea dobanzii aferente creditelor bancare cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.
Acest lucru a presupus supervizarea semnarii contractelor de fidejusiune intre partile semnatare si anume asociatia de proprietari, proprietarul apartamentului si reprezentantul Ministerului de Finante in plan local.
Totodata, am asigurat depunerea acestor contracte la BCPI in vederea notarii in Cartea Funciara a fiecarui apartament", a declarat Melania Mirea, sef Departament Microintreprinderi in cadrul BCR.In scopul reducerii consumului de energie al cladirilor de locuit, creditele pot fi accesate pentru reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente. Sumele pot fi utilizate si pentru repararea sau achizitionarea cu montaj a unei centrale termice de bloc sau pentru o locuinta individuala.... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 14:29
MDTR a cerut Comisiei Europene permisiunea de a reabilita termic locuintele cu fonduri europene, dorind atragerea a 200 de milioane de euro in acest scop, conform Mediafax."Am cerut sa ni se permita reabilitarea termica cu fonduri europene. Ne-am gandit sa cerem de la Comisia Europeana 200 milioane de euro pentru reabilitarea termica", a spus Udrea intr-o conferinta de presa.Ea a adaugat ca ar putea fi alocati pentru reabilitarea termica bani din alte programe, care risca sa nu fie cheltuiti.Totodata, ministrul a mai spus ca locatarii care vor accesa credite pentru reabilitarea termica a locuintelor nu vor plati dobanda, care va fi sustinuta de catre MDRT, si nu vor fi obligati sa-si ipotecheze apartamentele, pentru ca statul va garanta pentru ei.Totodata, pentru prima data MDRT va finanta, in luna iunie, lucrarile de apa si canalizare pe cateva strazi in Bucuresti."Vom reabilita cateva strazi din sectorul 2, dar asteptam proiecte si din alte sectoare. Nu poti sa stai in capitala Romaniei si sa nu ai apa si canalizare", a mai spus Udrea. mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 14:09
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va prezenta miercuri Guvernului un proiect de hotarare prin care statul va garanta creditele pe care asociatiile de proprietari le vor accesa pentru reabilitarea termica a locuintelor, a declarat, marti, la un seminar, ministrul de resort, Elena Udrea, transmite Mediafax."Prezentam maine (miercuri - n.r.) in Guvern un memorandum prin care sa se permita reabilitarea termica a locuintelor cu credite garantate de stat", a spus Udrea.
Ea a adaugat ca anul trecut Ministerul Dezvoltarii a avut buget pentru participarea cu 50% la reabilitarea termica a circa 30.000 de locuinte.
"Pentru acest an, nu mai avem fonduri nici macar pentru atat. Prin aceasta forma, vom reusi sa reabilitam termic toate locuintele din Romania in 100 de ani", a afirmat Udrea.
Ea a adaugat ca "a gandit" garantarea imprumuturilor proprietarilor tocmai pentru ca acestia sa poata face reabilitarile termice pe banii lor.
Pana in prezent, costurile reabilitarii termice erau suportate in proportie de 50% de catre minister, de 30% de catre autoritatile locale si de 20% de proprietari.
"De foarte multe ori, dintr-o lejeritate a cheltuielilor banilor publici, pretul reabilitarii facute de stat este mult mai mare decat daca reabilitarea ar fi fost suportata doar de asociatia de proprietari, care ar fi negociat direct cu constructorul", a adaugat Udrea.
Guvernul a lasat la jumatatea anului 2009 programul "Prima Casa", prin care statul garanteaza creditele imobiliare... mai mult
Marti, 11 Mai 2010, ora 11:10