Reabilitarea termica prin credit cu dobanda fixa, in avantajul bancilor sau al clientilor?

Marti, 17 Iulie 2012, ora 08:15
1834 citiri
Reabilitarea termica prin credit cu dobanda fixa, in avantajul bancilor sau al clientilor?

Reprezentantii bancilor pentru locuinte cer modificarea legislatiei pentru a putea fi incluse in oferta si credite pentru reabilitare termica cu dobanda fixa.

Ce inseamna si ce impact are o astfel de masura pe o piata "infloritoare" a companiilor specializate in reabilitarea termica?

Masura ajuta in cea mai mare parte bancile, intrucat acestea se "protejeaza" de tendinta de scadere a dobanzilor in lei prin aplicarea unei dobanzi fixe. De cealalta parte, singurul beneficiu pe care l-ar putea avea clientii si implicit companiile de reabilitare termica este diversificarea ofertelor, o paleta mai larga de unde pot alege, sunt de parere specialistii contactati de Business24.

Ce inseamna sistemul economisire-creditare prin bancile pentru locuinte?

Sistemul de creditare colectiva implica obligativitatea de a economisi o anumita suma de bani, pentru care se va aplica o dobanda mult sub nivelul pietei. Clientul poate accesa un credit, in functie de suma de bani economisita, dobanda aplicata creditului, fiind cea la care fac referire bancile, a explicat analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu.

"Bancile pentru locuinte au o lege speciala care le reglementeaza activitatea. Sistemul de creditare colectiva presupune depunerea lunara a unor sume de bani, dobanda aplicata la aceste sume fiind mult sub nivelul pietei.

Aceasta dobanda este insa contrabalansata de niste avantaje: in momentul in care ai acumulat o suma, banca iti poate oferi un credit in functie de suma pe care ai economisit-o. Dobanda aplicata acestui credit este mai mica decat cea aplicata pe piata, fiind dobanda la care fac referire reprezentantii bancilor in aceasta propunere, a precizat Zilisteanu pentru Business24.

Potrivit acestuia, clientii bancilor de locuinte pot beneficia si de o bonificatie anuala oferita de stat in functie de suma economisita, dar care nu trebuie sa depaseasca 250 de euro pe an.

Dobanda fixa, o masura de precautie pentru banci

Zilisteanu este de parere ca miza acestei propuneri este tendinta de scadere a dobanzilor in lei, bancile, prin aplicarea unei dobanzi fixe, luandu-si o masura de precautie.

"Perspectivele generale la dobanzile in lei sunt in scadere pe termen mediu si lung si atunci bancile prefera varianta dobanzilor fixe", a adaugat Zilisteanu.

Dochia: Sustinerea statului nu a fost gandita ca o masura permanenta

Analistul financiar Aurelian Dochia este de parere ca largirea ofertei bancilor este benefica pentru clienti. In plus, masura de diversificare a ofertele bancilor pentru locuite, in ceea ce priveste creditele pentru reabilitare termica, este necesara persoanelor care nu se califica pentru sistemul de ajutor de la stat.

"Eu zic ca mai degraba a fost o scapare in legislatia intiala. In perspectiva, s-ar putea sa se modifice si aceasta sustinere a statului si atunci este bine sa fii pregatit, pentru programul acesta nu a fost niciodata gandit ca permanent si atunci s-ar putea sa se modifice.

In principiu, este nevoie de reabilitare termica la o mare parte din locuintele din Romania, astfel incat cererea ar trebui sa fie importanta. In conditiile in care creste pretul energiei de toate felurile, tot mai multe persoane vor dori sa isi reabiliteze locuinta si trebuie sa aiba posibilitatea sa o faca prin diverse mijloace, pentru ca nu toata lumea se califica pentru sistemul de ajutor de la stat", a declarat analistul financiar Aurelian Dochia, pentru Business24.

Procedura de obtinere a unui credit pentru reabilitare termica dureaza foarte mult timp, iar clientii trebuie sa garanteze un astfel de credit chiar cu locuinta lor, prin urmare, nu este o masura care sa impulsioneze piata si sa ajute companiile de reabilitare termica, este de parere Gelu Focar, administratorul unei firme de reabilitare termica.

"In cazul creditarii, bancile cer foarte multe garantii. Clientii trebuie sa garanteze chiar cu locuinta un astfel de credit pentru reabilitare termica. Din cauza procedurilor care dureaza foarte mult timp si a garantiilor, cei mai multi clienti renunta la astfel de credite, a declarat Gelu Focar, administrator G&G Inovativ Instal SRL.

#credite reabilitare termica, #reabilitare termica credite banci, #reabilitare termica oferte credite , #Oferte banci