Birocratia din "Prima Casa" te lasa fara avans

Luni, 31 August 2009, ora 09:20
1984 citiri
Birocratia din "Prima Casa" te lasa fara avans

Drumul anevoios al dosarelor "Prima Casa", de la banca la Fond si invers, ii tine pe jar pe romanii care risca astfel sa piarda avansul dat proprietarilor pentru ca le expira precontractele.

Daca un credit imobiliar standard poate fi contractat in trei-patru saptamani, "Prima Casa" ajunge mai greu la cei interesati. Contractarea unei astfel de finantari poate dura mai bine de doua luni.

Termenul pana la care solicitantul "Primei Case" trebuie sa cumpere locuinta, inscris in antecontractul de vanzare-cumparare intocmit la notar, nu este impus prin lege, ci se stabileste intre parti.

"Sunt unele persoane care isi fixeaza un termen de 30 de zile, termen care este insa foarte scurt", spune Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici (UNNPR), pentru Adevarul.

In cazul in care cumparatorul este unul norocos, iar vanzatorul - ingaduitor, cei doi pot stabili de comun acord o prelungire a termenului din precontract. Dar daca proprietarul imobilului nu accepta amanarea vanzarii, solicitantul ramane fara avansul dat.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

De regula, pentru "Prima Casa", suma acordata proprietarului la semnarea antecontractului este de 3.000 de euro. Aceasta poate fi insa de la cateva sute de euro pana la chiar zeci de mii de euro.

Si asta nu este singura pierdere pe care solicitantul trebuie sa fie pregatit sa si-o asume. Pe langa avans, el poate pierde si taxa platita la notar pentru autentificarea antecontractului de vanzare-cumparare.

De exemplu, pentru un precontract cu un avans de 3.000 de euro, onorariul notarului este de 100-150 de lei, plus TVA, potrivit UNNPR. Mai exact, 119-178,5 lei. De asemenea, risca sa piarda si taxa de evaluare a imobilului, de aproximativ 500 de lei.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#avans, #banca, #birocratie, #casa, #dosare, #fond, #prima , #stiri Constantin Rudnitchi