Ordonanta ce transpune directiva UE pentru credite, in vigoare pe 20 iunie

Joi, 10 Iunie 2010, ora 15:24
1904 citiri
Ordonanta ce transpune directiva UE pentru credite, in vigoare pe 20 iunie

Ordonanta ce transpune directiva europeana pentru credite va fi publicata joi in Monitorul Oficilial si va intra in vigoare peste 10 zile, clientii bancilor putand beneficia de prevederile acesteia din 20 iunie, a declarat joi presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, precizeaza NewsIn.

"Bancile trebuie sa respecte ordonanta incepand cu ziua a zecea de la data publicarii ei in Monitorul Oficial", a explicat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.

Astfel, dupa 20 iunie, clientii vor putea solicita bancilor returnarea anticipata a creditelor cu un comision de rambursare de maximum 1% pentru credite cu dobanda fixa daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an, si de 0,5% daca aceasta perioada este mai mica de un an.

Tot din 20 iunie, solicitantii de credite se pot retrage dintr-un contract in 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.

La 10 zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, bancile vor avea la dispozitie alte 90 de zile ca sa modifice contractele de credit, implicit valoarea comisionului de rambursare anticipata, prin acte aditionale la contractele initiale.

Constantin Cerbulescu sustine ca institutia prevazuse initial un termen de 60 de zile pentru modificarea contractelor, dar a extins perioada cu inca o luna, astfel ca bancile mai pot cere o extindere a acestei perioade.

BNR a facut observatii in favoarea bancilor

"BNR a facut mici observatii, a preluat ideea de a nu aplica prevederile directivei europene la creditele in derulare si de a nu le extinda la creditele ipotecare si de leasing.

Noi am fost foarte incapatanati si am mers pana la capat", a declarat Constantin Cerbulescu si a adaugat ca spera ca actul normativ sa treaca si prin Parlament fara modificari.

Inainte de adoptarea ordonantei de catre Guvern, reprezentantii ANPC au avut discutii cu reprezentanti ai ministerelor interesate - Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei, Ministerul de Finantelor, Departamentului pentru Afaceri Europene si Consiliul Concurentei.

Potrivit ANPC, circa 8 milioane de contracte incheiate de populatie cu institutiile de creditare, aflate in derulare, vor trebui conformate noii directive europene.

Actul normativ ar urma sa se aplice contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipoteca sau cu o alta garantie pentru proprietatea imobiliara sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliara, precum si contractelor de credit al caror scop il constituie dobandirea sau pastrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei cladiri existente sau proiectate, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing.

Prevederile noului act normativ se vor aplica atat contractelor noi, cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora.

In primul trimestru al acestui an ANPC a primit 392 de reclamatii de la clientii institutiilor de credit si a aplicat 51 de sanctiuni in valoare de aproape 400.000 lei.

In decursul anului trecut au fost aplicate 246 de sanctiuni, in valoare de 2,4 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#anpc, #ordonanta, #credite, #ue , #stiri BNR