De frica strainilor, statul ofera credite preferentiale romanilor care cumpara terenuri agricole

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 13:50
10198 citiri
De frica strainilor, statul ofera credite preferentiale romanilor care cumpara terenuri agricole

Liberalizarea pietei funciare din 2014 pune pe jar autoritatile romane care sunt in cautarea unor solutii pentru ca pamanturile tarii sa nu ajunga pe mainile strainilor. O masura care va "impulsiona" romanii sa se intoarca la agricultura o reprezinta facilitatile acordate de stat la achizitia de terenuri agricole: 10% plata in avans, 90% credit din care 50% - garantat de stat, 50% - garantat cu terenul ce urmeaza a fi cumparat.

Se cauta solutii pentru aduce romanii in avantaj competitiv atat cat permite legislatia europeana. Incercarile autoritatilor de a veni in sprijinul romanilor sunt explicate de faptul ca atunci cand se vor afla in competitie directa cu ceilalti cetateni ai Uniunii Europene, romanii sa fie dezavantajati din cauza posibilitatilor marteriale reduse.

"Ceea ce putem face este sa cream competitivitate fermierului roman. Am discutat cu bancile sa punem gaj terenul agricol pe care vrem sa il cumparam, cum era inainte creditul imobiliar. Pana acum, nu s-a permis acest lucru, bancile nu au acceptat terenul ca si gaj. Deci, chestiuni dintr-acestea care ne ofera noua garantia ca fermierul roman va fi competitiv in fata fermierului strain si ca terenurile vor ramane in agricultura, vor fi lucrate in agricultura, se vor crea locuri de munca, se vor plati taxe si impozite aici in Romania", a declarat intr-un interviu acordat Business24 ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Romanii care vor cumpara terenuri agricole pana in 2014 vor beneficia pe de o parte de garantia statului prin Fondul de Garantare a Creditului Rural(FGCR), iar, pe de alta parte de posibilitatea de a plati un avans de doar 10%.

"Cetatenii romani vor beneficia de un sistem de creditare special, prin care vor putea cumpara pana la 1.000 de ha de teren agricol, achitand doar 10% din valoarea acestuia. Diferenta de 90% va fi asigurata in proportie de 50% prin acordarea unui credit 'in conditii avantajoase' si garantat integral de FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural), iar pentru diferenta de 50%, cumparatorul va garanta cu valoarea terenului cumparat", a explicat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Cat costa terenurile agricole in Romania

Un hectar de teren agricol costa in prezent intre 500 si 3.000 de euro. Cel mai scump teren agricol se vinde in zona judetului Ialomita, hectarul se vinde cu 2.350 de euro. Urmatoare regiune cu cele mai ridicate preturi la terenul agricol este Transilvania cu 2.250 de euro pe hectar. La polu opus, cel mai ieftin teren se vinde in zona Moldovei, in Bacau spre exemplu un hectar de teren agricol ajunge sa coste in medie 1.500-1.800 de euro.

Cat ar trebui sa plateasca un fermier pentru un credit de 30.000 de euro

Pentru a cumpara 20 de hectare de teren agricol la un pret mediu de 1.500 de euro hectarul, un fermier ar trebui sa plateasca 30.000 de euro. Are nevoie de banii de avans de 3.000 de euro.

Pentru achizitia de teren agricol, agricultorul poate obtine un credit cu o dobanda lunara de 9,9% si un comision de administrare de 0,2% pe luna. Creditul se acorda pe cel mult 10 ani cu posibilitatea de a solicita o perioada de gratie de pana la 2 ani pentru plata principalului si de pana la 6 luni pentru plata dobanzii.

Rata lunara pentru fermier este de 394 de euro pe luna, in conditiile in care fermierul incaseaza si subventie pe hectar care in 2014 va fi de 160 de euro la hectar. Suma ce trebuie sa o plateasca la final ajunge de 47.375, adica plateste in plus 14.375 de euro.

Incercarile autoritatilor de a "frana" invazia strainilor din 2014

Autoritatile cauta solutii ca sa puna "piedica" strainilor care vor sa cumpere terenuri agricole la noi in tara dupa liberalizarea pietei funciare din 2014. Legea propusa de MADR, desi considerata o initiativa laudabila de jucatorii din piata, contine clauze considerate de avocati "aberante" si neconstitutionale.

Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care urmareste sa "limiteze" vanzarea terenurilor catre straini dupa liberalizarea pietii funciare.

Printre masurile incluse in proiect se numara:

- persoanele fizice nu pot avea mai mult de 100 de hectare de teren agricol in proprietate;

- sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;

- a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani.

Strainii detin 8% din terenurile Romaniei

In prezent, cetatenii straini detin 700.000 de hectare din terenurile agricole ale Romaniei, ceea ce inseamna in jur de 8% din totalul suprafetelor destinate acestui domeniu. In topul proprietarilor de terenuri agricole se numara italienii, germanii si tarile arabe.

#credite agricole, #credite fermieri, #achizitie terenuri fermieri, #terenuri agricole bani, #costuri achizitie terenuri agricole , #Agricultura