Cele mai multe banci din Romania au marit avansul pentru creditele imobiliare, in contextul Legii darii in plata. Insa unele dintre ele s-au razgandit apoi si au relaxat conditiile pentru cei care vor sa obtina bani pentru a-si lua o casa.
Momentan, programul Prima Casa e in stand-by. Ministerul Finantelor a solicitat suplimentarea garantiilor cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oara in acest an, insa suma nu a fost inca aprobata.
Cererea foarte mare vine pe fondul darii in plata, care i-a speriat pe cei care cochetau cu ideea de a-si cumpara o locuinta. Si pe buna dreptate, caci foarte multe banci au marit avansul de la 15-20% la 35-40% inainte de intrarea in vigoare a legii, chiar daca doar pentru cateva luni, in unele cazuri.
Iar cum la Prima Casa e nevoie doar de 5% din suma, romanii s-au inghesuit in acest an sa acceseze programul.
Astfel, in primele sapte luni din 2016, statul a acordat garantii in valoare de 2,16 miliarde de lei. Comparativ, in tot anul 2015, ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti iei o casa? Ce avans mai cer bancile la creditele imobiliare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 08:05
BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a anuntat ca micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare de la 35% la 25% in marile orase din tara.
Reprezentantii institutiei financiare au explicat si conditiile in care a fost luata aceasta decizie.
"Problema de accesibilitate data de cresterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinta directa a Legii darii in plata. BCR nu si-a dorit si nici nu a planificat vreodata cresterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania.
BCR a fost prima banca ce a initiat exclusiv creditarea in moneda nationala, introducand in acelasi timp ofertele de dobanda fixa pe termen lung (5 si 10 ani) ", se arata in notificarea bancii.
Institutia financiara marise in luna mai avansul pentru creditele ipotecare de la 15% la 35%, pe fondul efectelor Legii darii in plata.
Citeste mai departe despre "BCR micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare. Dar doar in marile orase din tara" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 12:52
OTP Bank a anuntat ca majoreaza avansul la creditele ipotecare de la 15% la 20%, pentru clientii persoane fizice.
Pana acum, 10 banci au inasprit deja conditiile de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%. OTP, o banca de talie medie din sistem, si-a aliniat comisioanele cu cele percepute de bancile mai mari.
Bancile din Romania si-au schimbat recent politica in privinta avansului necesar pentru accesarea creditelor ipotecare, ca urmare a modificarilor legislative din ultimul an. In plus, piata locala de credite ipotecare a fost influentata si de incertudinile privind programul Prima Casa.
Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori
Cu toate acestea, analizand evolutia economiei si a pietelor imobiliare, reprezentantii OTP Bank Romania sunt de parere ca, pe termen mediu si lung, piata creditelor ipotecare va avea o evolutie pozitiva.
"Economia Romaniei se afla intr-un nou ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: OTP Bank creste la 20% avansul pentru creditele ipotecare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Iulie 2016, ora 15:41
Banca Comerciala Carpatica (BCC) a majorat avansul pentru creditele imobiliare in lei la 28%, noile conditii fiind valabile de vineri, 13 mai, odata cu intrarea in vigoare a legii privind darea in plata. Este a 13-a institutie de credit care inaspreste conditiile de finantare.
Legea darii in plata: Cel putin 7 banci au marit avansul pentru creditele ipotecare
"Decizia bancii apare ca o necesitate a mentinerii conditiilor de prudentialitate si competitivitate ca efect al impactului pe care legislatia o poate avea asupra portofoliului de clienti, dar si ca o necesitate a adaptarii ofertei imprumuturilor noului cadru legislativ prin adecvarea politicilor de creditare", se arata intr-un comunicat al Carpatica, citat de News.ro.
Pana la acest moment, 12 banci au inasprit deja conditiile de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%.
Bancile, dezamagite dupa promulgarea legii darii in plata - ce ii ...citeste mai departe despre "Inca o banca a majorat avansul pentru creditele imobiliare, din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Mai 2016, ora 19:08
Banca de stat CEC Bank a anuntat, joi, ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu un procent, in cazul creditelor in lei, si cu doua procente la cele in valuta, masurile fiind puse pe seama Legii darii in plata.
CEC Bank este a opta banca din Romania care anunta o masura ca efect al promulgarii Legii darii in plata, insa este prima banca ce anunta majorarea dobanzilor la credite, potrivit News.ro.
Legea darii in plata: Cel putin 7 banci au marit avansul pentru creditele ipotecare
BRD si Alpha Bank au marit avansul la creditele ipotecare dupa promulgarea Legii darii in plata de catre presedinte, iar BRD a renuntat sa mai acorde credite ipotecare in valuta de la inceputul lunii mai.
Anterior, alte cinci banci - Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank - au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata in Camera Deputatilor, in 13 aprilie.
"In cazul creditelor ...citeste mai departe despre "Consecintele Legii darii in plata: CEC Bank mareste avansul la creditele imobiliare si scumpeste imprumuturile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Mai 2016, ora 19:00
BRD este a treia banca mare din Romania care a decis in acest an sa creasca avansul pentru anumite credite imobiliare.
Institutia financiara a confirmat pentru Ziare.com ca a facut o schimbare la creditele cu ipoteca in euro, pe durate mai mari de 25 de ani.
Astfel, in acest caz, avansul necesar nu mai este de 25%, ci de 50%.
Cuantumul ramane insa neschimbat la imprumuturile in lei pentru locuinte (15%) si la cele in euro care sunt contractate pe o perioada mai mica sau egala cu 25 de ani (25%).
Reprezentantii BRD nu au dorit sa comenteze si motivul pentru care au luat aceasta decizie.
Alte doua banci au decis sa majoreze avansul pentru creditele imobiliare, fiind vorba de Raiffeisen Bank si Bancpost.
Efectele legii darii in plata: Alta banca mare inaspreste conditiile pentru creditele de casa
Ce spunea directorul general al BRD, Philippe Lhotte, despre darea in plata
Legea darii in plata a starnit un val de reactii negative in piata bancara, astfel ca multe ...citeste mai departe despre "O mare banca din Romania dubleaza avansul pentru creditele imobiliare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 14:50
2Legea darii in plata, care urmeaza sa fie retrimisa vineri in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, ar putea anula programul Prima Casa, avertizeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).
BNR sustine ca programul Prima Casa instituie statului roman o dubla calitate, de "garant personal" si de "garant financiar" din perspectiva diferentierii clare a notiunii de "riscuri" si a celei de "pierderi".
In acest context, daca institutia de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a darii in plata aceasta se poate indrepta impotriva Statului (drept de regres), solicitand acoperirea diferentei, arata BNR.
Legea darii in plata: Initiatorul acuza BNR ca-l dezinformeaza pe Iohannis
"Conform legii darii in plata in forma actuala, garantia statului, odata cu celelalte garantii, este stinsa de drept. In consecinta, banca nu mai poate recupera pierderea de la stat si, in aceste conditii, nu va mai acorda ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - BNR avertizeaza ca Prima Casa ar putea disparea" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 10:19
BRD sustine ca legea "darii in plata", care le permite clientilor care au contractat credit imobiliare sa predea cheia locuintei si sa scape de credite, va avea efecte nefaste asupra economiei Romaniei.
Didier Colin, director general adjunct, care se ocupa de divizia de management al riscului la BRD Groupe Societe Generale, sustine ca daca ne uitam prin filtrul acestei legi, nu conteaza nici cate credite au fost acordate intr-o anume perioada si nici nivelul de responsabilitate sau know-how-ul folosite de banci la acordarea acestor credite.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, Didier Colin mai sustine ca "actul normativ va ataca elementele structurale ale economiei, distrugand valoarea proprietatilor si saracind intreaga populatie, fara sa tina cont de cand sau unde au fost obtinute creditele si de cat de buni platnici au fost sau nu debitorii".
Predai cheia casei si ai scapat de credit: Proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor
"BRD este o banca sistemica; prin urmare, ...citeste mai departe despre "BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 16:40
Legea privind darea in plata, asa cum este acum redactata, nu raspunde unei probleme sociale, ci ii avantajeaza pe cei care au cumparat imobile inainte de criza, in scop speculativ, si poate genera falimentul unei banci, a declarat, vineri, seful Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza.
"Va spun cu certitudine ca s-au cumparat, de catre persoane fizice, terenuri, apartamente pe scari de bloc, case de vacanta, terenuri agricole in scop speculativ. La momentul cumpararii s-a sperat ca se va obtine o suma mai mare, dar caderea pietei a facut ca sa nu mai poata fi vandute. Intrucat pretul nu asigura rambursarea creditului, acesta a devenit restant, iar anumite prevederi din contract ar face ca debitorul sa plateasca nu numai cu terenul, ci si cu alte bunuri pe care le detine.
Legea (privind darea in plata - n.red.) prevede transferul oricarui imobil, or, legea, asa cum este redactata in momentul de fata, vorbeste de transmiterea catre creditor a ...citeste mai departe despre "Ai predat cheia casei si ai scapat de credit. BNR: Legea favorizeaza speculatorii, o banca ar putea da faliment" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 19:24